Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Április 18. 20:18, péntek | Helyi

Augusztus 20-ra elvégzik a kohó felújítását

Augusztus 20-ra elvégzik a kohó felújítását

Aláírták a Dunaferr 1-es kohó átépítésének fővállalkozói szerződését

Az ISD Dunaferr Zrt. és a szlovák Termostav-Mráz s.r.o képviselői április 18-án aláírták az 1-es kohó átépítésének fővállalkozói szerződését.

Jevgenyij Tankilevics, a Dunaferr cégvezetője hangsúlyozta, hogy a szerződés aláírása a cég jövőjével kapcsolatos különböző spekulációknak is véget vet. Jelezte, hogy a projekt teljes költsége 10 millió euró (3 milliárd forint) és a tervek szerint augusztus 20-ra elkészül.
Kérdésre elmondta: a kohó átépítése szimbolikus és gyakorlati jelentőségű is, hiszen biztosítja a cégcsoportnál a folyékony fázis megőrzését a következő évekre. Hozzátette: a nagyolvasztók nélkül a Dunaferr elveszítené teljes létszámának felét.
Köszönetét fejezte ki a tulajdonosoknak, akik az európai acélpiac rossz helyzete ellenére anyagilag támogatták a beruházást.

Stefán Mráz, a Termostav-Mráz elnöke rámutatott: dolgoztak már Dunaújvárosban két alkalommal is, akkor szintén a kohók felújítását végezték a bontástól a befejezésig. Hozzátette: a korábbi munkáikkal nem voltak problémák sem a minőség, sem rejtett hibák, sem a biztonság tekintetében.
Megjegyezte, hogy a nagyolvasztó a Dunaferr technológiájának szerves része és szíve.
Jevgenyij Tankilevics kiemelte, hogy az aláírt fővállalkozói szerződés azért szükséges, mert magyar vállalkozások nélkül nem tudták volna megvalósítani az átépítést. Közölte, hogy lesznek a projektben olyan magyar vállalkozások, amelyek alkatrészeket, alapanyagokat és ezzel együtt munkát is végeznek majd a beruházás során.
A cégvezető közölte, hogy a kohó mellett további modernizációt terveznek: a 2008-ban leállított beruházásokat szeretnék befejezni, ezekre mintegy 20 millió eurót költenek. Ezek közül az első november-decemberben a meleghengerműben lesz, ahol a felújítással a termelékenységet és a minőséget javítják.
Az ukrán-orosz viszállyal kapcsolatban elmondta: a nehéz helyzet ellenére semmilyen negatív következményt nem érzékelnek. Ukrajnából a buga- és a nyersvasszállítás normális, mint ahogy az Oroszországból érkező alapanyagok is a terveknek megfelelően érkeznek.

Forrás: MTI

Fotó: Petrovics István

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.