Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Június 30. 21:41, hétfő | Helyi

Emberi sorsokban idegenként osztozni - nem egyszerű

 Emberi sorsokban idegenként osztozni - nem egyszerű

A köztisztviselői hívatásról a jegyző: Nagyon vékony kötél az, amin egyensúlyoznunk kell naponta. Mindenki megelégedésére, hatóságként fellépni, emberi életekbe beavatkozni, arról dönteni

.Rendhagyó volt idén Dunaújvárosban a köztisztviselők napja. Mert a Bartók Színházban rendezték meg, mert néma felállással emlékezett mindenki Dunaújváros nemrég elhunyt jegyzőjére, dr. Kukorelli Sándorra és mert Vargáné dr. Sürü Renáta jegyző asszony hosszú és gondolatgazdag pohárköszöntővel köszöntötte a kitüntetetteket és minden munkatársát.

Ezért rendhagyó beszámolónkat a kissé rövidített pohárköszöntővel kezdjük
… a hivatalnok és az ügyfél viszonyát nem az határozza meg, hogy ki milyen érzésekkel lép be, hanem sokkal inkább az, hogy ki milyenekkel távozik. Nagyon vékony kötél az, amin egyensúlyoznunk kell naponta. Mindenki megelégedésére, hatóságként fellépni, emberi életekbe beavatkozni, arról dönteni. Emberi sorsokban idegenként osztozni, problémákat kezelni nem egyszerű dolog. Ennek az alapja egy testileg, lelkileg egészséges ember, a köztisztviselő. Aki igen erős jellem, mert mentes elfogultságtól, részrehajlástól, irigységtől, kárörömtől és egyéb olyan negatív tulajdonságoktól, ami az objektív döntést befolyásolná. Azonban a köztisztviselő is ember, aki nem tökéletes. Így a jegyző sem a rá települő milliónyi hatáskörrel együtt. Azonban mindenkinek szüksége van visszajelzésre, hogy tudja, jól végzi-e a munkáját. Minden köztisztviselőnek meg kell hoznia azt a döntést, hogy felvállalja, hogy kifelé is minden pillanatban köztisztviselő. … A mi munkánkra ügyfél, társhatóság, a politikai élet szereplői sokkal fokozottabban figyelnek, mint bármely más szakma képviselőire. Ez a fokozott figyelem különböztethet meg bennünket más munkavállalóktól, Tehát munkaidőben és munkaidő után sem feledkezhetünk meg arról, hogy mi a hivatásunk. Ha mi magunk nem tiszteljük önmagunkat, nem tiszteljük meg a hivatalunkat öltözködéssel, megfelelő viselkedéssel, és leginkább szakmai alázattal, akkor ezt nem várhatjuk el másoktól sem.
Egy évvel ezelőtt néhai dr. Kukorelli Sándor jegyző úr azt mondta, hogy egy picit nagyobb bizalmat kér a politikusoktól a hivatal munkája vonatkozásában. Úgy érzem, ez a kérése meghallgattatott. És ez jelenleg erősebb, mint valaha.
Szeretném, ha együtt megvalósítanánk a következőket: szeretném ha még sok-sok köztisztviselői napot ünnepelhetnénk együtt erőben, egészségben, szeretném,, ha a hivatali munka minden területén magas színvonalú, megyei jogú városhoz illő közigazgatás valósulna meg, és szeretném, ha Dunaújvárosban a politikai élet szereplői maximálisan, feltétel nélkül elégedettek lennének a munkánkkal. Kívánságaink megvalósításához olyan emberekre van szükség, mint a mai díjazottjaink. Értelmesek, szorgalmasak, szakmailag alázatosak és elhivatottak. Gratulálok minden díjazottnak

Cserna Gábor polgármester rövid ünnepi beszédében – amely még a díjak átadása előtt hangzott el – kiemelte többek között, hogy az elmúlt évek alatt kialakult egy hivatásszerető, a polgárokat szolgáló, jó felkészültségű, jó morállal bíró szakemberekből álló csapat. Tagjainak nem volt könnyű dolguk, hiszen az elmúlt négy és fél évben a közszféra, a közigazgatás világa igen csak átalakult. A kormány célja az volt, hogy a közigazgatás intézményét közelebb hozza a polgárokhoz, vagyis azokhoz, akiket igazából a közigazgatás intézménye szolgál.
Ennek az első – kézzelfogható változása – a 2011. januárjától működő kormányhivatalok megalakulása, majd ezt követően a 2013. január 1.-től a Dunaújvárosban is működő járási hivatal volt. Mindez új törvényekkel új feladatokkal járt együtt, ami új kihívást jelentett.
Megidézte a polgármester a polgár nézőpontját aki a hivatalba térve azt reméli, hogy ott lehetőség szerint perceken belül el tudja intézni ügyes-bajos dolgát, legyen hatósági ügy, vagy bármi más önkormányzati feladatkör. Aminek a köztisztviselő igyekszik szorgalma tudása alapján eleget tenni. Végül Magyary Zoltánt a közigazgatás tudományának nemzetközi hírű művelőjét idézve fejezte be mondandóját: „A közigazgatás nem az egyes ember hatalma a többiek felett. Hanem a nemzet szervezete közös céljaink megvalósítására, közös szükségleteink kielégítésére. A közigazgatásnak nincs más létjogosultsága, nincs más mértéke, mint az emberek szolgálata és a nemzet szolgálata”

Ezután átadta egy-egy virágcsokor kíséretében a "Dunaújváros Közszolgálatáért Díj"-at Burkovics Otiliának, Németh Istvánnénak és Szabóné Balázs Erikának.

