Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Április 23. 19:15, csütörtök | Helyi

A közgyűlés többek között ezekről is döntött idén április 23-án

A közgyűlés többek között ezekről is döntött idén április 23-án

Négyen a díjazottak, Városfejlesztés 2019-ig, belső kórházfejlesztés, két válasz ellenzéki kérdésekre, év végéig nyitva két kis posta, pályázatcsokor, itt lesz a Rockmaraton, új helyen a Máltai Szeretetszolgálat.

Dunaújváros közbiztonságát nagymértékben segítő négy polgárának eddigi munkását ismerte el idén városunk önkormányzata. Ők, név szerint Kiss Péter bv. százados, Reszegi Imre mentőtiszt, mentőállomás vezető, Sudár Mihály tűzoltó zászlós, Szűcs Iván rendőr őrnagy részesültek Dunaújváros Közbiztonságáért díjban, amit Cserna Gábor polgármester nyújtott át a csütörtöki közgyűlés nyitányaként. Nyilvánosan ismertetett személyes méltatásuk az alábbi.

Kiss Péter bv. százados

1994. május 01-jén nevezték ki a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet állományába, biztonsági felügyelői beosztásba. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Főiskolai Karán, 2009-ben szociálpedagógusi végzettséget szerzett. Tiszti kinevezésére 2009. június 15-én került sor, és csoportvezetői beosztást kapott. 2011. október 01. óta a Biztonsági Osztály vezetője.
Kiss Péter bv. százados úr két évtizedes szolgálata alatt bizonyította szakmai felkészültségét, vezetői, szervezői képességét. Biztonsági osztályvezetőként felelős a Dunaújvárosban történő előállítások biztonságos, „eseménymentes” végrehajtásáért. Kiváló kapcsolatot ápol a társszervekkel, civil szervezetekkel. Több éve eredményesen képviseli az intézményt a hagyományos autóvadász kupán. A gyermeknapi rendezvényeken tevékeny szerepet vállal a büntetés-végrehajtási szervezet bemutatásában, óvodai, általános iskolai felkérések alkalmával szervezi és vezeti a kutyavezetők bemutatóját.
A „Börtön a városért” program keretében felelős a fogvatartottak jóvátételi munkájának megszervezéséért, biztonságos lebonyolításáért, ezáltal is hozzájárulva a tisztább, rendezettebb városkép kialakításához. Részt vesz a környéket érintő védelmi munkálatok lebonyolításában, koordinálásában.
Teljesítménye, felkészültsége és hivatástudata elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése a Dunaújváros Közbiztonságáért díjat Kiss Péter bv. százados úr részére adományozta.

Reszegi Imre mentőtiszt, mentőállomás vezető

Szülői mintát követve választotta az egészségügyi pályát, édesapja 35 évet dolgozott az Országos Mentőszolgálatnál. A debreceni Dienes László Egészségügyi Szakközépiskolában szerzett érettségit, általános ápolói, majd OKJ-s mentőápolói végzettséget. Így később mentőápolónak jelentkezett az Országos Mentőszolgálathoz, ami élete első munkahelye. Több mentőállomáson teljesített szolgálatot. Kezdetben Debrecenben, Hajdúnánáson és több helyen Hajdú-Bihar megyében, majd később Dunaújvárosban dolgozott, ahol sokat tapasztalt idősebb Bajtársaitól tanulta meg a mentés, a beteg- és sérült ellátásának fortélyait.
1995 óta, immáron 20 éve dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál, és folyamatosan képzi magát. 2007-ben kitűnő eredménnyel végezte el a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar mentőtiszti főiskoláját. 2001-ben kezdett el dolgozni a dunaújvárosi mentőállomáson, ahol rövid időn belül megbízott főápoló lett, majd 2005-ben, azaz 10 éve az Országos Mentőszolgálat szervezeti átalakításakor, a mentőállomás vezetője lett. Számtalan embert próbáló helyzetben mutatta meg, hogy számára a mentés, igazi hivatás, amit a legmagasabb szakmai színvonalon művel. A diploma megszerzését követően is a vezetői beosztása mellett a dunaújvárosi mentőállomáson teljesített kivonuló mentőtiszti szolgálatot és teszi ezt mai napig. Számtalan városi rendezvény lelkes szervezője és lebonyolítója. Mind a betegekkel, a munkatársaival, és mind a társszervekkel kiemelkedően jó kapcsolatot ápol. Folyamatos együttműködésre törekszik a rendvédelmi, katasztrófavédelmi szervekkel és az önkormányzattal is. 2009 óta a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar óraadó oktatója. Több tudományos társaság és szakmai szervezet tagja. 2007 óta szakmai szakértőként is dolgozik. Több évig foglalkozott a helyszíni újraélesztés kutatásával, majd később a helyszíni baleseti ultrahang vizsgálat bevezetésének lehetőségeivel az Országos Mentőszolgálatnál. Kutatási eredményeit több hazai és nemzetközi fórumon és kongresszuson publikálták. 2004-ben dunaújvárosi munkája mellett az Országos Mentőszolgálat Főigazgatóságán is tevékenykedett az EU-fejlesztési projekt kialakításában szakmai szakértőként. Átlagemberként az egyik legfontosabb célja az újraélesztés és az elsősegélynyújtás népszerűsítése és oktatása. Jelenleg is folyamatosan kivonuló szolgálatot teljesít, oktat, vizsgáztat, irányítja a mentőállomás mindennapjait. Teszi ezt a hallgatók, a mentődolgozók, és ami a legfontosabb a betegek és sérültek érdekében.
Kiváló szakmai tevékenysége, kiemelkedő és példaértékű hivatástudata elismeréseként a Közgyűlés a Dunaújváros Közbiztonságáért díjat Reszegi Imre mentőtiszt részére adományozta

