Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 19. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Klubokat és előzenekarokat is támogat az NKA

Klubokat és előzenekarokat is támogat az NKA

Hétfőn éjfélkor jár le a pályakezdő előadók és zenekarok támogatására kiírt pályázat beadási határideje, de rövidesen megjelennek a vidéki klubokat, illetve az előzenekarokat támogató új pályázatok – jelentette be Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára és Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke csütörtökön. Mindhárom lehetőség a magyar könnyűzene támogatására meghirdetett Cseh Tamás Program részét képezi.

Közeleg a pályakezdő előadók és zenekarok támogatására kiírt pályázat leadási határideje: szeptember 22., hétfő, éjfél – emlékeztetett Hoppál Péter. Az államtitkár felidézte, ez év májusában Balog Zoltán miniszter jelentette be, hogy útjára indítják a Cseh Tamás Programot, melynek keretében egy hónappal ezelőtt írták ki ezt az első pályázatot.

A kulturális kormányzat célkitűzése a „kulturális alapellátás” megszervezése – jelentette ki Hoppál a sajtótájékoztatón, majd kifejtette: „szeretnénk, ha a minőségi kultúrával való találkozás lehetősége egyre szélesebb körök számára lenne biztosított”. Az NKA törekszik arra, hogy a fiatal korosztályt a saját kortársaikon keresztül szólítsa meg, „a fiatalokat a minőségi kultúra világába akarjuk bevonni, mint kulturális fogyasztókat” - fűzte hozzá. A fiatalokat hozzásegítik a pályakezdő együttesek és előadók minőségi zenéjéhez, ezért biztosítanak színvonalas megjelenési lehetőséget a zenekaroknak – mondta.

A 60 millió forintos keret sok új tehetségnek adhat lehetőséget a megmutatkozásra, a fiatal tehetségek felfedezése a média mellett az államnak is feladata és felelőssége – jelentette ki. Hazai és nemzetközi megjelenésüket is megkönnyítik a minőségi felvételek elkészülésével és kommunikációs segítséggel.

Doncsev András, az NKA alelnöke elmondta, hogy a 60 millió forintos keretösszeg szakmai zsűri által kiválasztott 25-30 zenekar számára nyújt támogatást, mely pályázatonként 2-2 millió forintot jelent. A pályázatok elbírálása szakmai zsűri által fog megtörténni, melynek tagjai elsősorban a Zenei Kollégiumból fognak kikerülni. A meghallgatáson élőben kell megszólalni a zenekaroknak egy szűkebb zsűri előtt, akik hitelesítik a zenei felvételt, melyet majd a teljes testület értékel.

Az elnyert összeg felhasználása szabályzott. Teljesülnie kell 5 dal professzionális rögzítésének és 300 CD-s megjelenésének. Emellett egy videoklip elkészítésének és egy saját weblap működtetésének is meg kell valósulnia, de a pénzbe bele kell férnie egy kirendelt mentor 200.000 forintos honoráriumának is. „A mentorok nem celebek lesznek, hanem a szakma legjobbjaiból kerülnek ki” – emelte ki Doncsev. A pályázaton elnyert összeghez hozzá lehet tenni saját tőkét, és saját technikai segítséget is.

Klubtámogatói program

A napokban jelenik meg a klubtámogatói program az NKA internetes oldalán – hívta fel a figyelmet az alelnök. Ennek célja a fővároson kívüli könnyűzenei életet fellendítése. A szintén 60 milliós keretből, klubonként 2 millió forint nyerhető el. Ebből legalább 8 együttes élő koncertjét kell megrendezni.

Előzenekari program

Doncsev bejelentette a rövidesen megjelenő harmadik alapprogramot is, mely 80 millió forintos kerettel az előzenekarok fellépéseit kívánja támogatni. Erre „főzenekarok” pályázhatnak, akár két előzenekarral is, akiknek egyenként 20 perc játékidőt kell biztosítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére