Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. December 04. 18:46, szerda | Helyi

720 millió kormányzati segítség

720 millió kormányzati segítség

Fél évig a teljes bérüket fogják megkapni az elbocsátott vasműs dolgozók

Az MTI tájékoztatása alapján, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. kiegészítő forrásának köszönhetően a Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítvány legfeljebb 400 elbocsátott munkavállalónak teljes bért tud biztosítani hat hónapon keresztül.
Az Acélalapítvány közleménye szerint a munkahelyüket elvesztő és az alapítványhoz átkerülő munkavállalók - a korábbi gyakorlattal ellentétben - az első 6 hónapban nem bérük 80 százalékát, hanem teljes bérüket fogják kézhez kapni. A második hat hónapban a bér 80 százalékára jogosultak. Amennyiben a második félévben a támogatott munkát végez, szintén meg fogja kapni a kiegészítéssel együtt bérének 100 százalékát.
Hozzátették: a kiegészítő forrást, amelynek köszönhetően megvalósulhatnak a munkavállalók számára pozitív változások, legfeljebb 400 támogatott részére tudja biztosítani az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.
A Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítvány nem csupán anyagilag támogatja az elbocsátott munkavállalókat, hanem képzésekkel, mentorálással, munkaügyi központ által szervezett előadásokkal, jogi tanácsadással igyekszik a dolgozókat a munkaerőpiacon tartani. A munkakeresésben figyelembe veszik az álláskeresők igényeit, illetve vállalták, hogy az első 6 hónapban a felajánlott munkakörben fizetett bér a jelenlegi munkabér 80 százalékánál nem lehet alacsonyabb.
Kormányzati segítség
Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár korábban tárgyalt a Dunaferr menedzsmentjével, a szakszervezetekkel. Akkor elmondta, a Dunaferr nem a tulajdonos-váltásban, hanem a cég hosszú távú stabil működésében érdekelt. A magyar kormány feladatait, lehetőségeit pedig ehhez kell igazítani. A cégvezetés mintegy 400 fős létszámleépítést tervez. A kormány azon dolgozik, hogy olyan konstruktív megoldások szülessenek, amelyek egyrészt nem növelik tovább az elbocsátások számát. Másrészt, a leépítésben érintetteknek segítsék a további boldogulását az állam lehetséges eszközeivel. A mai napon, szerdán az államtitkár hangsúlyozta, hogy elindult a Duanferrtől elbocsátott dolgozókat segítő munkaerő-piaci program, amelynek keretében a Nemzetgazdasági Minisztérium 720 millió forinttal támogatja a Dunaferr Acélalapítványt.
Azok a dolgozók, akik ezt a megoldást választják, a Dunaferr Munkaerő-kölcsönző Nonprofit Kft. állományába kerülnek át, maximum egy évre. A cél, hogy ez idő alatt újra állást találjanak. Az államtitkár is megerősítette, hogy az alapítvány ebben az egy évben a korábbi bérük 80 százalékát folyósítja, ezt egészítik ki számukra az első hat hónapban 100 százalékra, így a munkavállalók fél évig a teljes távolléti díjhoz hasonló nagyságú összeget kapnak.
Ezalatt ők sem lesznek tétlenségre ítélve, munkaerő-piaci tanácsadást, képzési tanácsadást, álláskeresési tréninget, csoportos foglalkozást kapnak, illetve megkezdődnek a képzések - mondta Czomba Sándor. Hozzáfűzte: olyan képzési listát állítanak össze számukra, ami esélyt ad az újrakezdéshez. Sőt, támogatják az önfoglalkozásokat is, ha pedig valaki ebben az időszakban a versenyszférában helyezkedik el, akkor bértámogatást nyújtanak az új munkáltatónak.
Az alapítvány legutóbbi kuratóriumi ülésén döntés született arról is, hogy amennyiben a támogatott munkavállaló a támogatás megkezdésétől számított egy éven belül bármilyen jogcímen nyugdíjjogosulttá válik, akkor a 100 százalékra történő bérkiegészítést a nyugdíjjogosultság megszerzésének időtartamáig, de legfeljebb egy éven át pályázati forrásból biztosítják számukra.
Közölték azt is, hogy az acélalapítványba a jövőben az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Dunaferr Központi Üzemi Tanács is delegál egy-egy tagot.

Forrás: MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.