Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Január 24. 07:28, péntek | Helyi

Esélyt kapnak egy jobb életre

Esélyt kapnak egy jobb életre

A kormány téli közfoglalkoztatási programja országosan mintegy százezer közfoglalkoztatott számára nyújt lehetőséget, hogy tovább képezzék magukat.

Az „Újra tanulok” projekt a közfoglalkoztatás kiegészítő programja, amellyel OKJ-s és akkreditált képzésben vehetnek részt a regisztrált munkanélküliek, akik a sikeres képzést követően könnyebben helyezkedhetnek el a munkaerő-piacon.
A programnak köszönhetően 850 fővel 45 különböző képzés indult az év végén Fejér megyében. Dunaújvárosban hulladékgyűjtő-szállító, kisgépkezelő, betanított parkgondozó, közösségi munka, és alapkompetencia képzéseket biztosítanak az alacsony iskolai végzettségű és szakképzetlen felnőttek számára. Az elméleti oktatás a Munkásművelődési Központban, a Dózsa Mozicentrumban, a főiskolán, a Dunaferr Szakközépiskolában és a Lorántffy iskolában folyik. A Klebelsberg intézményfenntartó Központ szervezésében az utóbbi az úgynevezett megyei bázis iskola.
- A Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola hosszú felnőttképzési múlttal rendelkezik. Jelenleg négyféle képzés folyik intézményünkben, amelyet a középiskolai oktatás mellett átszervezéssel tudtunk megvalósítani. Bízunk abban, hogy a közfoglalkoztatási program keretében történő oktatás sikeres program lesz, amellyelesélyt kapnak az itt tanulók, hogy képzettséget szerezzenek, hiszen a legtöbbjüknek nincs megfelelő képzettsége, vagy olyan képzettsége van, ami ma már nem piacképes. Mi esélyteremtő iskola vagyunk – mondta Őszi Attila, a Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola igazgatója.
Az elméleti oktatás mellett gyakorlati képzésen is részt vesznek a közfoglalkoztatottak a DVG Zrt. és a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével.
Hosszú János, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kiemelte: - A jelenlegi képzések jól igazodnak a foglalkoztatási rendszerünkbe. A közrenden, köztisztaságon, és közbiztonságon belül hozzánk tartoznak olyan feladatok ellátása, mint társasházak, buszmegállók, parkok, erdők takarítása, és az őrzés-védelem. A közfoglalkoztatottak kétharmada vesz részt a képzésben. Azért vállalták el, mert dolgozni szeretnének. A képzések alatt közfoglalkoztatási bért kapnak, ami mintegy 50 ezer forint. Ebből a pénzből szerényen lehet megélni, de ezek az emberek kiszolgáltatottak. Segítség nélkül nem tudnak érvényesülni a munkaerő-piacon .

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat által alapított DHHF mintegy 1200 embert foglalkoztatott eddig az elmúlt két évben. Jelenleg 210 közfoglalkoztatottnak biztosítanak munkát, közülük 166-an vesznek részt a képzésen.
A DVG Zrt. gyakorlati képzőhelyként vesz részt az oktatásban, melynek részleteiről Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója számolt be:
- A DVG Zrt. által foglalkoztatottak közül 158 fő az, aki most képzést kap. Ez az országos program komoly lehetőséget biztosít azoknak az embereknek, akik tartósan munkanélküliek. Meggyőződésem, hogy a képzés végén könnyebben tudnak majd érvényesülni a munka világában. Az általunk foglalkoztatottak 1200 köbméter hulladékot szedtek össze kézi erővel tavaly a város területén. A mennyiség magáért beszél. Ebből is kitűnik, hogy ezek az emberek dolgozni szeretnének, és ha lehetőséget kapnak, helyt állnak. A tanfolyamok december elsejétől március végéig tartanak.

Papp Anett

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.