Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Július 01. 19:05, hétfő | Helyi

A kohászat marad, de elbocsátások pedig lesznek

A kohászat marad, de elbocsátások pedig lesznek

Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetőjének az idei Vasas-napon tett bejelentetése után, némi reménnyel tekinthettünk a jövőbe a munkavállalói létszám megőrzése kapcsán...

..., azaz a felújítások mellett megmaradhat a dolgozói állomány. Sajnos, azonban erre kevés esély mutatkozik, sőt….

Egy sajtóbeszélgetés keretében Evgeny Tankhilevich felvázolta a cég eddigi teljesítményét és a jövőbeni terveket. Mint mondta, a gazdasági válságot még mindig megszenvedi az acélipar Európában. A szakértők sem tudják megmondani, meddig tarthat a recesszió. A felmérések azt mutatják, mindig rosszabb a helyzet. Jelenleg mintegy 7500 munkavállalót foglalkoztat az ISD Dunaferr Zrt. Az eddigi veszteségeket, az európai kereset csökkenését igyekeztek a termelés növelésével kompenzálni, de mára ez kevésnek bizonyult, és más megoldást kellett keresnie a vezetésnek.
A tulajdonosok az úgynevezett reorganizációs program mellett döntöttek, amely két fő részt tartalmaz; a jelentős számú elbocsátások és a gyári egységek, eszközök fejlesztése lehetővé teszik, hogy a cég túlélje a válságot…
Az országos hírportálokon megjelent információk szerint, akár 30-40 százalékkal csökkenthetik a munkavállalói létszámot, amely elsősorban az adminisztrációs területen dolgozókat érinti. A sajtómegbeszélésen Evgeny Tankhilevich nem mondott konkrét számadatot arra vonatkozóan, hogy hány ember elbocsátását tervezik, csupán annyit, hogy jelentős létszámra lehet számítani. A döntést majd a tulajdonos hagyja jóvá, amelyről természetesen tájékoztatót adnak ki. A cégvezető hangsúlyozta, már egy évvel ezelőtt is látszódott, hogy a gyáron belül „többen foglalkoznak papírgyártással, mint acélgyártással”, és szükség van ezen változtatni. A vállalat költségének mintegy 2/3-d részét a munkavállalói költségek teszik ki. Komoly menedzsmenti átszervezésre is lehet számítani. –„Nehéz a helyzet, mondhatni drámai. A kérdés itt már a cég túlélése. Nem kergethetünk illúziókat, hogy minden rendben van. Ha nem lenne a részvényesek pénzügyi támogatása, akkor már a cég sem lenne. Ám mindig van ok az optimizmusra. A legrosszabb válság van Európában, amelyek a vállalat belső problémáira világítanak rá. Aki ezt a válságot túléli, sokkal erősebben kerülhet ki belőle”- mondta Evgeny Tankhilevich utalva arra, hogy modernizációs erőfeszítések nélkül nem élné túl a válságot a Dunaferr. A veszteség kiegyenlítésére a tulajdonosok, a részvényesek nyújtottak pénzügyi támogatást, így szükség van a költségek csökkentésére és az üzem modernizálására. Rövidesen megkezdődik az I-es számú nagyolvasztó felújítása, amely garantálja a folyékony fázis további hatékony működését Dunaújvárosban. Emellett folytatják a modernizációt a hengerműveknél is. Június 15-én átadták az ISD Kokszoló Kft. modernizált technológiai vízkezelő telepét.
Ez persze nem vigasztalja meg azokat, akiket az elbocsátás fenyeget. A kérdések pedig akarva-akaratlanul is itt lebegnek: és most mi lesz, hogyan tovább? Nem tudjuk a részleteket, így nem tudjuk azt sem, mivel kell számolni. Mennyi az annyi? Egy ember elbocsátása is jelentősen megváltoztatja a családja életét. Vajon történik-e olyan dolog, felléphet-e egy olyan tényező, amellyel elkerülhetőek lennének az elbocsátások? Minden bizonnyal hathatós állami segítségnyújtásra lesz szükség annak érdekében, hogy a döntően nőket érintő munkanélküliség ne okozzon komoly gondot városunk gazdaságában.

Címkék: Dunaferr, vasmű

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.