Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. November 21. 18:59, csütörtök | Helyi
Forrás: Cs. Gy

Közgyűlés – ezúttal csengetések nélkül

Közgyűlés – ezúttal csengetések nélkül

A 2013. novemberi közgyűlés a szokottnál kevesebb, 36 + 3 napirendi pontot tárgyalt, előtte kitüntette Szulik Lászlónét. A továbbiakban vita – több is – színezte a döntések némelyikének megszületését.

Kedves ünnepséggel kezdődött a csengetés nélküli közgyűlés (a városháza „C” szárnyának átalakítása, az aula felének elrekesztése miatt az ülés kezdetét, a szünetek végét nem jelezte csengőszó). Az októberi közgyűlés ugyanis a „Szociális Munkáért – Dunaújváros” díjat Szulik Lászlónénak adományozta.

Szulik Lászlóné már 39 éve áll közalkalmazotti jogviszonyban, és tevékenykedik a beteg és idős emberek érdekében. Az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonaiban dolgozik, jelenleg az I. számú Gondozási Központ vezetője.
1974-től a dunaújvárosi kórház szülészeti - nőgyógyászati osztályán dolgozott, mint ápolónő, majd 1992. november óta az ESZI dolgozójaként a II. számú körzetközpontban kezdte meg tevékenységét, mint helyettes vezető. Munkáját nagy lelkiismeretességgel, empátiával, szakmai alázattal és hozzáértéssel végzi.
Munkatársai és az ellátottak megbecsülését és tiszteletét vívta ki magának, majd a helyettesítési időszak lejártával a körzetközpont vezetői feladataira kapott kinevezést. Szakmai fejlődése érdekében 2002-ben a Pécsi Tudomány Egyetem Illyés Gyula Főiskolai Karának Általános Szociális Munka szakán szerzett diplomát, majd 2003-ban Szekszárdon Szociális szakvizsgát tett.
A körzetközpont az idők során új feladatokkal bővült, az idősek klubja és az idősek gondozóháza mellett új feladatként megjelent a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és a támogató szolgálat. Nagy lelkesedéssel és tanulási készséggel vett részt a támogató szolgálat megszervezésében, annak népszerűsítésében, melynek célja a fogyatékkal élő emberek mindennapi életének akadálymentessé tétele. Szabadidejét nem kímélve kereste fel a háziorvosokat, szakorvosokat annak érdekében, hogy minél több arra rászoruló ember megkaphassa a szolgálat igénybevételéhez szükséges szakvéleményeket. Jó érzékkel vonta és vonja be a feladatok megoldásába az általa vezetett központ dolgozóit. Segíti és támogatja munkatársai képzését, felügyeli szakmai tevékenységüket. Munkáját mind emberileg, mind szakmailag kifogástalanul végzi, munkatársai szeretik, megbecsülik.
A város közgyűlése kimagasló és évtizedeken átívelő példaértékű szakmai tevékenysége elismeréseként a „Szociális Munkáért – Dunaújváros” díjat Szulik Lászlóné gondozási központvezető részére adományozta.
A díjat virágcsokor kíséretében Cserna Gábor adta át a kitüntetettnek, az aulában pedig Lőrinczi Konrád, a szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottság elnöke mondott pohárköszöntőt, méltatva a díjazott munkásságát.

