Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Október 30. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bővítik az online pénztárgépek körét, a taxisoknak is használni kell?

Bővítik az online pénztárgépek körét, a taxisoknak is használni kell?

A Magyar Nemzet írása szerint kiterjesztené jövőre az online pénztárgépek használati körét a kormány. Egyelőre nem sokat árult el a nemzetgazdasági tárca az elképzelés részleteiről, azonban a korábban kiszivárgott információk alapján a feketézéssel leginkább érintett személyi szolgáltatások területén várható az új típusú kasszák felbukkanása, ilyen például a fodrászat, a kozmetika, a magánorvoslás és a taxizás.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a korábban azt közölte, tervezik az online pénztárgéprendszer kiterjesztését, azonban arról nem beszélt, hogy melyek azok az új területek, ahol hamarosan kötelező lesz az újfajta gépek használata.

Jelenleg 180 ezer online pénztárgép üzemel az országban, kereskedelmi egységek, benzinkutak, gyógyszertárak, vendéglátó üzletek, szállodák teljesítették eddig a kötelező átállás feltételeit és cserélték le régi kasszájukat az adóhatóságnak közvetlenül adatot szolgáltató készülékekre. A kormány sikeresnek ítéli a rendszer bevezetését, az adóhatósággal közvetlen összeköttetésbe került vállalkozások legális jövedelme jelentős mértékben nőtt az elmúlt hónapokban, és a folyamatos adóhatósági ellenőrzések révén egyre szűkül az adóelkerülő vállalkozások köre.

A statisztikák alapján az eddiginél kevesebb, néhány tízezer vállalkozást érinthet az online átállás következő köre, ami piaci szakértők szerint gyorsabban lezajlik majd, mint a főpróbának számító, két évig tartó bevezetés a kereskedelemben. Annál is inkább, mert az átállásra kevesebb időt szán majd a módosítandó pénztárgéprendelet, illetve az sem kizárt, hogy bizonyos bevételhatár fölött lesz csupán kötelező a kézi nyugtaadást helyettesítő pénztárgéphasználat. Ráadásul, mivel a gyártók mostanra felzárkóztak az igényekhez, nem fordulhat elő, hogy újból készülékhiány alakul ki a piacon, s a technikai háttér mostanra kiépült az adóhivatalnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra