Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Szeptember 07. 19:47, vasárnap | Helyi

Hankusz a Gerle után-emlékexpedíció

Hankusz a Gerle után-emlékexpedíció

Hankusz Kálmán dunaújvárosi vállalkozó, fotóriporter, pilóta barátjával és a National Geographic támogatásával nem mindennapi vállalkozásba fogott: körberepülik a Földközi-tengert.

Ebben önmagában nem lenne semmi különleges, ha nem magyar gyártmányú kisgéppel, egy 1931-es gép mai, átvarrott reinkarnációján tenné meg.

Némi korelőzmény: Bánhidi Antal repülőmérnök és pilóta 1931-32-ben megtervezte és a Budapesti Műszaki Egyetem megépítette a Gerle nevű repülőgépét. A berepülések során a gép várakozáson felül teljesített, ezért Bánhidi Antal a nemzetközi közvélemény előtt bizonyítandó, rekord hosszúságú utat tervezett gépével. 1933. február 19.-én vágtak neki a Gerle 13 nevű repülőgéppel, a 12.000 km-es útnak, melyet sikeresen végigrepülve, 1933. március 24.-én szálltak le Budapesten. Korábban ilyen hosszú túrarepülés nem történt.

81 évvel később a korszerű technikai lehetőségeket kihasználva, világszínvonalú kétszemélyes ultrakönnyű repülőgép született, Magnus Fusion néven Magyarországon. A repülőgép prototípusa elkészült, a földi és légi tesztek hamarosan befejeződnek. Október 1-jén akár meg is indulhat a szériagyártás…

A két gép közötti párhuzam felkínálta a lehetőséget, hogy az elődök emlékének és kimagasló teljesítményének adózva megismételjék a történelmi repülést. Két kalandvágyó fiatalember, pilóta és sajtófotós vág neki 2014. őszén az embert próbáló kihívásnak, vagyis: KÖRBEREPÜLIK A FÖLDKÖZI-TENGERT!

Hankusz Kálmán elmondta, hogy tavaly egy rendezvényen született az ötlet pilótabarátjának, s egy év kellett ahhoz, hogy az elképzelésből valóság váljon. Előbb az emlékrepülésre egy Cesna típusú kisgépet választottak,és aztán a Fusion gyártója kereste meg őket, hogy felajánlja a friss gyártmányát a két kalandvágyónak.

„Az ég és föld között - Fellegvándorok a világ körül” emlékexpedíció két tagja, Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán Bánhidi repülésének állít emléket, amikor is 30 nap alatt teljesíti a 12.000 km-es távot. Az expedíció a tervek szerint a következő országokat érinti: Magyarország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Algéria, Tunézia, Líbia, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Ciprus, Törökország és Görögország.

Az expedíció szervezésében oroszlánrészt vállalnak a National Geographic munkatársai. Ennek értelmében a túráról videó-és fényképfelvételek készülnek, amelyek nem csak az ember és a gép egyedülálló teljesítményét mutatatják be, hanem az érintett országok nevezetességeit is olyan látószögből, amelyből eddig csak kevesen láthatták.

Hankusz Kálmán kiemelte a háttér-csapat fontosságát. Így a többi között az ő feladatuk a repülési és diplomáciai engedélyek beszerzése, a támogatók felkutatása, az érintett országok légiirányító szolgálataival és repülő szövetségeivel való kapcsolatfelvétel, a repülőgépek műszaki felkészítése, repülő személyzetek meghívása, meteorológiai elemzések készítése az útvonalra. Terveik szerint ez a nyitánya lesz a másik nagy kalandnak, jövőre, ha minden jól sikerül, ugyanezen kisgéppel körberepülik a földet.

Címkék: Hankusz, repülés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.