Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Szeptember 05. 16:56, csütörtök | Helyi

A Városháza tér felújítása: Start! -videóval

A Városháza tér felújítása: Start! -videóval

Amire már sokan vártunk, a hónap második felétől látványos szakaszába ér a Városháza tér felújítása.

A közelmúltban befejeződött közbeszerzési eljárási folyamat végén megtörtént a kivitelező kiválasztása, s a szerződéskötési folyamatot követően szeptemberben elkezdődhet már az építkezés. A Közép-Dunántúli Operatív Program keretéből, pályázat által elnyert 1,8 milliárd forintos támogatás révén, önrész nélkül nyílik lehetőség a Városháza tér teljes megújítására. Ebből az összegből több hektárnyi összefüggő városközponti terület jön létre, új funkciók, új közösségi terekkel.
Cserna Gábor polgármester örül annak, hogy igazi főterünk lesz:
- Végre városunkhoz méltó főterünk lesz Ráadásul úgy, hogy a felújítást teljes mértékben uniós pályázati forrásból tudjuk finanszírozni, így nem kellett a városnak önrészt tenni hozzá. A korábbi elképzelésekben még több mint 700 millió forintot kellett volna erre a célra biztosítanunk.
- Megmutatja, hogy mi hogyan alakul át. A sétát a városháza mögött kezdjük:
- Itt, ahogy feljön az Aranyvölgyi út, s elkezdődik az új Vasmű út, körforgalom lesz. A körforgalom mindegyik oldalán kialakított parkolókkal. Kényelmesen, könnyen lesz megközelíthető hátulról a tér. A régi C-szárny igencsak megérett az átalakításra. Vége a kopott nagyteremnek, helyette impozáns házasságkötő terem, termek fogadják a vendégeket. Ideköltözik az anyakönyvi hivatal is, de lesz lehetőség közösségi rendezvényekre, koncertekre, előadásokra.
Elmondja, hogy gyönyörű üvegfal lesz a C-szárny borítása. Egy kellemes kávézóval gazdagodik az épület, amely feltehetően találkozások, beszélgetések helye lesz majd. Ebből következik, hogy a régi házasságkötő terem funkciót vált, kormányablak lesz. Egy részét elbontják, hogy kivezessen a sétány a Duna-partra, ahol játszótér, kiszolgáló épület, s egy sportpálya várja a fiatalokat.
Átsétálunk a Városháza főtér felőli oldalára. Díszburkolat, fák, kényelmes padok várnak majd bennünket. A tér közepén elhelyezkedő szökőkút „felett” is lehet majd közlekedni. Távlati terv egy kiülő kávézó azon az oldalon is, de egyelőre ezt még nem tartalmazza a heteken belül kezdődő beruházás.
Korányi Sándor utcai lakók állítanak meg bennünket, érdeklődnek, hogy mi lesz a járdájukkal, mekkora zajjal jár majd a munka, maradnak-e a fák? Cserna Gábor megnyugtatja az érdeklődőket, hogy a tervek szerint a fák többsége érintetlen marad, sőt újabbakkal is gazdagodik a tér, nem hogy kevesebb, inkább több lesz a zöld felület. Mivel az építkezés a tér ezen felén nem kíván jelentősebb földmunkát, így nem valószínű, hogy zavarni fogja a lakók nyugalmát. Természetesen, mint minden ilyen beruházás, ez is némi kényelmetlenséggel jár majd, de remélhetően a végeredmény mindezért kárpótlást nyújt.
A sétányon végighaladva megtudom, hogy természetesen maradnak az Október 23. tér előtti házaknál parkolók, a sétány ezek mellett fut tovább. S fantasztikus panorámával fogad majd bennünket a felső Duna-part.
-Mikorra lesz kész?
- Most készítjük elő a kivitelezővel a szerződést. Jövő év tavaszára szeretnénk az átadást.
- Hatalmas összeg áll rendelkezésünkre. Nagyon nagy léptékű a beruházás. Nemcsak a végeredményből, hanem a munkákból is részesülnek-e dunaújvárosi vállalkozók?
- Természetesen. A kivitelezővel történt egyeztetésem során tájékoztatott arról, hogy szándékai szerint a lehető legtöbb munkában szeretné igénybe venni a dunaújvárosiak munkáját, de engedje meg, hogy erről majd akkor mondjak konkrétumot, ha megszáradt a szerződésünkön a tinta. Mindenestre én minden ilyen jellegű beruházásnál nagyon fontosnak tartom, hogy ez ne csak szándék legyen. Példa erre a kórház, ahol szintén szép számmal dolgoznak dunaújvárosiak a kivitelezésen. Ezek a beruházások így többféleképpen gazdagítják a várost.
- Nem kerülhetjük meg a Dunaferr kérdését. Mire számít?
- A kormány folytatja a tárgyalásokat, s én tudom, hogy minden eszközzel a helyzet megoldására törekednek. Ez a kormány dolga, számunkra megnyugtató, hogy ennyire fontos az országunknak Dunaújváros jövője. Ám nekem polgármesterként az a feladatom, hogy ne várjam ölbe tett kézzel, hogy felülről jöjjön a megoldás. A magam, a magunk eszközeivel is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Dunaújváros a polgárainak biztonságot jelenthessen. Az ügy fontosságával mindenki tisztában van. Vannak folyamatban olyan tárgyalásaink, amelyek megoldást jelenthetnek. Már korábban elkezdtük ezt a munkát, azonban reméltük, hogy több időnk lesz a megvalósításra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.