Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Június 29. 10:36, szombat | Helyi

Két különös mozzanat a köztisztviselők ünnepségén

Két különös mozzanat a köztisztviselők ünnepségén

Országszerte zárva a hivatalok a köztisztviselők napján. Nálunk a szúnyoginvázió a Duna-part helyett a városháza épületébe kényszerítette az ünnepséget, melyet ketten tettek különösen emlékezetessé.

A címben említett két emlékezetes jelzővel illethető mozzanat egyikének előidézője maga Dunaújváros polgármestere volt, aki ünnepi beszédének második felében mindenféle hivatali sablont mellőzve, találó idézeteket is felhasználva valós értékelését adta a hivatali munka jelentőségének és nélkülözhetetlenségének

.Hivatalok és hivatalnokok

Cserna Gábor azzal kezdte beszédét, hogy megköszönte mindazoknak a munkáját, akik „sokszor személytelennek tűnő és szigorú jogi szabályok között működő hivatalban igyekeznek lelkiismeretesen végezni … sokszor unalmasnak, egyhangúnak tűnő és úgy általában bürokratikusnak nevezett munkájukat. Egy szervezett hivatal azonban, egy megbízható és lelkiismeretesen vezetett köztisztviselő csapat alapfeltétele egy jól működő városnak.”
E tömör értékelés után megemlítette, hogy idén első ízben köszöntheti külön a köztisztviselőket és a kormánytisztviselőket, hiszen a polgármesteri hivatal szétvált, megalakult nálunk is a járási hivatal. A polgármesteri hivatalnál azok a feladatok maradtak, amelyek helyismeretet és helyi szabályozást igényelnek. A továbbiakban megköszönte valamennyi munkatársának azt a plusz munkát, ami a szétválással, a költözésekkel járt, és ami lehetővé tette a járási hivatal beindulását.
Pedagógus szakmájára is hivatkozva a múlt megidézésével kezdte beszéde második részét azzal, hogy régóta a társadalom fókuszában áll a hivatalok létezése, a hivatalnokok munkája. „A hivatalnokokat és a hivatalokat szidta már az ókorban Cicero, majd később Shakespeare, majd Montesqzieu. De tény, hogy a hivatalok és a hivatalnokok munkája nélkül egy civilizált társadalom nem tud létezni.
Mondandója további részéhez Márai Sándor idevágó írásából idézett részleteket: „ Mert kezdetben van egy tér, az agora, ahol az emberek összeverődnek, hogy megbeszéljék a közös feladatokat; a tér körül felépül a város, a polisz; a város körül felépül az állam. Ez a folyamat ismétlődik évezredeken keresztül. A hivatalnok a társadalom következménye, a hivatal a város életműködésének terméke. Mert még ennél jobbat senki nem talált ki. … A legjobb hivatalnok és a legtökéletesebb hivatal az, amely s aki nem zavarja túlságosan az életet. Amely s aki nem cselekszik túlságosan. Ha megalkudnak egymással, az élet és a hivatal … egyezséget kötnek és nem bántják túlságosan egymást: ez a legjobb. De erre csak nagyon fejlett társadalmak és hivatalok képesek.”
E nagyívű beszéd végeztével megemlítette, hogy a közgyűlés egyhangú szavazással támogatta mindhárom kolléganőjének kitüntetését.

Dunaújváros közgyűlése 2000-ben alkotta meg önkormányzati rendeletével a "Dunaújváros Közszolgálatáért Díj"-at. A díj azon köztisztviselőknek adományozható, akik a város fejlődése, hírnevének növelése, továbbá a város önkormányzata tevékenységének javítása érdekében kiemelkedő munkát végeznek. Az elismerés értékét növeli, hogy egy személy a díjat csak egyszer kaphatja meg. Idén Hegyesiné Horváth Tündének, Járki Jánosnénak, Mittly Bélánénak adta át a díjat Dunaújváros polgármestere. Eközben történt a második, ugyancsak emlékezetes mozzanat. Ám előbb következzen a díjazottak hivatalos méltatása:

A három díjazott köztisztviselő

Hegyesiné Horváth Tünde, a személyügyi és munkaerő-gazdálkodási igazgatóság ügyintézője, az érettségit követően a Kecskeméti Felsőfokú Óvónő képző Intézetben folytatta tanulmányait, ahol 1978-ban óvónői, majd a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karán 2006-ban óvodapedagógusi képesítést szerzett.
Az óvónői képesítés megszerzését követően a dunaújvárosi 21. számú Napköziotthonos Óvodában dolgozott, majd a dunaföldvári, később a nagytarcsai tanácsnál látott el népességnyilvántartással kapcsolatos feladatokat.
1990-ben a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola iskolatitkára lett, majd egy évvel később 1991-től dolgozik a Dunaújvárosi Polgármesteri Hivatal jelenlegi Személyügyi és Munkaerő-gazdálkodási Igazgatóságán, ahol hosszú ideig vezette a közgyűlési jegyzőkönyveket, később a civil kapcsolatok ügyintézői feladatainak ellátása mellett a mindenkori jegyző munkájával kapcsolatos szervező tevékenységet is ellátta.
Feladatai közé tartozik a hivatal dolgozóira vonatkozó nyilvántartások vezetése, az adó, költségvetési és pénzügyi osztály számára szükséges, munkaköréből adódó adatszolgáltatások biztosítása.
A hivatalban eltöltött több mint 22 év alatt feladatait megbízhatóan, pontosan és gyorsan látta el. Az ügyfelekkel szemben segítőkész és figyelmes. Közvetlen kollégái szeretik, elfogadják véleményét. Munkája mellett mindig vidám és kiegyensúlyozott.