Végleges a múzeumigazgató kinevezése

Elégedetlen hangvételű ellenzéki hozzászólásokkal kezdődött a polgármesteri beszámoló című napirendi pont megtárgyalása. Pintér Tamás és Kismoni László egyaránt szóvá tették, hogy két hónapja vált ismertté a Szórád Márton úti „zöld rendelőintézet” belső tereinek balkáni állapotát bemutató képsorozat. Megjelent egy újabb fotósorozat, amely szerint az állapotok még rosszabbak. Igaz, nem önkormányzati tulajdon a pusztuló objektum, ám a balesetveszély okán múlhatatlanul szükséges hatósági intézkedésként az épület lezárása. Pintér Tamás a kilakoltatás késedelmes leállítását is szóvá tette és kitért a DVCSH Kft. felháborító eljárására, miszerint egyes társasházak vitatható adósságát fenyegetéssel (ivóvíz-korlátozás) igyekszik behajtani. E téma a 33. sorszámú napirendi pont megvitatásakor hatványozottan folytatódott.
Szabó Zsolt a Dunaferr 400 fős leépítéséhez kapcsolódva sürgette gazdasági stratégia mielőbbi kialakítását.
Cserna Gábor polgármester a legutóbbi hónap történései között megemlítette a kulturális államtitkár levelét, amellyel megerősítette a közgyűlés azon döntését, hogy Farkas Lajost nevezte ki 5 évre az Intercisa Múzeum igazgatójának. Megköszönte Sztankovics Lászlónak, a kulturális bizottság elnökének, hogy távollétében képviselte őt a Lorántffy Zsuzsanna szobor felavatásakor. Találkozott Cserna Gábor Szremszka Mitrovica szerémségi testvérvárosunk első emberével, amikor is szó esett a vállalkozói kör kapcsolatainak bővítéséről. Garai Zsuzsannával az Arany János Általános Iskola igazgatójával abban állapodtak meg, hogy két ütemben megtörténik az iskola akadálymentesítése. Egy oda készülő gondozott érdekében az első ütemnek szeptemberig el kell készülnie. Mórocz Erikával, a Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjével a karácsonyi és szilveszteri nagy-rendezvények lebonyolításáról egyeztetett, bejelentve, hogy idén először lesz városi szilveszteri program! Azt is bejelentette a polgármester, hogy az idei közmeghallgatás dátuma december 11. (szerda) délután lesz, helyszínéről viszont később döntenek.

Óvodai, iskolai étkezés 2014. évi díjai

Az óvodai és iskolai és szociális intézmények 2014-re szóló étkezési normáit és térítési díjait 2014. január 1-től hatályos új helyi rendeletben szabályozta a közgyűlés. Eszerint az óvodai napközi ellátás térítési díja 322 Ft+áfa/nap. A díjat havonként a tárgyhónap 23. napjáig kell befizetni. Az általános iskolai napközi ellátás díja 398 Ft+áfa/nap. Ebből az ebéd 271 Ft+áfa/nap. A középiskolai kollégiumban a térítési díj 664 Ft+áfa/nap, ebből az ebéd 289 Ft+áfa, a vacsora 224 Ft+áfa, a reggeli 150 Ft+áfa/nap. A szociális étkezés napi térítési díja 747 Ft+áfa.
A díjemelések az idei évhez viszonyítva 3 – 4% közötti mértékűek.
A megszavazott rendelet egyik szakasza kimondja, hogy az étkeztetés térítési díjának egyéni kérelemre való csökkentése vagy elengedése nem lehetséges.
Módosította két helyi rendeletét is a közgyűlés. Egyik a város idei költségvetését hozzáigazította az időközben hozott döntéseknek megfelelően, a másik az egészségügyi alapellátással kapcsolatos pontosításokat rögzítette.

Dunaújváros a WestEnd City Centerben

Budapesten a WestEnd City Centerben a jövő év elejétől címerkiállítás nyílik. Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének védnöke felkérte Dunaújvárost a kiállításon való részvételre. Megbízottja a közgyűlésben többek között elmondta, hogy 700 címert tudnak bemutatni a 3000 címer közül. Ezek bemutatják a magyar történelmet. Nem győzik fogadni a jelentkezéseket. Tematizáltan fogják bemutatni a címereket és az általuk képviselt települést. Évi 20 millió látogatóval számolnak, akik megismerhetik az ily módon bemutatkozó városokat, községeket. A tematizált megjelenítés: a vízi városok (ahová Dunaújváros is tartozhat), a kastélyok, a borvidékek, a gyógyfürdők, a várak bemutatója. A részvétel dinamikus formája az interaktív jelenlét. A címeren túl egy QR kóddal és hozzá tartozó weboldallal megismerkedhet a kiállítás látogatója okos telefon segítségével. Megismerhető így a címer, a település múltja, jelene, turisztikai kínálata, de a helyi vállalkozások, azok termékei, szolgáltatásai is. A közgyűlés egyhangúlag a dinamikus részvétel mellett döntött.

Korrodált a lépcsőház acélszerkezete ...

