Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 02. 19:13, hétfő | Helyi

Dunaújvárosi turizmus - zökkenő alternatívák

Dunaújvárosi turizmus - zökkenő alternatívák

A Duna mennyire lehet kitörési pont? Mennyire élünk az adottságainkkal? Milyen lehetőségek vannak? Ezekre a kérdésekre is kereste többek között a városunkban tartott szakmai konferencia a választ.

Zöld és Kék útvonal-rendszer a „DUNAI GYÖNGYSOR – ÉLHETŐ DUNAPARTOK” nemzetközi multi-projektben címmel tartott – inkább konzultációnak nevezhető - nem hagyományos előadást a városháza új rendezvénytermében Szilvássy István, a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének elnöke, amit kiegészített Szabó Imre dunaújvárosi főépítész városunk és térsége turisztikai lehetőségeinek és fejlesztési irányainak felvázolásával. E két előadást közvetlen javaslat és gondolatcsere egészítette ki a Duna-menti települések meghívott és megjelent polgármestereivel.

Szakítva az előadáscímek hivatalos felvezetésének folytatásával, a munkaértekezlet (mert annak minősült a rendezvény) diagnózisa „Válámi van, de nem az igazi” Rajkagyin mondással jellemezhető.

Európa második legnagyobb vízfolyása megannyi turisztikai, rekreációs lehetőséget kínál, amivel élni kellene – jobban, mint tesszük. A „Dunai Gyöngysor” cím (amely egy, a dunai zöld folyosó kínálta lehetőségeket felmutató szervezet - http://dunaigyongysor.blogspot.hu/ - címe is) kifejezi a szándékot: közösen tegyük vonzóvá és csillogóvá kincsünket (136 Duna-menti település hazánkban). De hogyan? Főként a szándékok és lehetőségek feltérképezésével (interneten is elérhető naprakész adatbázis kell), a szándékok és törekvések térségi és országos összefésülésével (hogy felerősíthessék egymás hatását), a lehetséges és aktuálissá váló fejlesztéseknek irányt szabó helyi és térségi rendezési tervek számoljanak a „Dunai Gyöngysor”-ban megfogalmazandó prioritásokkal is.

Ez a tömörré fogalmazott célrendszer aprólékos, sziszifuszi munkán alapulhat. Többek között ide sorolható a hazai Duna-part rendezettebbé, élhetőbbé tétele, a dunai folyóparti strandolás, szabadidős terek feltételeinek fejlesztése, a térség kulturális értékeinek (várak, kastélyok, értékhordozó rendezvények, turisztikai vonzerők stb. kínálati hálózatba szervezése és mindezekhez a helyi döntéshozók megnyerése is.

Szilvássy István helyzetáttekintő előadása híján volt a dunaújvárosi lehetőségek és adottságok felemlítésével, amit – és erre büszkék lehetünk – bőséggel kiegészített főépítészünk. Ígéretes a „Limes program”, főként, ha a világörökség része lesz, hiszen városunk érdekelt ebben is. Sokakat vonzó turisztikai attrakciónk a Szocreál tanösvény, attraktív a felső Duna-parti sétány (amit csak fokozhat a tervezett kilátó), az acélszobrok Duna-parti gyűjteménye, ígéretes új lehetőség, hogy a Mária zarándok-út egyik állomása lehetünk. Érték a dunai szabad vízi strand (szabad strandunk), a fejlesztés alatt álló kemping, közelében a Halászcsárdával és potenciális értékünk a rendbe hozandó Mondbach kúria is. A kirajzolódó „gyöngysor”-ban ott a helyünk. Mindemellett szerény a város kínálata a vízi túrázóknak, a kerékpáros és lovas turistáknak. Hiányos és néhol balesetveszélyes a térség kerékpárút-hálózata, nincsenek jó kikötőhelyek, lovak ellátására is csak néhol van mód a környéken stb.

A konzultációs eszmecsere következtetése: biztonság, jó ár-érték arány, megfelelő szálláshelyek és élményt nyújtó kínálat együttesét szükséges összecsiszolni ahhoz, hogy a gyöngysor bármely eleme vonzóan fényessé váljon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.