Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Március 12. 22:04, szerda | Helyi

Az állam is gondoskodik

Az állam is gondoskodik

Kövár László, az országgyűlés házelnöke látogatott el a Jószolgálati Otthon Bercsényi úti intézményébe.

Dr. Galambos Dénes kormánymegbízott meghívására januárban tett látogatást Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár Dunaújvárosban, akivel megtekintették a Jószolgálati Otthon Liget közi intézményét, s meghallgatták az intézet vezetőinek felvetéseit. Akkor az államtitkár azzal a hírrel szolgált, hogy a kormány elkészíti a szociális életpályamodellt, és megemelik a szociális szférában dolgozók bérpótlékát. Ezen a héten Kövér László, az országgyűlés házelnöke érkezett az otthon Bercsényi úti intézményébe. Az országgyűlési képviselőnek nem volt ismeretlen a hely, ugyanis az otthon udvarán létrehozott ability kert megnyitó ünnepségén felesége is jelen volt, s lánya is volt itt gyakorlaton. A házelnököt dr. Galambos Dénes kormánymegbízott, Cserna Gábor polgármester, dr. Dorkota Lajos, az energetika hivatal elnöke és dr. Ragó Pál városfejlesztési alpolgármester fogadta. Kecskés Rózsa igazgatónő vezetésével körbejárták az otthont, megismerkedtek az ott élő gondozottakkal.

Dr. Galambos Dénes kormánymegbízott elmondta, a látogatás célja az volt, hogy közelebbről is megismerhessék a szociális szféra ezen ágának az eredményeit és problémáit.
- Fontos kérdést vetett fel az intézményvezető, nevezetesen, hogy a gondozottaknak csak hosszú időn keresztül tudják elbírálni a fogyatékosságukat. Kormánymegbízottként ez számomra azonnali feladatnak számít, meg is vizsgáltatom, mi az oka annak, hogy sokszor hónapokon keresztül nem bírálják el az igényeket. Ezek fontos információk, amelyeket úgy szerzünk, ha itt vagyunk a helyszínen. A másik lényeges dolog, hogy az intézményt be kell illeszteni a normatív finanszírozási rendszerbe. A Jószolgálati Otthon Közalapítvány a feladatok ellátása során több irányból kap támogatást, de ez korántsem elegendő, a normatív állami hátteret is meg kell teremteni.
Cserna Gábor polgármester hangsúlyozta, városunkban szerteágazó a szociális ágazat, az idősektől kezdve, a hajléktalanokon át egészen a fogyatékkal élőkig különféle intézményekkel segítik ellátásukat. Az önkormányzat pedig lehetőségeihez mérten mindig támogatta a működést, a feladatellátást.
- A Jószolgálati otthon már 24 éve működik. Pályázatokból és állami támogatásokból fejlesztik folyamatosan az intézményeiket. Rendkívüli az itt dolgozók munkája, akik szívügyüknek tekintik ezt a szolgálatot. Az adósságkonszolidációnak köszönhetően a jövőben könnyebb lesz az intézmény, a szociális szféra támogatása.

A Jószolgálati Otthonban mintegy száz gondozottal foglalkoznak. Kövér László házelnök a 2011-es népszámlálási adatok alapján elmondta, az emberek 4,6 százaléka él valamilyen fogyatékossággal. Közülük minden második mozgásában sérült, minden negyedik a látásában sérült, s minden hatodik értelmi fogyatékos.

- Nagyon jóleső érzés volt azt a szeretetet látni, amellyel itt gondozzák azokat az embertársainkat, akik olyan fogyatékossággal élnek. A beszámolóból kiderült, nagyon sok diák, civil ember, sportoló önkéntesen segít abban, hogy a lehetőségekhez képest megkönnyítsék az itt élők mindennapjait. A beszélgetés másik része a nehézségekről, a gondokról szólt. Ezek egy része pénzügyi természetűek, hiszen azt pontosan tudjuk, hogy még hosszú időn keresztül lehet elmondani, mindig nagyobb lesz az igény, mint amennyi a pénzügyi lehetőségekből futja. A másik rész pedig inkább bürokratikus jellegű, az állami intézményrendszer működésében rejlik, amin lehet segíteni anélkül, hogy több forrást igényelne. Igyekeztünk dr. Galambos Dénes kormánymegbízottal nagy gondossággal jegyezni ezeket, és hogyha rajtunk áll, támogatni fogjuk őket ebben a kérdésben.
Kövér László hozzátette, továbbra is szükség van arra a nyitottságra, amellyel nagyobb figyelmet fordítunk a fogyatékkal élők felé. Ezt a programot a kormány 2010-ben el is indította, s nem csak az intézmények költségvetését támogatták, hanem a munka világába való visszatérést és a különféle rendezvényeket megvalósítását célzó programokat is. Zárásként úgy fogalmazott, ha ezeken az embereken segítünk, akkor magunkon is segítünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.