Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2013. Augusztus 04. 06:58, vasárnap | Helyi

Dorkota Lajos elment, de - az utolsó politikusi interjú

Dorkota Lajos elment, de - az utolsó politikusi interjú

Huszonhárom év politikusi pályafutása után távozott a magyar politikai életből dr. Dorkota Lajos. Utoljára politikusként az Info Dunaújvárosnak nyilatkozott.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezetőjeként ugyanis semmilyen politikai tisztséget nem vállalhat, politikai nyilatkozatot nem tehet. Közgyűlésen köszönt el a városlakóktól és a politikustársaitól.A vele készített interjúnkat tehát egy politikusi pálya lezárásának, s utolsó politikai nyilatkozatnak tekinthetjük.


- Jött elbúcsúzni a közgyűlés elé?
- Két és fél évvel ezelőtt is megtettem, amikor elfogadtam a kormány-megbízotti kinevezésemet. Úgy gondolom, hogy tartozom azzal városunk nyilvánosságának, hogy választott tisztségviselőik előtt mondom el a miérteket. Mindemellett sokan a gratulációjuk mellett őszinte aggodalmukat is kifejezték, hogy mi lesz a várossal, ha nem leszek, nem lehetek tovább országgyűlési képviselője. Ezeket a kételyeket is el szerettem volna oszlatni. Először is: Dunaújvárosnak van országgyűlési képviselője Cserna Gábor polgármester személyében. Cserna Gábort ismerik, elismerik az állam vezető politikusai, nagyon jó kapcsolatban van velük. Másrészt bár politikai tevékenységet nem végezhetek, nyilatkozatokat nem tehetek, de mint minden magyar állampolgárnak, így nekem is jogom van arra, hogy véleményemet kinyilvánítsam. Így egy-egy adott kérdésben továbbra is segíteni fogom a városom. Én büszke vagyok arra, hová tartozom. Korábban és most is büszkén vállalom, hogy én dunaújvárosi vagyok, Dunaújvárosban élek

.
- Ezek szerint marad…
- Az elmúlt két és fél évben is maradtam. Utaztam Fehérvárra, onnan Budapestre, aztán vissza Fehérvárra, és onnan haza. Megszoktam, hogy sokat vagyok úton, úgy érzem, hogy ez most sem fog gondot okozni. Ha meg elfoglaltságaim úgy adódnak, hogy nem tudok haza jönni, akkor mivel miniszteri rangja van az energiahivatal elnökének, lehetőségem lesz a szolgálati lakást igénybe venni. Bár úgy vélem, hogy erre csak ritkán fog sor kerülni. Szeretek itt élni. Nekem itt van az otthonom, én innen indulok, és ide fogok hazatérni.


- A semmiből kellett felépítenie a kormányhivatalt, most már felállt és működik a rendszer, kényelmesebben dolgozhatna, erre megint egy új szervezetet kell létre hoznia…
- Az elmúlt két és fél év alatt 16 szakigazgatási szervezet munkáját irányítottam, igazából a végére 17 lett, 1400 munkavállaló tartozott hozzám és 9 járás. Felteszem az itt végzett munkámmal elégedett volt a miniszterelnök úr, ezért bízott meg újabb feladattal. Az energiahivatal kibővített feladatokkal, jelentős jogkörbővüléssel rendelkezik, s ehhez kell az új szervezetet felépíteni. A célokat már megfogalmaztam: a hivatal egyik legfontosabb feladata lesz a fogyasztói érdekek hatékonyabb védelme, a közműszolgáltatók fokozottabb ellenőrzése, a kormány további rezsicsökkentési terveinek előkészítése. Október 1-jétől újabb 10% százalékos gáz és villanyáram díj csökkenés vezetünk be. Úgy látom, hogy a szolgáltatók áraiban ez még mindenképpen benne van.


