Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Május 01. 15:26, kedd | Helyi

A híd után jönne a vasút

A híd után jönne a vasút

Beszélgetés Rohonczi Sándorral, a HÍD egyesület ügyvivőjével.

Amikor több mint másfél évtizede elkezdte működését városunkban a HÍD Egyesület, bizony elég kétkedéssel figyeltük a legtöbben a dolgokat. Tisztában voltunk azzal, hogy olyan nagyságrendű beruházásokra, mint az a dunaújvárosi híd és az M6-os út nem helyben születik döntés. Azóta áll a híd, s eljuthatunk Pestig 30 perc alatt. Az egyesület bebizonyította létjogosultságát.

- Mi volt a siker titka? – faggatjuk Rohonczi Sándort, a HÍD Egyesület ügyvivőjét.
-Ez több tényezőből áll. Nagyon ritka az olyan település, olyan kistérség, mint a miénk. Ahol különböző végzettségű, képzettségű, foglalkozású és világnézetű emberek ugyanazon cél érdekében képesek összefogni és együttműködni. A HÍD Egyesület magába tömörítette a város és városkörnyéki vállalkozókat, vállalat vezetőket, műszaki és humán szakembereket, tudósokat és politikusokat. S mindehhez megvan azaz operatív szervezete is, amely képes volt szakértői anyagokká, tanácskozásokká, kutatási anyagokká, projektekké alakítani azt az álláspontot, amelyet az itt élők közösen elképzeltek.

- Erre miért volt szükség?
- A döntéshozók elég sok muníciót kapjanak azért, hogy a dunaújvárosi és
környékbeli elképzeléseket konkrét tervekké tudják váltani. Ha nem tudnánk a
szándékainkat nyomós érvekkel alátámasztani, nem tudjuk a vágyaink jogosságáról meggyőzni azokat, akik eldöntik a jövőt. Enélkül csak egy jó hangulatú klub lettünk volna, ahol okos emberek fontos dolgokról beszélgetnek.

- Hogyan tovább?
- Nem lehetünk elégedettek. Városunk remek adottságokkal rendelkezik, amelyeket méginkább ki kell használnunk. Csatlakozva a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez, a városban és a környékén is össze kell állítani azt a cselekvési tervet, amely érvként szolgál majd a döntéseket előkészítő szakembereknek és a végső döntéseket meghozóknak. Egyesületünk által kezdeményezett új programunk a „Nemzeti Térségfejlesztési Program-Dunaújváros”nem csupán a gazdaság és a városfejlesztés területét érinti, hanem egy élhető városért, térségért dolgozik. A nemzeti ügyek mellett szerepet kap a munka, a rend, az egészség, az otthon és a család és a demokratikus normák területe, s mindezekkel foglalkozó konzultációs fórumok.

- Ezekből hogyan lesz munkahely, közbiztonság, egészség és boldog család?
- Első lépésként ki kell alakítanunk azt a támogatói kört, amelyek fő haszonélvezői
lesznek az elképzeléseinknek. Ezek a térségi vállalkozások, önkormányzatok és civil szerveződések lehetnek. Nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy más térségi kezdeményezések ne gyengítsék, hanem erősítsék közös ügyeinket. Fontos, hogy alaposan kidolgozott, pontos érvrendszert adjunk azok kezébe, akik képviselik a különböző döntés-előkészítési és döntéshozói fórumokon városunkat, térségünket. Ennek értelmében a programtanács munkáját Dr. Dorkota Lajos, Fejér megye kormánymegbízottja, városunk országgyűlési képviselője irányítja, fontos szerepet kap. Professzor Rechnitzer János, aki a tudományos tanácsot, és Szepesi Attila gazdaságialpolgármester aki a pénzügyi tanácsadó testületet vezeti. Fontos, hogy programtanács egyik társelnöke Cserna Gábor, városunk polgármestere, aki egyesületünknek is egyikfontos támogatója.

- Mondana egy konkrét példát a feladatokra?
- Itt a VO-s vasútvonal és egy dunaújvátosi vasúti híd megépítésének, az intermodális logisztikai központ fejlesztésének az ügye. Ennek érdekében az ősszel nemzetközi lobbi konferenciát fogunk szervezni, hogy a döntéshozók megértsék, miért kell ez a vasútvonal, s miért fontos, hogy városunkat és érintse. A Nemzeti Együttműködés Térségi Programja-Dunaújváros keretén belül ez most a legsürgetőbb feladatunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.