Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Szeptember 14. 01:31, péntek | Helyi

Akiknek a romák is segítenek

Akiknek a romák is  segítenek

Puritán az irodája Bánkuti Zsoltnak a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért NKft. ügyvezetőjének. Az irodaház első emeleti kis irodában tart megbeszélést Hosszú Jánossal, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökével.

A roma önkormányzat a nonprofit kft. alapítója. Egy régi valahonnan idekerült szekrény, s valószínűleg egészen máshonnan ideszármazott íróasztal tárgyaló székekkel. Itt nyilvánvaló, nem a külsőségek fontosak. Elmesélik, hogy amikor találkoztak, Bánkuti Zsoltnak már volt cégvezetői tapasztalata. Hosszú János kereste meg, s elmondta, hogy egy olyan céget kellene vezetni, ami azért jött létre, hogy a hátrányos helyzetben lévő embereknek keressen munkát. Az alakulásnál csak elképzelések voltak, pénz szinte semmi. Úgy tervezték, hogy azokat a munkákat vállalják fel, amelyek nem igényelnek különösebb szakképesítést, esetleg közfeladatok, de eddig vállalkozók haszonnal végezték el. Azért nonprofit kft-t alapítottak, hogy a bevételekből újabb és újabb munkahelyeket hozzanak létre. Mind emellé az állami támogatásokból is igényelnek, így a bevételekből újabb munkahelyeket teremtenek. Azt szeretnék, ha év végéig mintegy háromszáz embernek tudnának munkát juttatni.

Télen havat lapátoltak, máskor szemetet szednek, buszmegállót, parkokat takarítanak, őrzik a kempinget, és dolgoznak a temetőt üzemeltető cégnek. Nagyon büszkék arra, hogy a vállalkozó elégedett az általuk elvégzett munkával. Voltak és lettek megint városőrök is. A tavalyihoz hasonlóan az idén is közfoglalkoztattoknak biztosítanak három és fél hónapra munkalehetőséget. Közel félszázan vigyáznak az iskoláknál a gyerekek közlekedésére, és dolgoznak azon, hogy a városban a közrend és a közbiztonság javuljon. Bánkuti Zsolt azt szeretné, ha lenne annyi megbízásuk, hogy a közfoglalkoztatás végén is tudjanak majd munkalehetőséget biztosítani.

  • Vállalkozásokat keresünk meg, hogy munkákat próbáljunk még szerezni.

Az alig egyéves cég nem csupán ígér, nem csupán tervez. Már most nyár végén meghirdette az iskoláknak, hogy a hátrányos helyzetű diákok pótvizsgára való felkészítésében segédkeznek. Tizenheten jelentkeztek a kisiskolások és a felső tagozatosok közül, nyolc felkészítő tanár oktatatta őket. A társaság bevételeiből finanszírozták, akárcsak annak a tehetséges zenészdiáknak a zeneiskolai tandíját, aki jazz-zongorista szeretne lenni. Támogatnak még egy thai box-kickboxing élsportolót is, akinek a felkészüléséhez nyújtanak segítséget. Egyelőre még jobbára a bevételek és a munkák megkeresése a legfőbb feladatuk, de szeretnék, ha majd a szponzorációs lista egyre hosszabb lenne.

  • Csak romáknak? – fordulok Hosszú Jánoshoz.
  • Nálunk nincsenek romák és nem romák, csupán hátrányos helyzetű, nagyon szegény emberek. A különbség köztünk csak az lehet, hogy ki akar dolgozni, és ki nem. Mi egyre több olyan embernek szeretnénk munkalehetőséget biztosítani, akik akarnak és tudnak is dolgozni a megélhetésükért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.