Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Április 18. 10:32, péntek | Helyi

Fantasztikus a dunaújvárosi siker

Fantasztikus a dunaújvárosi siker

Bánki Erik EP- képviselő a hétfői dunaújvárosi találkozónk után egyenesen Brüsszelbe utazott, ahol még az utolsó héten is részt vesz az uniós munkában, csütörtöktől pedig mindenki a május végi EP-választásokra készül.

A kampány alatt maradt ideje négy gyermekére, a családra?

- Nagyon aranyosak voltak, mert megértették, hogy apának most ez a legfontosabb feladata, s különösen a két nagyobb korúban most tudatosult, hogy valami tétje van ennek számukra is. Valóban rengeteg munka volt, hiszen tizenhat választókerület tartozik hozzám regionális választási igazgatóként, s mindegyikben győztünk.

- Dunaújvárost új választási körzetként tekintve, hogyan lehet jellemezni az eredményt?

- Fantasztikus a siker. Ha megnézzük azt, hogy a választások előtt az összes elemzésben, Dunaújvárosban baloldali győzelemmel kalkuláltak az elemzők, a 95. helyen van a 106 körzet között a nehézségi fokot illetően, akkor nagyon jól látható a szervezett építkezés és a siker. Soha ennyi ajánlást nem sikerült még itt összegyűjteni. Galambos Dénes győzelme átlag fölöttinek számít, nagy jelentőséggel bír mindenképpen.

- A mostani beszélgetésünk napján Hoppál Péter, az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése Magyar Delegációjának tagja fogalmazta meg a szabad pálinkafőzés iránti elkötelezettséget.

- Mindenkit megnyugtatok, marad a pálinkafőzés. A kormány utolsó leheletéig küzdeni fog azért, hogy ezt megtartsuk. Teljesen sportszerűtlennek tartom azt az eljárást, amit az Unió végez ez ügyben. Az EU-ban több olyan tagország is van, ahol legális módon, ugyanúgy, ahogy Magyarországon engedélyezik a pálinkafőzést. Itt a baj az, hogy a 2004-es Uniós csatlakozásunk előtt a Medgyessy-kormány elmulasztotta rögzíteni, hogy ez fontos. Mi meg fogjuk védeni, a pálinka is egyfajta hungarikum, olyan minőségi színvonalat képvisel Európában, amire szükség van. S ha már Magyarország kiemelkedő és védendő értékeinél tartunk, megkezdtük azt a folyamatot, amivel az akácot is hungarikummá nyilvánítjuk. Nem fogjuk megengedni, hogy idegen fajnak minősítse az Európai Bizottság, s ezáltal arra kötelezze hazánkat, hogy kiirtsuk. Különösen az Alföldön, ahol homokot köt meg, méhészet, méz, és még sorolhatnám. Nem engedjük.

- Mit vár a következő négy évtől?

- Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott a kampányban, „Kis győzelem, kis jövő, nagy győzelem, nagy jövő!”. Én mindenképpen arra számítok, hogy nagy jövő előtt áll az ország. Ezzel a választói támogatással, ezzel a politikai felhatalmazással a kormány egy hasonlóan eredményes és aktív négy évere számíthat. Mindig is hangsúlyoztuk, hogy a nagy felhatalmazás azért kell, mert azok a létkérdésű döntések, amelyek meghoztunk, és amelyek az államcsődben lévő országot kivezették a válságból, a választók részéről is visszaigazolódott, hogy az elvégzett munka eredményes volt, és tovább lehet vinni. Nagyon bízom abban, hogy tartósan fenntartható lesz a fejlődés, ami ma dupla mértékű az Európai Uniós fejlődéshez viszonyítva. Nagyon remélem, hogy az EU-s források még aktívabb felhasználásával negyedmillió, de reményeim szerint legalább félmillió munkahelyet tudunk teremteni.

- Az látható, hogy a munka, a feladat nem csökkent…

- Nagyon szeretném, ha nem csökkenne. Sporthasonlattal élve, 2010-ben megnyertünk egy olyan mérkőzést – bár mi voltunk az esélyesek, de sokan kételkedtek ebben -, amiben nagyarányú győzelmet tudtunk szerezni. Most pedig címvédőként pályára lépve tudtunk hasonló nagyságú győzelmet aratni. Megtartani a kormányzást sokkal nehezebb, mint megszerezni. Az EU huszonnyolc tagállamában a válságkezelés idején mindössze öt miniszterelnök tudta megőrizni a pozícióját, Németország, Ausztria, Svédország, Hollandia, és Magyarország. Tehát egy olyan elitklubba sikerült belépnie Orbán Viktor miniszterelnöknek, ami egy nagyon komoly legitimitást ad európai szinten is. A munkánk nem fog csökkeni, hanem ugyanazzal a tempóval, lendülettel folytatódik ma is. Hiszen, ha Magyarország jobban teljesít, akkor nekünk ezt kell képviselni. Mindannyiunk számára fontos, hogyha négy év múlva újra leülünk, akkor elmondhassuk, hogy a nemzeti együttműködés kormánya sikeres volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.