Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Október 19. 19:29, vasárnap | Helyi

Így közlekedjünk balesetmentesen ősszel

Így közlekedjünk balesetmentesen ősszel

Hamarosan megváltoznak az út- és látási viszonyok. Rövidebb nappalok, esőáztatta utak, ködös szakaszok – mindezek növelik a közúti balesetek kockázatát.

Az ősszel-télen megváltozó időjárási viszonyok, a biztonságos közlekedést befolyásoló körülmények a járművezetők fokozott figyelmét igénylik. Az esőáztatta ködös utakon növekszik a közúti balesetek kockázata.

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát a változó tapadóképességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák.

Fontos, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse a járművét a megváltozott körülményekre. A sofőrnek is tisztában kell lennie azzal, hogy az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek. Ősszel a látási viszonyok általában rosszabbak a tavasszal és nyáron megszokottnál. Ritkábban és rövidebb ideig süt a nap, és a napsugarak egyébként is hegyesebb szögben érkeznek a Földre, jobban vakítva a járművezetőket.

A világítóberendezések folyamatos tisztántartásával biztosíthatjuk, hogy azok az optimális távolságot világítsák be, illetve, hogy ne vakítsák el a közúti közlekedés többi résztvevőjét.

A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése önmagában nem elég. Hiszen a jól működő és „csíkmentesen” törlő ablaktörlő lapátok, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő egyaránt az őszi közlekedés fontos kellékei.

Fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége is váltotta ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.