Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. November 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Czunyiné: a pénzügyeket is oktatni kell a köznevelésben

Czunyiné: a pénzügyeket is oktatni kell a köznevelésben

A pénzügyi kultúrának mint programozott és módszertanilag is rendszerezett ismeretátadásnak helye van a köznevelésben - hangsúlyozta Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, az Econventio konferencia szünetében rendezett sajtótájékoztatón.

A konferencián értékelték a középiskolások pénzügyi kultúrájáról készült felmérést, amelyet az idén negyedik alkalommal készített el az Econventio Közhasznú Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara által létrehozott kutatócsoport.

Az államtitkár elmondta: a felmérések, valamint a jelenleg iskolarendszeren kívül, illetve mintaiskolákban szervezett pénzügyi kultúra oktatásának tapasztalatai azt igazolják, hogy a középiskolai korosztály megfelelően érzékeny ennek a témának a befogadására. Ezen belül is a gimnáziumokban és a szakképző intézményekben kaphat szerepet a pénzügyi kultúra ismereteinek átadása - tette hozzá.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke kifejtette: az ÁSZ felmérései és tapasztalatai is azt mutatják, hogy ha nincs az egyének szintjén megfelelő pénzügyi ismeret, 'a pénzzel bánásnak a tudása', az gazdasági hátrányt jelenthet az országnak, veszélyezteti a gazdasági növekedést és a versenyképességet.

Hozzáfűzte: a számvevőszéknek országgyűlési határozat írja elő, hogy járuljon hozzá a jó kormányzáshoz oly módon is, hogy részt vesz a pénzügyi kultúra kialakításában, fejlesztésében, együttműködve más szervezetekkel, partnerekkel. Az ÁSZ szerepe ebben egyebek közt az lehet, hogy mérni tudja, mennyire hatékonyan érnek célba a pénzügyi kultúra fejlesztésére költött állami és magán források - tette hozzá.

A pénzügyi kultúráról készült idei felmérésben 9605 középiskolás diák vett részt. A pénzügyekhez való hozzáállás mellett tudásteszt segítségével mérték fel a diákok ismereteit a banki szolgáltatásokról, megtakarításokról, hitelezésről, biztosításról, valamint ellenőrizték az általános gazdasági ismeretek meglétét is.

A teszten a középiskolások átlagteljesítménye 42,6 százalék volt. A diákok fele 40 százaléknál rosszabb eredményt ért el, és csupán 10 százalékuk nyújtott 66 százaléknál jobb teljesítményt.

A teszten jobb eredményt értek el azok, akik korábban tanultak pénzügyi ismereteket, átlagteljesítményük 49 százalék volt. Kiderült azonban az is, hogy akik tanultak pénzügyi ismereteket, nem tudják tudásukat megfelelően alkalmazni a hétköznapi élet problémáinak megoldásában.

A felmérés alapján a kutatók szerint ajánlott lenne a középiskolákban általánosan bevezetni a pénzügyi ismeretek oktatását. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ahol már van ilyen oktatás, ott nagyobb hangsúlyt kell fektetni a gyakorlatiasságra. Fontosnak tartják emellett a pénzügyi ismereteket oktatók képzését is mind szakmai, mind módszertani szempontból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére