Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Március 27. 20:02, csütörtök | Helyi

Bizonyságlevél az adósságkonszolidációról

Bizonyságlevél az adósságkonszolidációról

Megerősítést kapott helyi szinten is a kormányzati döntés, amely a települések adósságainak átvállalásáról szól.

Dr. Galambos Dénes kormánymegbízott úgynevezett bizonyságlevelet nyújtott át Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával Cserna Gábor polgármesternek, amely egyfajta zárása az adósságkonszolidációnak.
A kormánymegbízott elmondta, a kormány még 2012 decemberében kezdte a települési önkormányzatok adósságkonszolidációjának első ütemét. Akkor Dunaújváros hitelállománya mintegy 10,8 milliárd forinttal könnyebbült meg. A kormány 2013 decemberben tovább folytatta a konszolidációt, és a második ütem keretében az 5 ezer főnél nagyobb települések adósságait is 100 százalékban vállalta át. Néhány környező település adatait is felvázolta a kormánymegbízott, mely szerint Ercsi 45,6 millió, Dunaújváros 16,5 milliárd, Pusztaszabolcs pedig 36 millió forint adósságtól mentesült.
- Ezután más és más feladat következik az önkormányzatok életében. Dunaújváros a település-gazdaságfejlesztés területén készíthet elő programokat. Ilyen például, az uniós pénzügyi ciklus operatív programja, a TOP (Területi Operatív Program). Nyár közepéig összesítenek egy megyei gazdaságfejlesztési koncepciót olyan elemekkel, mint a Szalki-sziget fejlesztése, a Dózsa II városrész felújítása. Ez még mind egyfajta műhelymunka. Jelenleg új célokat, irányelveket fogalmaznak meg, a választások után pedig az következik, hogy megtöltik tartalommal a feladatokat- magyarázta dr. Galambos Dénes.
Cserna Gábor polgármester megköszönte a kormány által nyújtott lehetőséget, amely mint mondta, a városnak óriási segítséget jelentett. A polgármester felidézte az aznapi közgyűlés eseményét, amikor a szocialista frakció kivonult a teremből. – Azt mondták korábban, hogy nem történt semmi az elmúlt években a városban. Meg sem várták a mai közgyűlést, miközben olyan kérdésekről döntöttünk, mint az busztársaság támogatása a tömegközlekedés biztosításáért, vagy a partvédelmi feladatok ellátása- mondta Cserna Gábor. Hangsúlyozta, az elmúlt években mintegy 7,5 milliárd forint pályázati forrást nyert a város különféle fejlesztésekre, beruházásokra, többek között a kőtár alatti partfal stabilizálására 630 millió, a hajléktalanellátó centrum 100 millió, szervezetfejlesztési projektre 40 millió, a belváros és Római városrész felújítására 3 milliárd, a központi műtő- és diagnosztikai blokk építésére pedig 3,3 milliárd forintot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.