Sudár Mihály tűzoltó zászlós

2007. július 01-től szerelt fel hivatásos tűzoltónak. A rábízott feladatokat maradéktalanul, különleges munkafegyelemmel és pontossággal hajtja végre, szívesen vállal plusz feladatot. Kiemelkedőek szakmai ismeretei, gyakorlati felkészültsége kiváló. A beosztásában megszerzett tapasztalatait jól kamatoztatja, mind a hivatásos szolgálatban, mind az önkéntes tűzoltók képzése során. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy több alkalommal részesült vezetői dicséretben és jutalomban, valamint 2011. április 24-én elismerő oklevélben részesítette Dunaújváros polgármestere, Dunaújváros közbiztonsága érdekében végzett kiemelkedő munkájáért.
2009 óta tagja a Mezőfalva Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, illetve szabadidejében is részt vállal az egyesület munkájában. Szakmai ismereteinek bővítésére, és gyakorlati tudásának tökéletesítésére törekszik. 2012. december 01-jén, a képesítés megszerzését követően, szerparancsnoki beosztásba nevezték ki. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ 2012-2013-as tanévében elért kiemelkedő tanulmányi eredménye és közösségformáló tevékenysége elismeréseként dicséretben részesítette. Jelentős szerepet vállal a tűzoltóságot érintő, de közvetlenül nem a beosztásához kapcsolódó többletfeladatok elvégzésében.
Dunaújváros MJV Közgyűlése, a hivatásos tűzoltóság állományában végzett kiemelkedő és példamutató tevékenységének elismeréseként a Dunaújváros Közbiztonságáért Díjat Sudár Mihály tű. zászlós úr részére adományozta.

Szűcs Iván rendőr őrnagy

2001. november elsejétől dolgozik a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság Dunaújvárosi Rendőrkapitányság állományában közalkalmazott főelőadóként. Hivatásos rendőri szolgálatát ugyanitt, 2002. március 01-jén kezdte, mint tiszthelyettes vizsgáló. Első tiszti kinevezésére 2003. március elsején került sor, mely időponttól vizsgálói, nyomozói, alosztályvezető-helyettesi feladatokat végzett. 2013. február elsejétől nevezték ki a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság, Vizsgálati Osztály osztályvezető-helyettesének.
Szűcs Iván rendőr őrnagy szolgálati feladatait példamutatóan, elkötelezettséggel, szakértelemmel és jogszerűen látja el, többletfeladatot önként és szívesen vállal. Szaktudásának, ismereteinek átadásával kiemelkedően segítette, illetve segíti kollégáinak eredményes munkavégzését. A szakterületén szerzett sok éves tapasztalatával pontos, kiemelkedő munkájával hatékonyan járult hozzá a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság eredményességéhez és közvetve a város közbiztonságához.
Példaértékű tevékenysége, szakmai elkötelezettsége és tudása elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése a Dunaújváros Közbiztonságáért Díjat Szűcs Iván r. őrnagy részére adományozta.

