Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Január 23. 21:07, csütörtök | Helyi

Harmadolás a közgyűlési napirend pontjai között

Harmadolás a közgyűlési napirend pontjai között

Bíztató mondatok a Dunaferről, korholás a hivatalnak, 61 millió uszoda-felújításra, kiállításra megy a Muki-mozdony, a Csángó Bál támogatása, nagy parkoló felújítása, stadion-folytatás, tisztább a város.

A napirendi pontok harmadolásával (és a hivatali előkészítés bírálatával) kezdődött az idei első közgyűlés. A meghívóban szerepelő 36 napirendi pont közül 11-et töröltek, néhányat további egyeztetés okán, többüket azért, mert a készülő költségvetésben kap helyet az adott szervezet támogatási igénye. Utóbbiak napirendre vételét okkal kifogásolta a polgármester.

Bíztató mondatok a Dunaferről

A polgármesteri beszámoló (1. napirendi pont) keretében Cserna Gábor sorolta az előző (múlt évi utolsó) közgyűlés óta történt fontosabb eseményeket, megemlítve például a kézműves és a karácsonyi vásárt, a Vasmű úti szilveszterezést, az újév első dunaújvárosi újszülöttjének a köszöntését, tárgyalását Nagy Attila kisapostagi polgármesterrel, akivel a Schalbert sziget jövőjét rendezni kívánják. Bírálta, hogy a Bartók színház igen színvonalas újévi koncertjére kevesen voltak kíváncsiak és sorolta, hogy ki-mindenkivel tárgyalt a tárgyalt időszakban. Szabó Zsolt bíráló és számon kérő hozzászólására annyit mondott a polgármester, hogy csak kevéssel tudja kiegészíteni a Dunaferrel kapcsolatos, már ismert információkat. Annyit tud, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásán Paks bővítése mellett téma volt a Dunaferr ügye is. Putyin a miniszterelnök jelenlétében hívta fel a vasműs részvényeket tulajdonoló bank elnökét, aki - főként az orosz menedzsment révén - csak rész-információkkal rendelkezett a Dunaferről. Felkérte, hogy február elején folytasson tárgyalást a magyar nemzetgazdasági miniszterrel megtett konkrét vételi ajánlatáról. Cserna Gábor bízik a tárgyalás pozitív kimenetelében, amit a februári közgyűlésen tervez ismertetni.
Pintér Tamás elismerően szólt a dunaújvárosi kórus new-yorki fellépéséről Horváth Péter karnagy szervező munkáját is dicsérve.

Változás a temetőkről szóló helyi rendeletben

Módosította a közgyűlés a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló helyi rendeletét, elsősorban a 2014-től életbe lépő jelentős jogszabályi változások okán. A megengedőbb lehetőség a lakosságot kedvezően érintheti, hiszen a sírhelyek kötelező megváltási ideje jelentősen csökken, így a temettetést végzők választhatnak, hogy a rövidebb időre szóló időarányosan csökkentett költségeket fizetik meg, vagy maradnak a hosszabb idejű megváltás mellett. Felhatalmazást kapnak az önkormányzatok a temetőkbe gépjárművel történő behajtással kapcsolatos díjak megállapítására. A rendelettervezetbe a temetőt üzemeltető cég javaslata került, amely a gépjárművel behajtást napi 315 forint, a havi behajtási díj pedig 3000 forint lesz.

Szakemberlakás – rendőrnőnek (kmb)

Nagy Zoltán, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője arra kérte a város önkormányzatát, hogy bocsásson egy szakemberlakást a kapitányság rendelkezésére, mert 2014. január 1-től csak vidéki (sárbogárdi) rendőrnővel tudott egy körzeti megbízotti álláshelyet betölteni. A két készenléti lakás egyikét, egy Batsányi utcai egyszobás lakást a közgyűlés a megjelölt célra a rendőrkapitányság rendelkezésére bocsátotta.