Burkovics Otilia a Személyügyi és Munkaerő-gazdálkodási Igazgatóság aljegyzői titkársági és gazdasági ügyintézője 1995-ben pénzügyi ügyintéző, képesített könyvelő szakon a Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskolában, majd a 2004-es évben mérlegképes könyvelői képesítést a Rosti Pál Gimnázium, Általános és Szakképző Iskolában szerzett.
Kezdetben a Mezépferr Kft-nél adminisztrátor, majd az OTP Bank dunaújvárosi fiókjában hitelügyintéző. Hivatalunkban 2003-tól dolgozik a Személyügyi és Munkaerő-gazdálkodási Igazgatóságon. Legfontosabb feladata a nemzetiségi önkormányzatok működésével kapcsolatos tevékenységek, így például a költségvetési előirányzatok kidolgozásában történő közreműködés, vagy az elszámolásokkal kapcsolatos feladatok. Gondoskodik a cafetéria keretén belül nyújtott juttatások tervezéséről, teljesítéséről, adatot szolgáltat az Önkéntes Nyugdíjpénztárak, az Egészségpénztárak, valamint az Adó, Költségvetési és Pénzügyi Osztály felé a havonta esedékes kifizetésekről, nyomon követi azok teljesítését.
Ellátja az aljegyző tevékenységével kapcsolatos szervezési és adminisztrációs feladatokat, szükség szerint helyettesíti az alpolgármesterek titkárságán foglalkoztatott ügyintézőt is.
A hivatalban eltöltött több mint 10 év alatt feladatait megbízhatóan, pontosan és lelkiismeretesen látta el. Önálló javaslataival, kezdeményezéseivel, gyors ügyintézéseivel az igazgatóság egyik legkiválóbb munkatársa.

Dunaújváros MJV Közgyűlése, az elhivatott és példaértékű szakmai tevékenységének elismeréseként, Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat Burkovics Otilia részére adományozta.

Németh Istvánné iktató, ügykezelő 1998. szeptember 3-tól dolgozik a Polgármesteri Hivatalban, mindvégig iktató ügykezelőként. Ellátja a rábízott ügyek iktatását, irattárba helyezését, és biztosítja azok folyamatos selejtezését, illetve közreműködik a levéltári iratok átadásának előkészítésében. Felel Dunaújváros MJV jegyzője által kiadott, a mindenkor hatályban lévő egyedi iratkezelési szabályzatban foglaltak betartásáért. Gondoskodik az iratvédelmi, tűzvédelmi és munkavédelmi szabályok betartásáról.
Németh Istvánné a központi iktató erős és megbízható „oszlopaként” csendes, szerény és szorgalmas személyiségével, észrevétlenül biztosítja hivatalunk működőképességét. Pontos, precíz és főleg nélkülözhetetlen munkáját a hivatal egésze elismeri.

Dunaújváros MJV Közgyűlése a lelkiismeretes és példaértékű tevékenységének elismeréseként a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat Németh Istvánné részére adományozta.

Szabóné Balázs Erika informatikai ügyintéző, az általános iskola elvégzése után gyors-és gépíró végzettséget szerzett. 1974. július elsejével ügyviteli alkalmazottként kezdte meg közszolgálati tevékenységét ügykezelőként, az akkori „leíróban”. Folyamatos szorgalommal végezte munkáját és az 1987-es évet követően, némi kihagyás után, 1989. március elsején tért vissza a közszolgálatba, a Szervezési és Ügyviteli Osztály munkatársaként. 2004-ben leérettségizett, majd ügykezelői alapvizsgát, majd 2008-ban, miután számítástechnika és szoftverüzemeltetői képesítést szerzett és munkáját ügyintézőként folytathatta, közigazgatási alapvizsgát tett.
A technika fejlődését maximálisan követte, megtanult mindent, ami a kitűnő munkavégzéséhez elengedhetetlen. 2008. július elsejétől informatikai ügyintézőként dolgozik a Jogi Szervezési Igazgatóságon. Vezetői mindig nagyra tartották és tartják most is, szorgalma, hivatástudata és precizitása példaértékű. A közgyűlés munkájának előkészítése bizalmi állás, ezen felül részt vett minden aktuális választás előkészítő és lebonyolító tevékenységében is, ami szintén nagy megbízhatóságot, szorgalmat és kitartást igényel. Munkatársait mindig segíti, tapasztalatával kezelni tudja a váratlan helyzeteket.
Az ő munkája nyomán a rendeleteket, döntéseket és szabályzatokat pontosan, és határidőben rögzítik a központi rendszerben.
Szabóné Balázs Erika azon szerencsés emberek egyike, akinek Dunaújváros MJV Polgármesteri Hivatala és annak jogelődje volt az első és egyetlen munkahelye. Köztisztviselőként az egész életét a köz szolgálatában töltötte.
Dunaújváros MJV Közgyűlése a megközelítően 40 éves közszolgálatban eltöltött példaértékű tevékenységének elismeréseként a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat Szabóné Balázs Erika részére adományozta.

Képünkön sorrendben: Szabóné Balázs Erika, Németh Istvánné, Burkovics Otilia, Vargáné dr. Sürü Renáta és Cserna Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.