A Béke városrészi Palme köz 2 -4 szám alatti lakóház kizárólag önkormányzati tulajdon, amelyben döntően nyugdíjasok élnek. A DVG Zrt. feladatai közé tartozik a kérdéses épület fenntartása. Az általuk végzett felmérés szerint a lépcsőház egész acélszerkezete, valamint a korlátok szerkezete korrodált, az ajtók, ablakok rosszul záródnak, nem jól szigeteltek, üvegeinek egy része sérült, a panelfugák tömítése elöregedett, beáznak, a falak hőszigetelése nem megoldott az emeleti átjáró folyosók balesetveszélyesek, a bejárati járda megsüllyedt. Az elvégzendő felújítások becsült költsége bruttó 2,5 millió forint.
Tóth Kálmán arra kérte a testületet e napirendi pont tárgyalásakor, hogy még a tél beállta előtt kezdjenek hozzá az előerjesztésben is szerepeltetett állapotok javításához.
A közgyűlés végül a „B” tervet fogadta el, ami haladékot jelent a felújítás mielőbbi elkezdéséhez képest.

Duna-parti esőbeálló, játszótér, illemhely, tornapálya

Elkészítette a DVG Zrt. az alsó Duna-partra vonatkozó fejlesztési koncepcióját, amelynek célja, hogy a lakosság számára vonzóbb legyen az a terület, alkalmas legyen különféle szabadidős tevékenységre. Szempont volt, hogy a létesítmények ne legyenek tájidegenek.
A javasolt létesítmények: eső ellen védelmet nyújtó beálló, fedett szín, játszótér, fix telepített illemhely, a partvédelmi védőmű törmeléklejtőjén erdei tornapálya kialakítása. Tartalmazza a program a meglevő aszfaltozott úttól az öböl éléig vezető bekötő utak és a vízpart melletti út felújítását, kátyúmentesítését is. Mindezek tervezési és kivitelezési költsége 13,1 millió forint + áfa.
Többen egyetértéssel nyugtázták az előterjesztést, Pintér Attila viszont azt hiányolta, hogy kidolgozott koncepció helyett ötletelés-jellegű a javaslat. Szabó Imre főépítész válasza: jövőre beilleszthető lesz az Integrált Városfejlesztési Stratégiába. A vitában Cserna Gábor megjegyezte: inkább a cselekvésben gondolkodik, nem a koncepciók híve, mert az késlekedést eredményez. A testület elfogadta a DVG Zrt. által előterjesztett tervet.

Legyen méltó kerékpárú hálózatunk

Kismoni László, Pintér Attila, Selyem József, Tóth Kálmán képviselők az előterjesztés mellékleteként csatolt közös képviselői indítványt nyújtotta be. Amely azt célozza, hogy egyrészt történjen meg az évtizedek óta elhanyagolt, helyenként balesetveszélyes kerékpárutak 21. századi elvárásoknak megfelelő felújítása, másrészt a hálózat bővüljön ki a ma hiányzó elemekkel, hogy a szomszédos településekről is biztonságosan elérhető legyen Dunaújváros. A javaslat első lépésben a helyzet felmérését javasolja, majd két-három éven át annyi forrás biztosítását, hogy méltó legyen a kerékpárút-hálózat városunk szerepköréhez.
A beterjesztett javaslathoz Hingyi László annyit tett hozzá egyetértésén túl, hogy Pálhalma is kapcsolódik ehhez a hálózathoz.
Egyhangúlag támogatta a testület, hogy elsőként készüljön felmérés a kerékpárutak állapotáról és a kialakítandó új szakaszok struktúrájáról (például a Pentele hídhoz, más településekhez) és biztosítsa jövőre a felméréshez szükséges összeget, valamint a teljes program költségének egy részét, míg a többit a rá következő években arányosan elosztva. Amennyiben országos pályázati források nyílnak meg ilyen célra, akkor az azokra való sikeres pályázás (pályázati önrész biztosításával külön költségvetési soron) gyorsíthatja a hálózat kiépítését.