Muki és stadion

Az egykori vidám park szépemlékű, de hosszú ideje lassan pusztuló Muki mozdonya a közeljövőben megújul a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, pontosabban Orosz Csaba tűzoltóparancsnok és a szívó szóra jelentkező önkéntesek segítségével. A múlt év végén már sikerült átszállítani a tűzoltóság udvarára. Ám a tervezett felújításhoz – az eddig elvégzett tervek és számítások szerint – közel egymillió forint értékű anyag és eszköz szükséges. Ezért fordult támogatásért az önkormányzathoz a katasztrófavédelem. Mielőtt a kérelemről szavazott volna a közgyűlés, a vitában elhangzott, hogy a mozdonyhoz tartozó két személykocsit is jó lenne felújítani, ám azokat már vashulladéknak eladták. A mozdony (ebből a mozdonytípusból Európában mindössze kettő létezik) érdemes lenne üzemképes állapotba hozni és idegenforgalmi vonzerőként is bevetni. A most tervezett nem egészen egymillió forint anyagköltségű felújítás állagmegóvó jellegű, amit egyhangúlag megszavazott a testület.
A kormány 600 millió forintot biztosított a dunaújvárosi labdarúgó stadion rekonstrukciójának folytatásához. A közgyűlés kinyilvánítja szándékát, hogy kész folytatni a stadionnal kapcsolatos teendőket. Felhatalmazta városunk polgármesterét a szükséges dokumentumok aláírására, és vállalta, hogy szerepelteti az idei közbeszerzési tervben a stadionnal összefüggő eljárásokat (a program fő elemei: villanyvilágítás kiépítése, beléptető rendszer telepítése).

Támogatási igéretek – Csángó Bál például

A készülő idei költségvetéstől függetlenül döntött a csütörtöki közgyűlés néhány olyan anyagi támogatási igényről, ahol fontos volt időben tájékoztatni a kérelmezőt a felelős döntésről. Ilyen volt a Pro-Minoritate Alapítvány kérelme a XVIII. Csángó Bál támogatása iránt. A Csángó Bált február 15-én Budapesten a Petőfi Csarnokban rendezik meg (fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök), a bál célja a Kárpátokon túli csángó magyarság megmaradásának, felemelkedésének elősegítése. A közgyűlés négyszázezer forint vissza nem térítendő támogatást nyújt e nemes célhoz.
A háziorvosi központi ügyeleti szolgálat kiadásait csak részben fedezi az Országos Egészségpénztár, amit eddig is kiegészített Dunaújváros önkormányzata. Az eddigi szerződés február 28-án lejár. A következő (2014. március 1-től 2015. február 28-ig terjedő) időszakra a színvonal javítása érdekében nagyobb, összesen 24 millió forint összegű támogatást szavazott meg most a testület, figyelembe véve a lefolytatandó közbeszerzési eljárást.

A sportuszoda idei felújítása és belépődíjai

A Fabó Éva Sportuszoda idei évre szóló felújítási tervét elfogadta a közgyűlés azzal, hogy az önkormányzatot terhelő költség nem haladhatja meg a 61,1 millió forint + áfa keretösszeget. A tervbe vett munkák az alábbiak: A belső medencék keringető szivattyúinak és bekötéseinek cseréje; a külső lelátó szigetelése és bútorozása; a kerítés felújítása; a tanmedence vízvezeték-rendszerének felújítása; hulladékgyűjtő konténer beszerzése.
A Fabó Éva Sportuszoda üzemeltetője, a DVCSH Kft. beterjesztette az uszodai díjak idei évre szóló javaslatait, amelyek 10%-os dijnövelést tartalmaznak. A javaslatot a közgyűlés elfogadta 2014. február 1-i hatállyal. Eszerint a napi felnőtt belépő 800 helyett 880 forintra változik, a 10 alkalomra szóló bérlet 7920 forint lesz, a 2 órás jegy 400-ról 440 forintra emelkedik (megszorítás, hogy 2 órás jegy májustól augusztus végéig csak reggel 8 óráig és 18 órától váltható). A hétvégi bérlet ára 1600 forintról 1760 forintra módosul. A gyermekek, diákok, nyugdíjasok belépőjegyei (mindegyik jegytípusnál) feleannyiba kerülnek, mint a felnőtt jegy. A 2 + 2 családi jegy ugyancsak 10%-kal emelkedik és két felnőtt és egy gyermek belépődíjának felel meg.

Dicséret a „Várépítő” pályázatért

Pályázatot hirdetett egy kft. különféle építőanyagokra, elsősorban gyermekintézmények számára. Dicséret illeti a Bölcsődék igazgatóságának alkalmazottait, jegyezte meg Cserna Gábor - hogy észrevették a pályázati lehetőséget és elkészítették javaslataikat az egyes tagbölcsődék felújításakor felhasználandó (elnyerhető) anyagokra. A pályázat feltétele többek között a megfelelő terv és egyéb dokumentáció, valamint az elnyert építőanyagok elszállítása és beépítése megszabott határidőig. Pályáznia a fenntartónak (Dunaújváros önkormányzatának) kell. Tekintettel arra, hogy a pályázati célra idén felajánlott építőanyagok értéke 7,6 millió forint, nem túl nagy a siker esélye. Ennek ellenére a képviselők egyhangúlag támogatták a pályázat benyújtását.


