Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Július 31. 10:18, csütörtök | Helyi

Dűnék lesznek a betonból

Dűnék lesznek a betonból

A betont, a talajt is újrahasznosítják a Városháza felújításánál.

A felső Duna-parton hatalmas dűnéket emelt a törmelékzúzó gép. Bemegy a törmelék, kijön egyik felén a föld, a másik felén a zúzalék.


- A pályázatban vállaltuk, legfőképp azért, mert elvárás volt, hogy amit lehet, újrahasznosítunk az építkezésnél. – magyarázza az okokat Sági Péter, vezérigazgató, a DV N Városfejlesztési ZRt vezetője. – Ez több szempontból is előnyös. Egyrészt azért, mert nem terheljük feleslegesen a környezetünket, másrészt olcsóbbá válik a kivitelezés, hiszen ahová a zúzalékot beépítjük, nem kell új alapanyagot vásárolni, harmadrészt pedig nem tesszük ki újabb teherautó-forgalomnak a város közútjait.
- Mit hasznosítanak újra?
- A kivitelezőnek környezetvédelmi engedélyt kellett kérnie a tevékenységére. Ebben nagyon pontosan meghatározták azt is, hogy az építkezés melyik részéről, milyen anyagokat hasznosíthat újra. A technológia azt is előírja, hogy hová, milyen rétegekbe azaz hová és milyen módon lehet ezeket visszaépíteni. A felhasznált anyag közel 90 százaléka beton, a maradék nagyrésze aszfalt. Ezek mindegyike az engedély szerint újrafelhasználható. Az építkezés során földmunkákat is kellett végeznünk, itt „félretettük” a talaj termőrétegét, s amikor készen leszünk, ezek is visszakerülnek a kialakítandó zöldterületekre, s virágágyásokba. Reményeink szerint minden ilyen jellegű felesleget újból tudunk hasznosítani, ezt követően helyreállítjuk a Duna-part környezetét.
- A zúzógép nagyon zajos…
- Megkértük a kivitelezőket, hogy hétköznap 8 és 16 óra között végezzék a munkát. Az volt a célunk, hogy a pihenési időszakot semmiképpen se zavarják, de tisztában vagyunk azzal, hogy így is kellemetlen a környezetében élőknek, azonban reméljük, hogy a megszépült környezet majd mindezekért a kényelmetlenségért kárpótlást nyújt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.