Sporttámogatás a létesítmények használatával

A közgyűlés pályázatot hirdetett még az év elején a sportszervezetek, sportegyesületek létesítmény-használat fejében nyújtandó támogatására. A pályázatokat 2013. október 30-ig kellett benyújtani a 2014. évi támogatásokra.
A közgyűlés mostani döntése – amelynek részletezett anyagát Pálfi-Németh Tünde önkormányzati szóvivő állította össze – az alábbi:
Költségvetési támogatásban részesülnek az egyes pályázók 2014. január 1. és 2014. december 31. között (a sportlétesítmények bérleti díjának támogatására vonatkozóan a rendelkezésre álló keretösszeg figyelembe vételével
Dunaújvárosi Városi Sportiskola: 6 millió forint
Dunaferr Sportegyesület: 50 millió forint
DPASE: 64 millió 868 ezer forint
Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség: 4 millió 335 ezer forint
Dunaújvárosi Kohász Labdarúgó Öregfiúk Egyesület: 2 millió 600 ezer forint
Titán Sportegyesület: 3 millió 980 ezer forint
Angels Női Jégkorong Sportegyesület: 1 millió 118 ezer forint
Danubius KSE: 8 millió forint
Újvárosi Hokillák SE: 4 millió 267 ezer forint
Duna-Old Boys Közhasznú Sportegyesület: 735 ezer forint
Dunaújvárosi Atlétikai Club: 11 millió 5 ezer forint
Dunaújvárosi Főiskola – Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia Knkft.: 20 millió forint
Dunaújvárosi Amerikai Futball Sportegyesület: 2 millió 701 ezer forint

A közgyűlés döntött a szabad korcsolya finanszírozására, diákok szabadidő sportolására és tömegsportra, egyéb szabadidős tevékenységre elkülönített pénzeszköz biztosításáról.
2014-ben a sportlétesítmény bérleti díj előirányzott keretből 43.909.078 Ft (274.320. E Ft maradékát) összeget elkülönít szabad korcsolya finanszírozására, diákok szabadidő sportolására és tömegsportra, egyéb szabadidős tevékenységre, sportszervezetek pályázaton kívüli létesítményhasználatára, fenti tevékenységek oktatási intézmények, jogi és természetes személyek általi igénybevételének biztosítására.

További sporttámogatások

A Dunaújvárosi Főiskola Green Pet Futsal Club támogatására 2,5 millió forintot hagyott jóvá a közgyűlés. A Dunaújvárosi Főiskola – Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia Közhasznú Nonprofit Kft. 2014. évre szóló támogatási kérelmét, amely 150 millió forintot meghaladó nagyságrendű, igaz ennek kétharmada (pályázati utófinanszírozás miatt) visszafizetendő támogatás, NEM tárgyalta, hanem levette napirendjéről a testület azzal, hogy később visszatérnek a kérelem ügyére.
A DPASE 2014. március 31-ig visszafizetendő 50 millió forintról szóló támogatási kérelme vitát váltott ki, mert a pénzügy kimutatása szerint az idén innen-onnan „összesöpörhető” maradványok mindössze 42 millió forintot tehetnek ki. Hingyi László (aki érdekeltként nem szavazott) azzal érvelt, hogy a „sírból” visszahozott dunaújvárosi labdarúgás immár a másodosztályban előkelő helyen áll, meg kell adni a lehetőséget a folyamatos munkához. A közgyűlés végül megszavazta a kért – visszatérítendő – támogatás biztosítását, remélve a hiányzó összegrész áthidalhatóságát.

