Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Október 30. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kijátszható az elektronikus áruellenőrzés

Kijátszható az elektronikus áruellenőrzés

Több könnyen kijátszható rendelkezést is tartalmaz az áfacsalások kiszűrésére jövőre létrehozni tervezett Közúti Elektronikus Áruforgalom Ellenőrző Rendszer tervezete, ezért egyelőre kérdéses, hogy mennyire lesz alkalmas feladata betöltésére - írja a Napi Gazdaság.

Jelen formájában nem alkalmas az áfacsalások kiszűrésére az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer – mondta a Napi Gazdaságnak Némethné Pál Katalin, a GKI Gazdaságkutató Intézet vezető elemzője. Az adótörvény tervezetben szereplő új – és az áfacsalásokkal leginkább sújtott ágazatok által óvatos optimizmussal fogadott – rendszert eredendően azért hozná létre a kormány, hogy amint azt a múlt héten Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, az országban ne indulhasson útnak olyan áruszállítmány, amiről nincs tudomása az adóhivatalnak. A tervezet azonban már eleve lehetőséget ad a csalásokra. Elég csak azt figyelembe venni, hogy az áruforgalomhoz a NAV által biztosított EKAER-szám 15 napig érvényes – ez idő alatt azonban meglehetősen sok kamion útnak indulhat akár ugyanazzal a számmal is. Ellenőrizni pedig szinte lehetetlen az ország összes közútján a nap 24 órájában – folyamatosan működő útdíjellenőrző kamerák is csak az autópályákon vannak egyelőre –, így legfeljebb a nagy számok törvénye alapján futhat bele egy-egy közúti vagy útdíjellenőrzésnél, netán adóhatósági akció-ellenőrzésnél egy kétes szállítmány a hatóságokba. Az áruutaztatós áfacsalásoknál pedig eddig sem a GPS-es fedélzeti egységekkel felszerelt útdíjköteles teherautókat vették igénybe az erre szakosodott „vállalkozások'.

Az egyébként is tisztességesen működő hazai kis- és középvállalkozások, illetve mezőgazdasági termelők életének megkeserítésén túl aligha lesz érdemi hatása a rendszernek – mondta Némethné Pál Katalin. Az úgynevezett kockázatos élelmiszerek szállításának kockázati biztosítékhoz kötése is legfeljebb átmenetileg fogja vissza a feketeimportra alapozott áfacsalást. A biztosíték a tervezet szerint a másodlagos élelmiszer-ellenőrzési rendszerbe bejelentkezett élelmiszer-vállalkozásoknál kéthavi beérkező és felrakodott árumennyiség adó nélküli értékének 15 százaléka lenne. Ha egy eleve csalásra alapított vállalkozás fiktív, de a valósnál kisebb forgalom után befizeti a NAV letéti számlájára a megfelelő összeget és folyamatosan feltölti azt, akkor félig-meddig legálisan működve is megkárosíthatja a költségvetést a 27 százalékos áfa zsebre tételével.

Bármit is sorol majd az NGM a kockázatos élelmiszerek körébe, az importot sem tudja érdemben visszaszorítani az EKAER rendszerrel, mivel a legálisan importáló nagy vállalkozások megengedhetik maguknak az adminisztrációt intéző logisztikai szakértők foglalkoztatását, a kockázati biztosíték összegét pedig akár rulírozó hitellel, akár bankgaranciával teljesíteni tudják. A nagyobb kereskedelmi láncok pedig akár mentesülhetnek is a biztosítékadási kötelezettség alól, mivel jó eséllyel szerepelnek a minősített vagy a köztartozásmentes adózók adatbázisában.

A mezőgazdasági termelőknek – főleg a kicsiknek – túlzott adminisztrációs terhet jelentene, hogy akár már 200 kilogrammnyi áru szállítását is jelezni kell az adóhatóságnak ha például a zöldség-gyümölcs bekerül majd a kockázatos élelmiszerek közé – mondja Némethné Pál Katalin. Az EKAER ráadásul jelen formájában teljesen ellehetetlenítheti a kormány által elvben – az EU által pedig pénzzel is – támogatott termelői értékesítő szervezetek (tészek) működését, mivel ezek jellemzően továbbértékesítik a beszállított termékeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő