Hírek
2012. Szeptember 22. 05:00, szombat |
Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Egészségügyi károkat okozhatnak a genetikailag módosított élelmiszerek
Egyre több vitát váltanak ki a géntechnológiával módosított élelmiszerek - állítják francia kutatók, akik génmódosított kukoricával etetett patkányokon kimutatták, hogy az egészségügyi károkat okoz az állatokban, beleértve a vese és a máj károsodását, illetve daganatok kialakulását - számol be a Los Angeles Times.
Ráadásul a szakértők szerint a legnagyobb probléma, hogy a legtöbb genetikailag módosított élelmiszer címkéjén nem tüntetik fel a génmanipulált alapanyagokat. Genetikusok szerint azonban ezek általában csak kis mértékben vannak jelen az ételekben, így módszertani problémákat is felvet a kérdés.
A tanulmány keretében kétszáz patkányon vizsgálták a génmódosított ételek egészségügyi hatását. Egy részük hagyományos, más részük GMO-s kukoricát kapott. A két éves vizsgálat során a génmódosított ételt kapott patkányok hímjeinek 50, nőstényeinek 70 százaléka pusztult el. Ezalatt a másik csoportban az arány jóval kevesebb, hímek esetében 30, nőstények esetében 20 százalék volt. A nőstények esetében nagy arányban fejlődött ki emlődaganat azoknál, akik a GMO-s csoportba tartoztak. Emellett e csoport tagjainak 2,5-5-ször nagyobb esélyük volt májbetegségek kialakulására.
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 15. 07:42, hétfő | Belföld
Orbán Viktor: a befagyasztott orosz devizatartalék lefoglalása és átadása Ukrajnának a háborúba való belépés közvetlen mozdulata
Ha nincs rezsivédelem Magyarországon, alacsonyabb életszínvonal kopogtat be az ajtón - mondta Orbán Viktor a Mandiner Hotel Lentulai című műsorában vasárnap.