Járki Jánosné a Hatósági Igazgatóság Szociális Osztályán szociális-igazgatási ügyintézői munkakörben dolgozik. Tevékenysége során rendkívüli gyermekvédelmi támogatással, rendszeres gyermekvédelmi kedvezménnyel, óvodáztatási támogatással és átmeneti segélyre való jogosultság megállapításával, megszüntetésével, valamint halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek adminisztrációjával kapcsolatos feladatokat lát el.
Járki Jánosné majd 30 évvel ezelőtt 1984 nyarán kezdett dolgozni ügyviteli alkalmazottként Dunaújváros köz-szolgálatában, az akkori Városi Tanácsnál. Később a Jogi és Szervezési Irodán a leíró csoport tagja volt, melynek során elsősorban Dunaújváros MJV Közgyűlésének munkája segítésében vett részt. 2005 márciusától került a Szociális Irodára, ahol továbbra is ügyviteli feladatok ellátásával foglalkozott. 2007-ben Szekszárdon végzett a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karán levelező tagozatán általános szociális munkás végzettséget szerezve.
A diploma megszerzését követően végzettségének megfelelő munkakörben: szociális- igazgatási ügyintézői feladatkörben folytathatta tevékenységét.
Türelmes és udvarias, szociálisan kifejezetten érzékeny minden hozzá forduló ügyféllel. Szakmai tapasztalatait szívesen megosztja munkatársaival. Elhivatottsága megkérdőjelezhetetlen.

Mittly Béláné az adó, költségvetési és pénzügyi osztályon pénzügyi ügyintézői munkakörben dolgozik. Kezdetben a Napköziotthonos Óvoda ügyintézője, pénztárosa volt, majd 1990. május 07-től kezdődően Dunaújváros MJV Polgármesteri Hivatalának pénztárosa.
Az elmúlt 23 évben töretlen lelkesedéssel végezte munkáját, melyet hozzáértés, lelkiismeretesség és megbízhatóság jellemzett. Munkatársai mindenben számíthatnak rá, mindenki felé barátságos, segítőkész.
Feladatköréből adódóan a hivatal egészével tartja a kapcsolatot, a pénzügyi osztály tevékenységén belül pedig kiegyensúlyozott tevékenységet nyújt, nem túlzás azt állítani, hogy az osztály egyik alappillére.

A második emlékezetes fordulat

Váratlan és szokatlan fordulat, hogy a második díjazott a szónoki emelvényre lépett és szót kért. Azzal kezdte, hogy ő tulajdonképpen nem érdemel külön díjat munkájáért, hiszen azt csinálhatja, amit szeret, szívesen végzi a munkaköréből adódó feladatokat. Ezért először el sem akarta fogadni a kitüntetést, majd felolvasta előre megírt levelét, amelyben kifejezésre juttatta, hogy a szabályok kötöttsége miatt sokszor nem tud segíteni valóban rászoruló többgyermekes családoknak. Az árvízi összefogás példáját említve javasolta, hogy jöjjön létre helyi összefogás, képezzenek a segíteni szándékozók egy pénzalapot amelyből segíteni lehet azokon, akiknél hivatalos úton ezt nem lehet megtenni. A maga részéről a díj felét ajánlotta fel ennek a javasolt pénzalapnak a létrehozásához.
Cserna Gábor kiegészítése: előző nap értesült Járki Jánosné felszólalásának tervéről és rá szeretné bízni koordinátorként a javasolt pénzalap menedzselését, kérve a képviselők és mindenki más csatlakozását a kezdeményezéshez.
Az ünnepség a Dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes műsorával, dr. Kukorelli Sándor jegyző pohárköszöntőjével (nagy képünk, rajta sorrendben: dr Kukorelli Sándor, Mittly Béláné, Hegyesiné Horváth Tünde, Járki Jánosné, Cserna Gábor) és polgármesteri fogadással zárult.

Az ünnepség végén szóra bírtukJárki Jánosné Évát, aki a szociális ágazaton belül a gyermekvédelem területén dolgozik. Javaslatát az érlelte meg, hogy például a rendkívüli gyermekvédelmi átmeneti segély, a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, az óvodáztatási támogatás jövedelemhatárhoz kötöttek. De előfordulnak olyan esetek, amikor a viszonylag jó bevétellel szemben annyira magas a kiadás (devizahitel és hasonlók), hogy ami marad, nem fedezi a szerény megélhetést sem. Lassan az utcára kerülhetnek a gyerekek, mert a család képtelen eleget tenni a követeléseknek. Ambivalens helyzet, amikor azt érzem, hogy valamilyen szinten kéne segíteni, de mégsem tudunk.
A kérdésre, mekkora az általa felajánlott összeg és mit szeretne még elmondani, így válaszolt: még nem tudtam felbontani a borítékot. Úgy tudom, nettó százezer a díj, annak a felét ajánlottam fel. És annyit szeretnék végül megjegyezni, csodálkozom azon, hogy eddig ez nem jutott valakinek az eszébe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.