*****

A pezsgős koccintás előtt Izsák Máté, a Közbiztonsági és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke mondott ünnepi pohárköszöntőt (képünk), majd megkezdődött a közgyűlés érdemi munkája. Ennek keretében a testület elnapolta (további egyeztetés szükségessége miatt) a munkahelyteremtő helyi vállalkozások támogatásáról szóló közgyűlési rendelet megalkotását, ugyanakkor felvette sürgősséggel a tárgyalandók közé a kerékpárutak felújításához szükséges keretszerződés megtárgyalását.

Ellenzéki képviselők kérdései és két válasz

Szabó Zsolt azt kérdezte, mi a helyzet azzal a Dunaújvárosban megtelepedni szándékozó céggel, amely az elhangzott ígéret szerint akár ötezer új munkahelyet létesítene. Pintér Tamás a labdarúgó stadion fejlesztésére megbízást nyert cégek kiválasztásának módját, a bőkezű költségkeretet kifogásolta arra hivatkozva, hogy párttársa egy másik városban a miénktől eltérő gyakorlatról értesült. Pintér Attila megköszönte, hogy több múltkor feltett kérdésére kapott tárgyilagos választ. Tudakolta, hogy mi lesz annak a 10 millió forintnak a sorsa, amit eddig nem használtak fel a Vidám Park helyén létesült sportpályákhoz, ugyanis a központi sporttelep értékesített területéért (ahol az Aldi létesült) ennyivel kapott több (sportcélokra fordítandó) pénzt a város, majd részletesen fejtegette, hogy a hulladékgazdálkodás keretében Dunaújvárosban többek között hulladék-feldolgozó és komposztáló létesítését is tervezték, ám az új elképzelések nem számolnak e tekintetben Dunaújvárossal. Új fejlemény, hogy városunk megszerezte az engedélyt lerakó létesítéséhez. Lerakó nélkül hulladék-feldolgozó nem létesíthető.Besztercei Zsolt az előbbiekhez hozzáfűzte, hogy úgy tudni, jövőre 50%-kal, a rákövetkező évben 100%-kal megemelik a hulladék-lerakás után fizetendő díjat. Nyomós érdekünk, hogy legyen Dunaújvárosban lerakó és hulladék-feldolgozó.
Cserna Gábor polgármester néhány észrevételre élőszóban válaszolt, a többire a szakszerűség érdekében írásbeli választ ígért. Elmondta, hogy egy dél-európai és egy távol-keleti céget érdekel Dunaújváros. A távol-keleti cég lenne a nagyobb foglalkoztató, amely először öt megyei jogú város lehetőségeit vizsgálta, majd Dunaújvárosra és egy másik városra szűkítette a kört. Döntés még nincs. Ígérte, hogy tájékoztatja majd a nyilvánosságot, amint megteheti. Két magyar könnyűipari cég is jelentkezett vevőként a Triumph üzemére, szándékuk a foglalkoztatás. A stadion ügyére térve: kizárt a részrehajlás a megbízások, megrendelések kiválasztásakor. Ő mint polgármester csak olyasmit ír alá, amit illetékes munkacsoport, bizottság(ok) előzetesen támogattak.

Új és igazított helyi rendeletek

Vita nélkül fogadta el a közgyűlés a múlt esztendő zárszámadó költségvetési rendeletét 18,6 milliárd forint bevételi és 14 milliárd forint kiadási főösszeggel, részletező adatokkal. Azt érdemes kiemelni, hogy tavaly hitelfelvétel nem történt.
Újraalkotta a testület jogszabályi kötelezettség okán a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló idén februárban hozott helyi rendeletét, amely részletesen szabályozza a helyi lakásfenntartási támogatás, gyógyszerköltség-támogatás, hátralékkezelési támogatás, átmeneti segély, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, iskolakezdési segély nyújtásának feltételeit. Újdonságként szerepelnek a rendeletben az ingyenes mozijegy igénylésének, juttatásának a szabályai is.
Módosította a szociális, gyermekjóléti és közoktatási intézmények napközbeni ellátásáról szóló helyi rendeletét is a közgyűlés, amely ezúttal nem új térítési díjakat állapított meg, hanem ellenőrzés által feltárt hibák (pl. hátralékkezelés) korrekcióját jelenti.

