Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. December 16. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Botrány az MMA közgyűlésén

Botrány az MMA közgyűlésén

Tiltakozók zavarták meg a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szombati közgyűlését, ahol többen egy transzparenst próbáltak kifeszíteni 'Az MMA kirekesztő, a művészet szabad' felirattal. Fekete György alapítványi elnök aljas politikai húzásról beszélt.

Fekete György, az MMA elnöke megnyitóbeszédének kezdetekor a 'NeMMA csoport' tagjai 'Lépjetek ki! A művészet szabad!' felkiáltást skandálva próbálták távozásra bírni az akadémia tagjait, és kifeszíteni a transzparenst, de a biztonsági őrök kivezették őket.

A csoport tagjai az MTI-nek elmondták: azért tiltakoznak, mert szerintük az MMA központosított és egyoldalú kultúrpolitikát folytat, tagjai sorába kizárólag ideológiai alapon lehet bekerülni. Az MMA elnöke az eseményekre reagálva kijelentette: 'egy aljas politika van' a megmozdulás mögött, kikérte magának, hogy 'valaki a művészet szabadságát az MMA-tól kérje számon'.
Fekete György azt is hangsúlyozta, hogy az alapítvány 'soha nem vetette ki a hálóját Műcsarnokra. Szerinte azért lett ügy ebből, mert másfél éves 'keserves küzdelmet' folytatott, hogy párbeszéd alakuljon ki közte és az intézményt vezető Gulyás Gábor között, aki ezt érzése szerint folyamatosan megtagadta, és 'ellenvéleményeket mondott'.

Gulyás másképpen látja az említett polémiát. Mint az Indexnek adott korábbi interjújában kiemelte, ő és az MMA elnöke teljesen másképp gondolkodnak a művészetről, nemzeti kultúráról és az intézményi munkáról – Fekete Györgynek szerinte „komoly aggályai vannak a kurátori rendszerrel kapcsolatban, természetesnek tartja, hogy ha szerinte nem az ő ízlése szerint dolgozik egy-egy kurátor, akkor beleszóljon a munkájába.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.