Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Augusztus 06. 12:08, szerda | Helyi

Akik szikével is gyógyítanak

Akik szikével is gyógyítanak

A sebészet az orvoslás egyik legősibb ága.

A sebészet az általános érzéstelenítés és a hatékony fertőtlenítés felfedezése óta rohamos fejlődésen ment át, és mára számtalan kisebb szakterületre tagolódott. S nem csupán tagolódik, de szó szerint saját bőrünkön tapasztalhatóan fejlődik is. Édesapámnak még az egész hasfalát keresztbe szeli az epeműtétje nyoma, nekem már néhány apró heg jelzi csak, hogy sebészeti beavatkozás történt. Új műtéti technikákkal, a sérvműtéteknél a feszülés mentes eljárással, valamint laparoszkóppal végzett műtétek körének szélesítésével igyekszik megfelelni a korszerű sebészeti eljárásoknak a dunaújvárosi kórház általános sebészeti osztálya.

Új technikák, új eljárások nem kis kihívás elé állítják a szakembereket, bár ahogy dr. Rombauer Edittel, a Szent Pantaleon Kórház általános sebészet osztályvezető főorvosával beszélgetünk, egyre inkább nyilvánvalóvá válik számomra, hogy a sebészek fogékonyak az újra…


- Főorvos asszony, vannak, akik azt mondják, ha belgyógyászhoz megyünk az gyógyszert ír, ha sebészhez, az műteni akar…


- Sokat változott a sebészet szemlélete is, így ez is. Most már azt valljuk, hogy műtétek célja, hogy javítsunk, de legalábbis ne rontsunk a betegek életminőségén. De az tény, néha arról nehezebb döntést hoznunk, hogy ne műtsünk.
Ki is fejti, mit ért ez alatt. A szakmai protokoll ugyan pontosan leszabályoz mindent, hogy mit, mikor, milyen módszerrel kell megműteni. Mégis egyénre szabott döntéseket kell hozniuk. A beteg érdeke az első.

Beszélgetünk az általános sebészeti betegek ellátásáról, illetve az érsebészeti betegek kezeléséről, és a daganatsebészetről is.


- Mindezek mellett az általános sebészeti profil minden területén végzünk műtéteket, és ezen műtétek nagy részénél is alkalmazzuk a laparoszkópos technikát (sérvek, epehólyag). A társzakmákkal is nagyon jó a kapcsolatunk.


- Mi a különbség a két sebészeti terület között?


- A traumatológia vagy baleseti sebészet a balesetek vagy erőszak által okozott sérülésekkel, törésekkel és sebekkel foglalkozik és ezeket sebészi úton kezeli vagy hozza rendbe. Az általános sebészet a gyomor, emésztőrendszer, az emlők és az ér sebészeti kezelésével foglalkozik. De bármennyire is tagozódunk, egy–egy komplexebb megoldást igénylő műtétnél együtt kell dolgoznunk. Például egy baleset után, ha hasi műtétet is el kell végezni, akkor ott mi is jelen vagyunk.


- Hamarosan az új szárnyba költöznek…


- Már nagyon várjuk az új műtéti blokk átadását, nem csupán korszerűbb lesz a helyszín, hanem az új, korszerűbb eszközök révén a laparoszkópos vastagbélsebészet folytatására is lehetőségünk lesz. A sebészeti osztály marad itt az 5. emeleten, a műtét után ébredőszobában figyelik a műtéten átesett beteget, és később kerül vissza az osztályunkra.

Az osztály alapterülete nem bővül, nem is szükséges, így sincs „teltházuk”, hiszen a sebészeti eljárások korszerűsödése miatt sokkal hamarabb hazakerülhet a beteg, s nem kell annyi időt a kórházban töltenie. Bár a munkájuk nem lett kevesebb, sőt… a daganatos megbetegedésekből származó műtétek száma nem csökkent még úgy sem, hogy az emlődaganatok eltávolítása elkerült a kórházból. A döntéshozók úgy gondolták, hogy centralizálják olyan helyekre, ahol a sugárzással, a kemoterápiával, a helyreállítással együtt egy helyen minden utókezelést meg tudnak adni.