Korholás és dicséret a hivatali szférának

Rosszallását fejezte ki a polgármester a 25-ös sorszámmal jelzett napirendi ponthoz érve. Ugyanis az egyik (múlt év decemberi) közgyűlési határozatban névcsere történt, amit most utólag helyesbítenie kellett a közgyűlésnek.
A 34. sorszámú, a polgármesteri hivatal tavalyi munkájáról szóló beszámoló című napirendi pont előtt sarkos véleményt mondott a polgármester, dicsérve azokat a hivatali alkalmazottakat, akik ha a helyzet megkívánja, késő délutánig is dolgoznak, miközben arra is van példa, hogy a feladattól nem befolyásolva késve érkezik, mielőbb távozik egyik másik köztisztviselő. Főként hétfőn, pénteken fordul elő ilyesmi. Jó példaként a gazdasági igazgatóságot és az adóügyi osztályt említette Cserna Gábor. Végül sok képviselő is kifejezte álláspontját tartózkodó szavazatával, így a közgyűlés a beszámolót nem fogadta el.

Tízmillió kell a városháza mögötti parkolóra

Noha megújul az egész Városháza tér és parkoló épül az Aranyvölgyi út és új Vasmű út csomópontjába, nem „fért bele” a folyamatban levő uniós projektbe a Polgármesteri Hivatal „A” épülete mögötti gépkocsiparkoló felújítása (tervezés, bontás, kivitelezés, felszíni vízelvezetés). A város készülő költségvetése 8,5 millió forintot irányzott elő erre. Ám a DV N Zrt. költségbecslése szerint 10 millió forint szükséges a szóban forgó parkoló megújításához. Ezért a közgyűlés most úgy döntött, hogy hozzájárul másfél millió forint átcsoportosításához a pályázati alapból a felújítás céljára.

Egy-egy mondat, döntésekről

Módosították a Média Duna Invest Kft. végelszámolási határozatot, a végelszámoló Litter és Bíró Ügyvádi Iroda díjazása 2 millió forint. Elfogadta a közgyűlés a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet új adatok szerinti alapító okiratát. Felszólította a közgyűlés az önkormányzati tulajdonú (és többségi tulajdonú) gazdasági társaságokat, hogy 2013. évi beszámolójukat és 2014. évi üzleti tervüket – az esetleg szükséges kiigazítás érdekében – a 2014. március 31-i határidőig nyújtsák be a tulajdonos önkormányzatnak. Kisapostag szomszédsági helyzetének megfelelően megküldte részlegesen módosított Településszerkezeti Tervét és Helyi Építési Szabályzatát, amit azzal fogadott el a közgyűlés, hogy részt kíván venni az egyeztetési folyamatban. Felhatalmazta a közgyűlés városunk polgármesterét az adósságkonszolidáció II. üteméhez (városunk fennmaradt adósságát is átvállalta az állam) szükséges dokumentumokat aláírja.

Tisztább Dunaújváros

A szokottnál is több képviselői kérdés és észrevétel hangzott el ezúttal a 25 napirendi pont tárgyalását követően. Ezek nagy többsége csak az adott körzet számára fontos észrevétel, járdahiba és hasonló, amelynek javítása érdekében kértek hivatali intézkedést. Néhány észrevétel azonban szélesebb nyilvánosságot érdemel. Így Hingyi Lászlóé, aki szóvá tette, hogy csőtörés miatt hosszabb ideje le van zárva az Öreghegyi utca. Magyarázatként azt is elmondta, hogy a Temető utcai autóbusz-közlekedés módosítását azért napolták el, hogy megismerjék a város többi lakójának véleményét is egy e célból megrendezendő fórumon. Lőrinczi Konrád az új utcai kis szemétgyűjtők arányos elosztását kérte az egyes körzetek között. Cserni Béla amellett érvelt, hogy szükség van fürdő kialakítására a Móra Ferenc iskolában, mert előfordul, hogy meg kell fürdetni egy-egy kisdiákot. Gombos István jólesően nyugtázta, hogy már régóta nem voltak annyira tiszták Dunaújváros közterületei, mint mostanában. Dicséret illeti ezért mind a DVG Zrt.-t, mind a Partvédelmi Vállalatot.

(csgy)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.