- Visz magával valakit?
- A kormányhivatalból magammal hívtam a főigazgatót, s így az elnök-helyettesem dr. Paróczai Csaba lett. Gondolkoztam abban is, hogy Dunaújvárosból hívok magam mellé szakembereket. Konkrét személyekben is volt elképzelésem, hiszen városunkban számos kiváló képesítésű, közigazgatásban is jártas szakember dolgozik, de úgy vélem, hogy most még egyelőre rájuk a városnak van szüksége.


- Harminchét éve politizál. Most ennek vége lesz. Magas presztízsű az új beosztása, de a politikai befolyása lényegesen kevesebb lesz…

- Ez valóban így van. Tizenöt éven keresztül voltam parlamenti képviselő. Amikor a felkérés megérkezett, mérlegelnem kellett, hogy hol tudok többet segíteni városunknak és az embereknek. Ebben a beosztásban, a hivatal a megnövekedett jogkörével, sokkal több embernek tudok segítséget nyújtani. A közműszolgáltatók extraprofitjának mérséklése, a fogyasztók terheinek csökkentése, érdekeik védelme rendkívül nagyobb feladat.


- Mit hagy maga után Dunaújvárosban?
- Én azt hiszem, hogy soha ilyen jó eredményekkel nem büszkélkedhetett a városunk. Összességében 20 milliárd forinttal került kedvezőbb helyzetbe Dunaújváros. Ennek egyik eleme, hogy az elmúlt évtizedek alatt felhalmozódott adósságunk 65 százalékát elengedte a kormány, s lényeges könnyebbséget jelent, hogy az eddigi veszteségünket okozó kórház és oktatási intézmény fenntartás állami működtetés alá esik. 1,8 milliárd forintból megszépül a Városháza tér, 1,2 milliárdból a Római városrész, 4 milliárdba kerül a kórházi beruházás. 400 millió forint értékben hamarosan elkezdődhet a Vidámpark felújítása, s a partfal védelmére is kaptunk 1 milliárd forintot. Ezek a tények azt bizonyítják, hogy jók az eredményeink. Cserna Gábor polgármesterként és országgyűlési képviselőként is mindig és mindenkor számíthat a tanácsaimra és segítségemre.


- Azért nem minden sikertörténet. Itt van a bejelentett vasműs leépítések kérdése…
- Azzal mindenkinek tisztában kell lenni, hogy attól kezdve, hogy magán kézbe került a gyár, mert az MSZP-SZDSZ-es kormány elkótyavetyélte a Dunaferrt, az állam ráhatása a működésre lényegesen csekélyebb. Én sikernek ítélem meg, hogy a folyékony fázis fenntartását el tudtuk érni az orosz tulajdonosoknál. 3500 munkahelyének a megtartását jelenti ez a döntés. És a gyár folyamatos működésének biztosítását értük el ezzel a megállapodással. Természetesen a tulajdonosok azt is bejelentették, hogy az alkalmazotti létszámot racionalizálni akarják. Egyetlen ember munkanélkülivé válása is sok. De a fentiekből látható, hogy a privatizáció miatt a mozgásterünk kevés. Ami segítséget, támogatást meg tudunk adni, azt megadjuk azoknak, akiket a leépítés érinteni fog. A munkaügyi központtal felvesszük a kapcsolatot, s megfelelő átképzéssel segítjük az elhelyezkedésüket. További munkahely teremtés érdekében Czomba Sándor államtitkárral egyeztetünk, hogy a lehetséges megoldásokat megtaláljuk.


- Személye erős összetartó kapocs volt a helyi párton belül. Nem tart attól, hogy most ez megváltozik?
- A Fidesz-KDNP frakció tagjai, és külső szakértőink is egységes nézeten és állásponton vannak a jelen kérdéseiben és a jövőt illetően. Nem tartok attól, hogy ebben bármiféle változás következhetne be. Cserna Gábor a helyi szervezet elnöke már hosszú idő óta, ez a távozásommal sem változik.

Címkék: Dorkota, elnök, lemondás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.