- Sajnálom, mert mi is felkészültek voltunk rá – magyarázza a főorvosasszony. – Többek között ezért is került sor a plasztikai sebészet bevezetésére. A plasztikai sebészeti megoldás nem volt korábban területünkön.


A főorvos asszony úgy véli, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre és a szűrésre. S bizonyos fajta daganatos betegségeknél a család, a hozzátartozók szűrése is elengedhetetlenné válik. A daganatos betegségekből származó műtétek számának emelkedése, közel 200-t végeznek egy évben, még sem elrettentő, hiszen a sikeres műtétek és kezelések száma is emelkedett, nem csupán a betegségé.


A beszélgetés során etikai kérdéseket is szóba hoztunk.
- Meg kell-e mondani a betegnek, ha rosszindulatú daganatot találtak nála?


- A betegnek joga van tudni az igazságot, s ahhoz is joga van, hogy akarja-e tudni vagy sem. Találkoztam már olyan beteggel, aki közölte, hogy ne mondjunk neki semmit, akkor ehhez kell tartanunk magunkat. De arról is dönthet, hogy az állapotáról ki kaphat felvilágosítást. Ha a beteg kérdez, arra nekünk válaszolnunk kell, de azt is el kell mondanunk, hogy megteszünk mindent, ami lehetséges.

A laparoszkópos eljárás elterjedése a 90-es években a sebészeti szakmát is megfiatalította. Azok a sebészek maradtak a pályán, akik ezt az eljárást nagy biztonsággal el tudják végezni.


- Gondolom, sebész-hiány van?


- Az mindig. Jelenleg 10 sebész dolgozik az osztályon, nagyon jól felkészültek. Nem is lehet másképp. A fiatalabbak mellett mindig egy tapasztalt kolléga dolgozik. Azt szoktuk mondani, hogy mindenre meg kell tanítanunk a fiatalokat, hiszen majd ők fognak bennünket operálni. Egy-egy műtétnél alapesetben két sebész és egy aneszteziológus orvos dolgozik, nehezebb műtéteknél 4-5 orvos is a műtőben van. S nem beszélve arról, hogy a műtéthez nem csupán orvosok kellenek, hanem anesztéziai- illetve műtői- szakasszisztencia, akik nagy segítségünkre vannak, így alapesetben 7-en vagyunk jelen egy műtőben.


- Egy „osztálytablóra” hányan kerülnének?


- Megközelítőleg ötvenen, s ebben az osztályos nővérek is benne vannak. Ennyien végzünk el, s ápolunk évente 3000 műtétes beteget.

Dr. Rombauer Edit már középiskolás korában nyári munkán a dunaújvárosi kórház sebészetén dolgozott segédnővérként. Majd előfelvételisként is ezt az osztályt választotta. 1982-től már orvosi diplomával jött vissza dolgozni a Szent Pantaleon Kórház Sebészeti Osztályára. 1986-ban Általános sebészeti szakvizsgát tett, majd 2004-ben klinikai onkológiai szakképesítést szerzett. 1994-ben adjunktusi, majd 2005-ben főorvosi kinevezést kapott. Munkája során a korszerű sebészeti elvek alkalmazását, új műtéti technikák és sebészeti megoldások bevezetését szorgalmazza, így többek között a mai szakmai irányvonalaknak megfelelő minimál-invazív beavatkozások, laparoszkópos - endoszkópos műtéti eljárások egyre újabb területekre történő kiterjesztését. Az onkológia területén a műtői operatív tevékenységen kívül az Onko-Team vezetését is ellátja. Önzetlen segítőkészsége, kollegiális magatartása, szakmai korrektsége miatt munkatársai nagyra becsülik, nem véletlenül az Év Orvosa szavazáson Astellas különdíjat kapott 2011-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.