Év végéig működik a két kis posta

Köszönetet mondott a polgármester Szepesi Attila gazdasági alpolgármesternek, Mádai Balázsnak, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatójának és a közreműködő képviselőknek, hogy hosszas tárgyalások és egyeztetések eredményeként május 2-tól az év végéig újra kinyithat a Pentele és Barátság városrészi kis posta. Ennek érdekében ingyenesen haszonkölcsönbe adja az önkormányzat a Barátság úti ingatlant a DVG Zrt.-nek postai szolgáltatás céljából, továbbá felhatalmazza a DVG Zrt.-t, hogy az Invitel Távközlési Zrt. tulajdonában és a Magyar Posta használatában levő Petőfi utcai ingatlan használatára vonatkozóan szerződést kössön a 2015. május 1. és december 31. közötti időszakra. A DVG Zrt.-nek a (postai szolgáltatásokra vonatkozó) közreműködői szerződés teljesítéséhez és szükséges beruházásokhoz mintegy 9 millió forintot biztosít a közgyűlés.

Pályázzunk, amikor, amiért érdemes

Több meghirdetett pályázatban való részvételről, továbbá támogatást nyert pályázattal kapcsolatos teendőkről döntött a közgyűlés. Így utólagosan jóváhagyta a „Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok 2014-2015” címen a TÖOSZ – EU - Magyar Faluszövetség - Magyar Önkormányzatok Szövetsége – Belügyminisztérium – Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával kiírt pályázat benyújtását.
Az Intercisa Múzeum által előkészített, a járásszékhelyi múzeumok szakmai támogatására meghirdetett, és már benyújtott, mintegy 3 millió forint támogatást jelentő, önrészt nem igénylő pályázathoz is adta utólagos hozzájárulását a közgyűlés. Valamint egyetértett a szociális intézmények felújítását elősegítő pályázaton való részvétellel is. Utóbbi keretében az idősek otthona Barátság út 27-alatti épületben a mindenképpen esedékes karbantartó, állagmegóvó munkákhoz és hordozható nővérhívó rendszert telepítéséhez nyerhet a város 50%-os támogatást .
Városunk 33,2 millió forint támogatást nyert a két éve benyújtott, önrészt nem igénylő, az "Innovatív program fejlesztése Dunaújváros MJV Önkormányzatánál a rugalmasságot elősegítő életkörülmények létrehozása érdekében" című pályázati projektre. Ám ez a pályázat utófinanszírozott. Most arról döntöttek, hogy forrást biztosít a közgyűlés a pályázati feltételek teljesítéséhez a záró elszámolásig.
Izsák Máté képviselőnk indítványozta, hogy zeneiskola előtt állíttassa fel a város az intézmény névadójának, Sándor Frigyesnek a mellszobrát. A közgyűlés megszavazta, hogy a szoborállítás érdekében városunk vegyen részt a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri pályázatán és kedvező elbírálás esetén 2 millió forint önrészt vállal.

Esély lehet a Vasvári Pál Általános Iskola tornaterme elhasználódott padozatának felújítására. A Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület is használja az iskola tornatermét. Az egyesület vállalja a felújítási költségek 70%-ának előteremtését TAO pályázat révén. A közgyűlés pedig megszavazta, hogy ez esetben biztosítja a költség 30%-át, azaz 1,73 millió forintot.

A Rockmaraton új színfolt lesz a városmarketingben

Cserna Gábor azzal vezette be a Rockmaraton Fesztivál első dunaújvárosi fellépéséről szóló napirendi pontot, hogy az városmarketingünk új színfoltja lesz. Mint ismert, a dunaújvárosi Szalki-sziget fogadja a Rockmaratont idén július 13-19 között. A polgármester megemlítette, hogy a helyszínváltás oka, hogy a rendezvény kinőtte a pécsi helyszínt. Pécs polgármesterétől tudható, hogy a fesztivállal sohasem volt gond a baranyai megyeszékhelyen. A rendezvény fogadását megalapozó szerződéstervezetet megszavazta a közgyűlés. A város 7 millió forint támogatást nyújt a szervezőknek. Későbbi években, ha rendeződik az idegenforgalmi adóhoz kapcsolódó állami támogatás, növelhető lesz a rockmaraton támogatás mértéke is.

