Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Április 18. 20:12, péntek | Helyi

Fontos feladatának tekinti a vasmű ügyét

Fontos feladatának tekinti a vasmű ügyét

Dr. Bakos Károly a helyi Választási Bizottság elnöke április 18-án átadta képviselői megbízólevelét dr. Galambos Dénesnek.

Ha röviden összesítenénk dr. Galambos Dénes munkáját, akkor elmondható, hogy 2013 óta Fejér Megye kormánymegbízottja, előtte pedig dr. Dorkota Lajos korábbi kormánymegbízott mellett kabinetvezetőként dolgozott. Az elmúlt évek során mélyebben is megismerhette, megismerte a 4-es számú választókörzet gondjait mind kormánymegbízottként, mind országgyűlési képviselőjelöltként. Az április 6-i választáson képviselői mandátumot nyert az országgyűlésbe.


- Hogyan szólíthatom most ebben a köztes helyzetben, kormánymegbízottnak vagy képviselőnek?

- Amennyiben a héten nem érkeznek be jogorvoslatok, akkor a héten a 2014-es országgyűlési választások jogerőre emelkednek. Az alaptörvény előírásainak értelmében harminc napon belül a köztársasági elnöknek össze kell hívnia az országgyűlést. Úgy számoljuk, hogy május 6-a körül a parlament megtarthatja az alakuló ülését, s várhatóan június elejével megalakul az új kormány. A kormánymegbízotti munkám a megalakulás napján éjfélig tart. Készülök az új feladatra. A parlament bizottsági lehetőségeinek függvényében meglátjuk, hogyan számítanak a munkámra. Harminchárom éve dolgozom jogászként, nyitott vagyok mind a közigazgatásra, mind a gazdasági jogra.

- A választás estéjén egy villáminterjúban azt mondta, „első dolgom lesz a Dunaferr ügye”. Így lesz?

- Ez egy folyamatos feladat, amit nem a választási kampányban találtunk ki, hanem mind dunaújvárosiként, mind kéviselőjelöltként tudtam, hogy ezzel foglalkozni kell. Azt gondolom, a képviselői feladat az, ha kell napirend előtt, ha kell interpellációban, de folyamatosan támogassuk a kormányt azzal, és kérjük is számon a választókerület érdekében, hogy a Dunaferr ügye maradjon napirenden. Szeretnénk a legmagasabb foglalkoztatottságot fenntartani. Magyarországon, az Európai Unió területén működő olyan gazdálkodó szerv a vasmű, amelynek mindenképpen magyar munkaerőre kell építkeznie. Azon leszünk, hogy a kölcsönösség alapján a lehetséges támogatásokat megadjuk a Dunaferrnek, de el is várjuk, hogy a foglalkoztatásban hosszútávon stabil hátteret adjon a városnak és a térségnek.

- Továbbra is összefüggésben marad a gyár tevékenysége Paks építésével?

- A paksi atomerőmű bővítésnek vállalkozói köre még nem alakult ki. Erre fel is hívom a Dunaferr tulajdonosi körének és a helyi, Dunaferre épülő vállalkozások figyelmét, hogy a kivitelezés pályázati szakaszában éljenek a lehetőséggel. A helyi válallakozások az alapanyaggyártástól a késztermékgyártásig dolgoznak, és igenis, fejlesszék a társaságuk minősítését és szakemberállományát olyan szintre, hogy jó esélyekkel vehessenek részt abban a megkeresésben, amellyel a környéket is megszondázzák majd a paksi bővítés kivitelezés munkálatai kapcsán. Úgy gondolom, hogy Dunaújvárosban és környékén vannak ilyen vállalkozások, és van idő felkészülni is az új munkalehetőségre, néhány hónap még rendelkezésre áll. A tulajdonosi körnek is meg kell tenni azokat a lépéseket, amelyekkel versenyképes szakemberekkel indulhat.

- Összegezve a választások eredményét, mit tapasztalt a választókörzetek bővítése kapcsán?

- Mindenképpen nagyon fontos, pozitív példa volt. Többször említettem mind Dunaújváros lakóinak, mind a nyolc vidéki település polgárainak, hogy ezt most először hozta össze így a jogszabály. A tapasztalatom az, hogy élhető, együtt fejleszthető, jó lehetőségeket magában hordozó rész. A Duna nem elválaszt bennünket, hanem összeköt! Dunaújváros, Rácalmás, Kulcs, Adony, Ercsi, Perkáta, Pusztaszabolcs, Nagyvenyim, Iváncsa is óriási csodákra képes. Mind-mind színes, önállóan fejleszthető és élhető területet képez. Számítanak a körzetben élők munkájára, mert a kormánnyal stratégiai kapcsolatban lévő cégek fejlesztenek. Ebben a hetvenezer lélekszámú választókörzetben olyan szimbiózisban kell egymással élnünk, amelyre azt látom, igény van. Ezt kívánom támogatni a munkám során.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.