Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Január 10. 08:22, csütörtök | Helyi

Kórház: alapkő-elhelyezés 2013. január 9-én

Kórház: alapkő-elhelyezés 2013. január 9-én

Kis ünnepség keretében helyezték el a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház új műtéti és technológiai tömbjének alapkövét, benne az „időkapszulával”, a relikviákat tartalmazó acélhengerrel.

„Köszönöm a kórház menedzsmentjének, külön a projektmenedzsernek azt az áldozatkész munkát, amit másfél év alatt végeztek. Kívánom Önöknek, hogy ez a program megvalósuljon határidőn belül.” E szavakkal zárta mondandóját dr. Dorkota Lajos Fejér megyei kormánymegbízott a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház új technológiai tömbje alapkő-elhelyezési ünnepségén. Méltatásából természetesen nem maradt ki a város vezetése és a polgármester sem. Általános tanulságként állította példaként, hogy akkor lehet sikeres egy város, amennyiben vezetői mindent megtesznek annak érdekében, hogy fejlődni tudjanak. A polgármester irányításával jól érvényesül ez Dunaújvárosban. Dr. Dorkota Lajos nemcsak a pillanat nagyszerűségét ecsetelte, szólt arról is, hogy voltak hullámvölgyek a dunaújvárosi kórház életében, amikor félteni kellett önállóságát is, mert felröppentek nagyobb egységbe való beolvasztási elképzelések. Dunaújváros kórháza ma nemcsak a várost, hanem a térséget is kiszolgálja munkájával. Százhúszezer ember veszi igénybe szolgáltatásait 25 településről, de két speciális területen, a mozgásszervi rehabilitáció és a diabetológia esetében 45 település lakosságát látja el ez a kórház.

Ünnepi beszédének további részében kitért arra is, hogy a majd 4 milliárd forint értékű kórházfejlesztésen túl 2 milliárdhoz közelít a belváros (Városháza tér és környéke) felújítása, az 1 milliárd forintot biztosított a kormány Dunaújváros löszpart-stabilizálására. A három ütemből kettő már elkészült. A város adósságrendezéséhez 8 milliárddal járult hozzá a kormány, továbbá másfél milliárd forintot december 20-án készpénzben kapott meg a város. Ebből valamennyi szállítói tartozást rendezni lehetett és még maradt is tartalékra, fejlesztésre.

Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára azzal egészítette ki a megyei kormánymegbízott mondatait, hogy vázolta az Európai Unió 2007 - 2013 között hazánknak megítélt és folyósított támogatásai sorsát. Ez az összeg 8200 milliárd forint. 95%-át már meghirdették különböző pályázatokban, 85% esetében már odaítélték a pályázatok nyerteseinek. A 8200 milliárdos keretösszeg 40 – 45%-át, 3400 forintot pedig már elszámoltak és kifizettek.

A legfontosabb feladat a hátralevő időszakban időben befejeződjék minden beruházás és megtörténjen a pénzügyi zárás 2015 végéig, hogy a teljes forrásmennyiség (utófinanszírozás érvényesül) lehívható legyen. Ehhez komoly kormányzati intézkedések szükségesek. A 2010-es kormányváltást követően átvilágították a folyamatokat. Eszerint heti átlagban 7,7 milliárd forint kifizetése történt meg. Ma már a kifizetési szintek heti átlaga közel 40 milliárd forint!
Nem kevés nyertes pályázat akadt el önerő hiánya, vagy önerőt pótló hitel elakadása folytán. A kormány létrehozott a 2012. évi költségvetésben létrehozott 30 milliárdos önerő-alapot, amelyből garantálttá lehet tenni a projektek megvalósulását ilyen akadályok esetében. Az ország egészét tekintve mintegy 13 milliárd forinthoz juthattak így az egyébként elakadó fejlesztések.
Ma Magyarország a nettó forráslehívást tekintve a 27 uniós tagállam között a 6. helyen áll.

Mindkét szónok, dr. Dorkota Lajos és Csepreghy Nándor kiemelkedő jelentőséget tulajdonított a helyi erők összefogásának, a hozzáértő szakemberek, a városi vezetés és a kormányhivatal jó együttműködésének, ami itt Dunaújvárosban is kiegészülhetett a kormány által preferált finanszírozással.

Az alapkőletétel ünnepségén részt vett a két szónokon kívül Cserna Gábor polgármester, dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója, dr. Pók Tibor projektmenedzser és Sinkovits Vilmos, a kivitelező Hőszer-Trade Kft. igazgatója.

Utolsó képünk: az "időkapszulában" elhelyezett relikviák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.