Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Január 29. 22:17, szerda | Helyi

Forintok és milliók a CT-ért

Forintok és milliók a CT-ért

Az utóbbi hónapok egyik vissza-visszatérő kórházi híre, hogyan gyűlnek az új CT-ért adományok.

De miért is ilyen fontos a Szent Pantaleon Kórház számára az új CT? – erről faggattuk dr. Mészáros Lajos főigazgató-főorvost.

- A jelenlegi CT készülék 2002 óta, tehát 12 éve üzemel, idén ősszel ki kell vonni a forgalomból. Ezen idő alatt műszakilag elavult,és időközben a technológiai fejlődött, sokkal korszerűbbek már az új típusok. Azt is fontos hangsúlyoznunk, hogy CT ma már alapvizsgálatnak számít a sürgősségi, és a tervezett ellátásoknál egyaránt nélkülözhetetlen. Enélkül nem működhetne így a Sürgősségi osztály , de nem lehetne diagnosztizálni korrekten többek között az akut hasi-, mellkasi- és koponya sérüléseket sem, de a stroke ellátása sem lenne elvégezhető.

Egy ilyen készülékkel a teljes ellátási terület, mintegy 140 000 lakos számára végezünk szolgáltatást. Ez a vizsgálati szám évről-évre tovább nő.

- Egy új CT mennyibe kerül?

- A beszerezni kívánt kategóriájú készülék ára típustól függően100-120 000 millió forint. A kórház ennek az árát persze önmaga nem tudja kitermelni,s jelenleg olyan pályázat nincs, amiből ez őszig megvalósulhatna. Így marad a „részletre vásárlás”, az úgynevezett halasztott fizetési konstrukció.

Ahhoz, hogy kezelhető nagyságú legyen a törlesztő részlet, jó lenne a bekerülési költség 30%-át ki tudnánk fizetni, a többit már ki tudnánk gazdálkodni a működési költségekből.

- Most hogy áll az adomány-gyűjtés?

- A jótékonysági bálon 1 millió forint gyűlt össze, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség is 1 millió forintot gyűjtött össze.

Magánszemélyektől eddig 750 ezer forint felajánlás érkezett. A Hőszertrade Kft. 2 milliót utalt az alapítvány számlájára. Ez ugyan összességében még messze van a kitűzött céltól, így megkerestük az ellátási terület önkormányzatait, nagyobb vállalatait, hogy támogassák CT-beszerzésünket. A környékbeli önkormányzatoktól lakosságarányos, fejenként 100 Ft-os támogatást remélünk, ez összességében 6 millió forintot jelentene a vásárlásnál.

Remélem, hogy városunk nagyobb cégei is átérzik a beszerzés fontosságát. Gyűjtésünket segíti, támogatja Dr. Dorkota Lajos az Energiahivatal elnöke, Dr. Galambos Dénes Fejér-megyei kormánymegbízott és Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere is.

Szeretném megregadni a lehetőséget, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy az SZJA 1%-ának felajánlásával is tudnak segíteni. Az Emberek Egészségéért Alapítványon keresztül várjuk az egyéni hozzájárulásokat. Valamint minden zárójelentésünkhöz mellékelünk, és minden ellátási területünkön működő önkormányzathoz, háziorvoshoz és gyógyszertárhoz eljuttatunk az alapítványunkra szóló befizetési csekket, és bármely csekély összegű adományt is szívesen fogadunk. Tavasszal tudunk pályázni egy adományvonalra, ha sikerül, akkor a telefonhívásokkal 500- 500 Ft-ot lehet majd az alapítványunkhoz eljuttatni. Bízom abban, hogy ez az összefogás hasonlóképpen folytatódik, és ősszel már átadhatjuk a gyógyításnak a városi összefogással megvásárolt CT-t.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.