Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Június 26. 15:47, csütörtök | Helyi

Fordított ÁFA a fiktív számlák ellen

Fordított ÁFA a fiktív számlák ellen

Mintegy 6 milliárd forintos kárt okoznak az acéliparban az áfacsalók.

Papíron a kereskedők külföldön adják el az árut, ami után visszaigénylik a forgalmi adót, a valóságban azonban itthon cserél gazdát, feketén. Ennek visszaszorítása érdekében fordított áfát vezetnének be a szektorban. A törvényjavaslatot nemrég nyújtották be az Országgyűlés elé.

Mi is az a fordított adózás?

A fordított adózás egyszerűsítve azt jelenti, amikor az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője fizeti meg az állam részére. Vagyis a számla az ÁFA felszámítása nélkül kerül kiállításra, és az adót majd a vevőnek kell megfizetnie az állam részére.

A fordított adózás Magyarországon először 2006. január 1-jétől lépett életbe, amikor még csak a hulladékkereskedelmet érintette. Azóta az érintett termékértékesítések és szolgáltatások köre jelentősen bővült. A fordított adózás a fiktív adóalanyok által elkövetett visszaélések ellen jött létre, ugyanis mivel a fordított adózás alá eső számla ÁFA nélkül kerül kiállításra, így a vevő már nem tudja az ÁFA-t visszaigényelni, így értelmét veszíti az ilyen ügyleteket érintő fiktív számlák kiállítása is.

A feketegazdaság kiszorításával kiszámíthatóbb lenne a piac a Dunaferr számára is. - mondta Mezőközy András az ISD Dunaferr Zrt. Hr-igazgatója. Véleménye szerint ha a törvény életbe lép a 2015.-ös évben, az nagyon pozitív hatással lenne akár a Dunaferr életére is, hiszen erősítené a versenyképessségüket. Jelenleg olyan piacon kell létezniük, ahol nem mindenki tisztességes eszközökkel játszik.

A mostani törvényjavaslat értelmében az acélipari termékekre kiterjedően netto értékesítés történne, az ÁFA-t az értékesítési lánc végén szereplő fizetné.

Cserna Gábor polgármester elmondta, hogy a Vasműben elkezdett fejlesztések, valamint a kormánnyal tervezett stratégiai megállapodás stabillá teheti a társaság működését, és biztosíthatja a munkahelyek megtartását.

Címkék: fordított áfa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.