Több feladat az Útkeresésnek, öt helyen kisebb önállóság

A Fejér Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala tavaly ellenőrizte az Útkeresés Segítő Szolgálat, gyermekjóléti szolgálat működését és megállapította, hogy Dunaújváros önkormányzata nem tesz eleget jogszabályban előírt ellátási kötelezettségének, nem működtet gyermekjóléti központot. Az Útkeresés Segítő Szolgálat intézményvezetője elkészítette a gyermekjóléti központ létrehozására, működtetésére vonatkozó szakmai anyagát, amely szerint többek között utcai és lakótelepi szociális munkát, kapcsolattartási ügyeletet, kórházi szociális munkát, készenléti szolgálatot is el kell látnia. Az ebből eredő többletköltség évi 20,9 millió forint 3 fővel bővítendő létszám foglalkoztatása mellett.
Az Államháztartási Törvény előírása szerint idén áprilistól az Útkeresés Segítő Szolgálat, az Egészségmegőrzési Központ, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, a József Attila Könyvtár és az Intercisa Múzeum intézmények gazdasági szervezeteinek feladatát a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezetnek kell ellátnia. Emiatt módosul a költségvetés és módosítani szükséges az érintett intézmények alapító okiratát. A Modern Művészetért Közalapítvány alapító okiratát pedig a közhasznú jogállás elnyerése érdekében kell módosítania a közgyűlésnek.

Bizottság dönt ezen túl egyes álláshelyekről

Tavaly magához vonta a közgyűlés az önkormányzati intézmények megüresedő álláshelyei betöltésének jogát, hogy legyen mód a takarékosság jegyében a nem indokolt állások leépítésére. Az eddigi tapasztalatok szerint a közgyűlés tehermentesíthető, a most elfogadott új szabályozással, amely a következő:
a közgyűlés helyett az intézmény alaptevékenysége szerint illetékes bizottság véleményének kikérésével a polgármester dönt az üres álláshely betöltéséről. Abban az esetben, ha a bizottsággal ellentétben a polgármester nem támogatja az adott intézmény kérelmét, a közgyűlés dönt.
Két pályázat érkezett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Dunaújvárosi Tankerületéhez az általa meghirdetett Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola Szilágyi Erzsébet Általános Iskola Tagintézménye tagintézmény-vezetői pályázatára. A közgyűlés döntése szerint Farkas Márta lesz a Szilágyi Erzsébet tagiskola igazgatója, aki július 31-ig a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola intézményvezetője.

Rézsűcsúszás helyreállítása 20, járdajavítások 100 millióért

Az Alsó-foki patak Magyar úton lévő szakasza tavaly szeptember 16-án a rendkívüli esőzés következtében bemosódott, a rézsű megcsúszott. Szakértői megállapítás szerint a stabil helyreállítás költsége 20,2 millió forint. Idén februárban döntött az illetékes minisztérium, hogy vis major keretből fedezhető a helyreállítás költsége. A fennmaradó 30%-ot a város biztosítja a most hozott közgyűlési döntés értelmében.
A városi járdák hibáinak helyreállítása második ütemére 100 millió forintot biztosít a közgyűlés, amiről keretszerződést köt a város a DVG Zrt.-vel. A kijavítandó járdák, járdaszakaszok kiválasztását egyeztetik a Városüzemeltetési és városfejlesztési osztállyal a lakossági, képviselői észrevételek figyelembevételével.
Sürgősséggel arról is döntött a közgyűlés, hogy keretszerződést köt az önkormányzat a DVG Zrt-vel a kerékpárutak javítása érdekében.

Röviden pár mondatban

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hat éve működött a kertvárosban. Az ott levő helyiség használatát felmondta a Görög Katolikus Egyházközség (szüksége van a helyiségre). A szeretetszolgálat kérésére a közgyűlés haszonkölcsönbe adja a Béke városrészi Lajos király krt. 10. szám alatti 75 m2 nagyságú volt üzlethelyiséget a szeretetszolgálatnak karitatív tevékenység ellátására 2015. május 01-től 2016. április 30-ig térítésmentesen.
Áttekintette a közgyűlés az Egészségmegőrzési Központ, a háziorvosi és fogászati szolgálatok tavalyi tevékenységét. Elfogadta a fogorvosok támogatás kérelmét az előző évivel azonos mértékben, a Vállalkozó Háziorvosok Egyesületének pedig 1.6 millió forint támogatást nyújt. Beszámoltak a közgyűlésnek a többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok tavalyi gazdálkodásukról és idei üzleti terveikről, nevezetesen a DF- Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft; A Dunanett Nonprofit Kft.; a Dunanett Vagyonkezelő Kft.; az Innopark Nonprofit Kft.; a DVG Zrt.; a Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Nonprofit Kft.; a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat.
Az összevont Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. helyi közlekedésre vonatkozó veszteségének kiegyenlítésére 11 millió forintot térít.

