Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Április 06. 20:16, hétfő | Helyi

Egészséges bizalmatlanság és a mindenlátó traffipax

Egészséges bizalmatlanság és a mindenlátó traffipax

Itt a tavasz, kerékpárosok, motorosok húsvét és pünkösd… Ez megannyi és különböző veszélyforrást jelent magunkra és persze környezetünkre is.

A közelmúltban meggyilkolt idős ember, félelemmel és bizalmatlansággal tölti el a városlakókat és közülük is az idősebbeket. Ongai Gábor, a Körzeti Megbízotti Alosztály vezetője úgy látja, nem kell rettegni, hiszen elszigetelt esetről van szó, azonban nem árt senkinek sem az egészséges bizalmatlanság:


- Talán az idősebbek hamarabb megbíznak idegenekben, s ezért vannak jobban kitéve a veszélyeknek. Kérjük, hogy legyenek óvatosabbak, ne engedjenek be idegeneket a lakásunkba. Ha elutaznak, gondoskodjanak arról, hogy legyen, aki kiveszi a leveleket a postaládából, s ne verjék nagydobra, hogy nem lesznek otthon. Az lenne a legjobb, ha a szomszédok sokkal jobban figyelnének egymásra.


Megemlíti, hogy vannak különböző, egy-kétezer forintos pánikkeltő eszközök, amelyek akár az ajtó betolásnál, akár az ablak befeszítésnél iszonyú hangot adnak, ezek ugyan nem védenek meg, de némi biztonságérzetet adnak, hiszen elriasztják a betolakodót, illetve felhívják a szomszédjaink figyelmét arra, hogy bajban vagyunk.
- Az idősek mellett a fiatalok még a veszélyeztetett réteg.
- Sajnos, egyre fiatalabb az a korosztály, ahol már megjelenik az alkohol- és a drogfogyasztás. Természetesen igyekszünk a megelőzés érdekében mindent megtenni, de a szülők együttműködése és odafigyelésére is szükségünk van. A mindennapok rohanása és a fokozott stressz mellett is figyelnünk kell gyermekünk reakcióit, hogyha bajba kerül, időben segíthessünk vagy segítséget tudjunk kérni.
Németh Miklós, a közlekedésrendészeti osztály vezetője is arról beszél, hogy nagyon megszaporodott az elmúlt időszakban az ittas vezetők száma, s egyre több fiatal, sőt fiatal hölgy ül ittasan a volán mögé:
- 2013. július 1-je óta az ittas vezetésnél zéró tolerancia van érvényben. Szabálya világos és egyértelmű; ha iszunk, ne vezessünk! Kevesen tudják viszont, hogy a bírság súlyos százezreket jelenthet, ahogy azt is, hogy az alkoholfogyasztás szintjétől függően utánképzésre is kötelezhetnek minden érintettet. A mostani szabályozás szerint az ittas járművezetésért enyhébb esetben szabálysértési eljárás, súlyosabb esetben büntetőeljárás indul. A büntetés mértéke jelenleg a kimutatott alkoholmennyiségtől függ, illetve attól, hogy az illető okozott-e balesetet. Akinél 0,5 ezreléknél magasabb a véralkoholszint, az ellen büntetőeljárás indul akkor is, ha nem okozott balesetet. Ilyenkor már a helyszínen elveszik a jogosítványt, amit később akár be is vonhatnak. Erre jön még pénzbüntetés, amely többszázer forint is lehet. A sérüléssel járó baleset ittas vezetésnél szabadságvesztéssel jár.

Elmondja, hogy a gyalogosok, a motorosok, kerékpárosok ellenőrzése is folyamatos, s hír az autósoknak, hogy már véget ér a „mindentlátó” traffipax próbaüzeme, s már a telefonálás, a biztonsági öv szabálytalan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.