Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 25. 18:37, péntek | Helyi

Dunaferr: Elbocsátás start?

Dunaferr: Elbocsátás start?

A Vasas Szakszervezeti Szövetség és az Ifi képviselői Evgeny Potapovval az ISD Korporáció gazdasági vezérigazgató-helyettesével egyeztettek a jövőről.

A megbeszélésen Potapov mellett részt vett Evgeny Tankhilevich úr cégvezető és Kroó Iván úr az Igazgatóság tagja valamint a Mucsi Zoltán és Oláh István.

A megbeszélésen Potapov tájékoztatást adott arról, hogy több hónapos munka eredményeként arra a megállapításra jutottak, a Dunaferr Társaságcsoportnál fennálló „adminisztratív túlfoglalkoztatás” jövőbeni csökkentése számításuk szerint havi 200 millió Ft megtakarítást eredményez. Álláspontjuk szerint ez a megtakarítás a 2013. évi karácsonyi bér fedezetére, valamint az I. sz. kohó felújításának költségeire nyújt jövőbeni fedezetet. Információt kaptunk arról is, hogy a Dunaferr Társaságcsoport 2013. évi veszteségei meg fogják haladni az 5 milliárd Ft-ot. Megerősítette ettől függetlenül kifizetésre kerül a 2013. évi karácsonyi bér, illetve az I. sz. kohó felújítása megkezdődik.

A munkáltató elmondta, hogy a korábban bejelentett 1500 fős csoportos létszámcsökkentés befejező időpontja nem ismert (Potapov úr szerint 1-2 évig is eltarthat). A már bejelentett 1500 fős létszámcsökkentésből most 400 fő munkaviszonyának megszüntetését tervezik, amelybe a kölcsönzött munkavállalók is beleértendők. A konkrét leépítendő személyekkel kapcsolatos döntéseket a helyi vezetőknek kell meghozni.

Potapov táblázatban mutatta be, hogy a Dunaferr Társaságcsoport mellett négy másik acélipari vállalat milyen egy főre jutó acéltermék termelést (t/fő), illetve milyen egy főre jutó nettó árbevételt (1000 euró/fő) produkált. A számokból kiderült, hogy a Dunaferr Társaságcsoport mutatói a legrosszabbak.

Az érdekképviseletek képviselői hiába próbálták megtudni az alábbiakat:

- Mikor ismerhetjük meg a McKinsey társaság által készített és a létszámcsökkentés ilyen mértékű szükségességét alátámasztó jelentését?

- Miért a csoportos létszámcsökkentéssel kezdik a hatékonyság javítási folyamatot, miért nem a hihetetlen nagy – Tankhilevich úr által is elismert – bürokráciát csökkentik először?

- A gyártóművekben miért folyik – néha már a fekete túlóra kereteit is elérő – rendkívüli munkavégzés akkor, amikor mindenki tudja, hogy a rendkívüli munkavégzés hatékonysága a magasabb bér miatt lényegesen alacsonyabb?

- Miért csoportos létszámcsökkentést kíván végrehajtani a menedzsment, miért nem az ésszerű létszám optimalizáláson dolgoznak a szakemberek?

- A 400 főben meghatározott csoportos létszámcsökkentésnek melyik időpontban mért létszám a bázisa?

- Miért a „fűnyíró elv” alapján adták ki a vezetőknek a leépítendő munkavállalók névszerinti meghatározását?

A szakszervezeti tárgyaló delegációk megítélése szerint a felsorolt kérdésekre érdemi válaszokat nem kaptak.

A szakszervezetek közleményükben azt állítják, hogy Potapov határozottan kijelentette, hogy - függetlenül a magyar kormány és a Dunaferr fő tulajdonosai között folyó tárgyalásoktól - a hatékonyság növelése érdekében feljogosítva érzi magát arra, hogy a csoportos létszámcsökkentést minél előbb elkezdjék és végrehajtsák.

Felhívtál a munkáltató figyelmét arra, hogy ha a munkáltató a csoportos létszámcsökkentés operatív munkáit folytatni kívánja, akkor a jogszabályok maradéktalan betartása érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy az ISD Dunaferr Zrt-nél a Központi Üzemi Tanács, az un. leányvállalatoknál – ISD Power Kft., ISD Kokszoló Kft., ISD Portolán Kft. – pedig a helyi üzemi tanácsok jogosítványait figyelembe véve kell eljárnia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.