Plusz 128 ágy a kórház főépületében

A Szent Pantaleon Kórház tavaly elkészült beruházása (új technológiai tömb) nyomán sok hely szabadult fel a kórház régi főépületében. A korábbi évtizedben (főként helyhiány miatt) átszervezéssel Kulcsra, illetve Várplotára telepítette krónikus és rehabilitációs részlegeit, nem lemondva azokról. Dr. Mészáros Lajos kórházigazgató főorvos nemrég az önkormányzat segítségét kérte 70 mozgásszervi rehabilitációs ágy, 40 elme rehabilitációs ágy és 18 belgyógyászati krónikus ágy visszatelepítése érdekében. Ez előnyös lenne mind az itt élő betegeknek, mind a kórháznak mind gazdaságosabban lenne működtethető az egész kórház, hiszen a visszatelepítendő ágyakon itt folyó gyógyítás növelné a kórház bevételeit. A kulcs és várpalotai részlegek visszatelepítésének feltétele a kiürült kórházi helyiségcsoportok felújítása és célzott átalakítása az új funkciónak megfelelően. Az előzetes számítás szerint ezek költsége 150 millió forintra tehető, amit a DVG Zrt. kivitelezhetne ekkora összegű hitel birtokában. A hitelre az önkormányzat vállalhatna garanciát. A kórház a hitelt 3 év alatt tudná visszafizetni.
A bizottságok vitája a javaslat több részének, a javasolt feltételeknek alaposabb tisztázását, például a kórház-rendelőintézet részéről üzleti terv elkészítését is szükségesnek tartják. Ezért a közgyűlés elvi egyetértéséről biztosította a kórház vezetőit, ezúttal kötelezettségvállalás nélkül. Amennyivel a kívánt feltételek tisztázódnak, újabb közgyűlési előterjesztésre lesz szükség.

Városi előretekintés a 2015-2019. esztendőkre

Az önkormányzati törvény előírja a képviselő-testület hosszú távú fejlesztési elképzeléseinek rögzítését gazdasági programban, fejlesztési tervben. A gazdasági program elkészítésének alapvető célja a város gazdasági növekedésének felvázolása a lakosság életszínvonala és életminőség javítása céljából. Tekintettel a város környezeti adottságaira, értékeire, előnyeire alapozva előrevetítsen egy jövőképet, valamint az ennek megvalósításához szükséges infrastrukturális, intézményi, pénzügyi feltételrendszert és foglalja össze azokat a fejlesztési elképzeléseket, amelyek hosszabb távon meghatározzák az önkormányzati döntések irányát.
Több képviselő vitatta az elkészült és közgyűlés elé terjesztett 36 oldalas összeállítás megalapozottságát. Elhangzott az is, hogy szélesebb körben kellett volna előzetesen egyeztetni, meg az is, hogy sok fejlesztési terv készült, amely azóta sem valósult meg.
A most elfogadott (tudomásul vett) 36 oldal terjedelmű, célokat rögzítő tervből csak példaként idézünk pár mondatot: „Cél … a(z új) kikötő vasúti és közúti feltárását biztosító nyomvonalak kijelölése és a településszerkezeti tervben való feltüntetése.” „A városi sportközpont területének és környékének rendezési tervi felülvizsgálata.” „Kiépítetlen városi közutak és járdák szilárd burkolattal történő ellátásának és csapadélvíz elvezetésének megoldása.” „Dunaújváros – M8 Dunahíd – Nagyvenyim közötti kerékpárút engedélyezési tevei hiányoznak.” „Köztemető fejlesztése.” „…kiemelten fontos feladat a korszerű Európai Uniós normáknak megfelelő hulladékgazdálkodás kialakítása Dunaújvárosban.”

A zárt ülés publikus döntése

A közgyűlés zárt ajtók mögötti tanácskozásáról ezúttal nagyon rövid és tömör tájékoztatót nyújtott Pélfi-Németh Tünde sajtószóvivő, mert három napirendi pont csak az elismerés átadásától lesz publikus, a zöld rendelő sorsával foglalkozó ügyet további egyeztetés szükségessége okán levette napirendjéről a testület. A szennyvíztisztító ügyérőről viszont a következő tájékoztatást kaptuk: A közgyűlés a DSZSZ Kft. részére egyösszegű pótbefizetést rendelt el 33.000.000 Ft értékben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.