Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Szeptember 14. 01:36, péntek | Helyi

A temető nem átjáróház

A temető nem átjáróház

A mit szabad és mit illik egy temetőben, az nincs egyetlen illemtan-könyvben sem leírva.
Minden ilyen esetben vezérelv lehet, hogy mi az, ami minket is zavarna, ha méltósággal szeretnénk szeretteink sírjánál kegyeletünket leróni.

Új üzemeltetője van a köztemetőnek, s az új üzemeltető új rendszabályokat vezetett be, s mint minden új szabály van, akinek tetszik, van, akinek nem. Már pedig változásokból lesz bőven.

Szabóné Palkovics Katalin és Palkovics Milán vezetésével régi-új társaság üzemelteti július 1-jétől a köztemetőt. A közbeszerzési pályázaton elnyert 10 évre szóló üzemeltetési szerződés számos felújítás és fejlesztés vállalását tartalmazza. Többek között szerepel benne a - térfigyelő rendszer kialakítása, - térvilágítás kibővítése,- kerítéskorszerűsítés,- urnafal bővítés,- szóró parcellalétesítés,- murvás utak karbantartása, - ravatalozó felújítás. A pályázók nem kötelező feladatként vállalták a - virágágyások kialakítását, -szeméttároló edények cseréjét, a padok felújítását, tisztítását, - hősi emlékművek felújítását, tisztítását, - sorompó, beléptető rendszer kiépítését, gazdasági bejárók kialakítását a vállalkozók részére.

Céljaik között szerepel a lopások, rongálások visszaszorítása, a nem kegyeleti céllal idelátogatók figyelmének felhívása az „átjáró ház” megszüntetésére, illetve egy szebb, korszerűbb, modernebb XXI. századi temető park létrehozása.

Az üzemeltetők nem csupán eltervezték, hanem neki is álltak a változtatások bevezetésének. Az „átjáróház” megszűntetése az, ami kiverte a „biztosítékot” a környékbeli kertesek körében. A hátsóbejárat bezárásával így 5-10 perces sétára vannak kényszerítve a kiskert tulajdonosok, akik ezt igencsak nehezményezik. Szabóné Palkovics Katalin a társaság képviselője így magyarázza meg a korlátozás okait:

  • Szeretnénk, ha biztonságosabb lenne a temető. Csökkenteni szeretnénk a lopásokat, ehhez azonban szükséges, hogy az alkalmi tolvajok ne tudjanak könnyen meglépni a számon kérés elől. A közbiztonság javítása érdekében hamarosan működni fog a térfigyelő-kamera rendszerünk is. Úgy vélem, hogy a 15.000 dunaújvárosi elhunyt hozzátartozóinak az érdekét kell képviselnünk. Ők fizetik meg az önkormányzat által szabott díjú sírhely megváltásokkal azt, hogy tiszta, rendezett, biztonságos kegyeleti helyen legyen szerettük nyughelye. Biztosítanunk kell számukra azt, hogy el tudják helyezni a sírok rendbe tételével előforduló hulladékot, és ne háztartási szeméttel legyen tele a tároló, joguk van arra, hogy mások ne autót mossanak a temetői kerti csapnál. Meg fogunk mindent tenni annak érdekében is, hogy a búcsúszertartásokat ne zavarja meg autóforgalom.

Sétálunk a sírok között… Szorgos kezek rakják rendbe a sétányokat, amott füvet nyírnak, itt a műkövet tisztítják nagynyomású mosóval, a temetési szertartás utolsó mondata cseng a fülembe: nyugodjék békében… ehhez a békéhez a környezetnek is rendbe kell tenni… Ha már a hozzátartozók fizetnek is érte.

Az üzemeltetők várják véleményüket, javaslataikat a kegyelet@kegyeletbt.hu email-címre, vagy a Kegyelet Bt. temetkezési irodájában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.