Helybiztosítás a birkózóknak

A birkózócsarnok rossz műszaki állapota miatt edzési lehetőség nélkül maradt a regionális szerepet is betöltő dunaújvárosi birkózó szakosztály. Reménybeli pályázati lehetőségre csak akkor számthat a Dunafer SE Birkózó Szakosztálya, ha biztosított a folyamatos edzés lehetősége. Erre a célra két tornaterem jöhetett szóba: a volt Szórád Márton iskola más szervezetek által is használt tornaterme és a volt újtelepi iskola (Jókai u. 19.) tornaterme, amit csak időnként vesz igénybe az iskola épületét jelenleg használó Dunamenti Regionális Népfőiskola. A birkózók vállalják a jelenleg télen nem fűthető tornaterem közműinek leválasztását és a kazán megjavíttatását, vagy cseréjét, amelynek költségeit a bérleti díjban lehetne elszámolni. A többféle szempont és érdek figyelembe vételével arról döntött a közgyűlés, hogy egy évre bérbe adja a Jókai u. 19. tornatermét évi 1,7 millió forint bérleti díjért, azt is vállalva, hogy további 4 évre biztosít a birkózó edzések megtartására alkalmas helyiséget. Hozzájárul továbbá a felújítások kétmillió forintra becsült költségének a bérleti díjba való beszámításához. A népfőiskola jelen szerződése jövő év július 31-én jár le, annak tartalma akkor lesz módosítható. Ezért az 1 + 4 év külön meghatározása.

Szándéknyilatkozat szélerőműparkra

Jelenleg egy szomszéd megyei cég tulajdonában van a Rácalmás észak területére szóló engedély-csomag, amely lehetővé teszi ott 12 szélerőmű telepítését. Várhatóan a jelenlegi tulajdonos értékesíteni fogja a kérdéses területre vonatkozó jogosultságait. Kalkuláció szerint 13 millió forint, belátható időn belül megtérülő beruházás kell ahhoz, hogy ott megindulhasson a „zöld” villamosenergia-termelés. Ahhoz, hogy városunk önkormányzata vevőként léphessen fel, testületileg kell kinyilvánítania esetleges vételi szándékát. Amennyiben létrejöhet az ügylet, a döntést megelőzően szakértői számításokkal kell/lehet megalapozni azt.

Szándéknyilatkozat foglalkoztatásra

A Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Budapest Főváros XI. kerület önkormányzata, valamint a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és a Munkaesély Szövetség egy új program indítását tervezik 2013. december 3-án, a Fogyatékos Emberek Világnapján. A program célja, hogy a megváltozott munkaképességű, valamint fogyatékos személyek közigazgatásban történő foglalkoztatását a programban résztvevők támogassák.
A megyei jogú városoknak küldött felhíváshoz Dunaújváros is csatlakozik 2 megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatásával, amint lesz rá lehetőség. Az erről szóló szándéknyilatkozatot megszavazta a közgyűlés.

Darázsfészek napirendi pont

Már a polgármesteri beszámolóban megemlítette Cserna Gábor, hogy tárgyalt a DVCSH Kft, ügyvezető igazgatójával és finoman szólva nem volt az felhőtlen. A 33. sorszámú napirendi pont a DVCSH Kft.-vel szembeni peres eljárás ügyvédi megbízásához kért felhatalmazást. Pintér Tamás megragadva a témát, hevesen folytatta az első napirendi pontnál részben kifejtett álláspontját, miszerint a szolgáltató korlátozni kívánja a hátralékos társasházak vízkorlátozását. Felolvasott továbbá egy, a cég által a fogyasztónak küldött levelet, amelyben többek között az áll, hogy a fennálló és jövőbeni (!) adósságokat követeléskezelő cégre ruházza. A jövőbeni átruházás a képviselő szerint törvénytelen.
Ezután élesbe fordult a vita. Több képviselő rákérdezett, hogyan kapott újra cégvezetői megbízást korábbi leváltása után Pikóné Perjési Irén? Lévén önkormányzati cég, a közgyűlésnek tudnia kellene erről. Többen képviselő is kérte a folyamat dokumentumainak megtekinthetőségét. Cserna Gábor – mielőtt elfoglaltsága okán átadta Gombos István alpolgármesternek az ülés vezetését, - megjegyezte, hogy a társasházak kilátásba helyezett szolgáltatásszűkítéséről nem tud, utánanéz a történteknek. Végül a közgyűlés többségi szavazattal a peres eljárás és ügyvédi megbízás mellett döntött.

Piaci világítás és egyebek

Jóváhagyta a közgyűlés a jövő évi költségvetés tervezési feladatait (III. ütem). A korábbiakhoz képest új feltételeknek kell eleget tenni és új jogszabályi környezet figyelembe vételével kell az előkészítő munkát elkezdeni, majd a parlament által jóváhagyott országos költségvetés ismeretében elkészíteni a város költségvetését.
Döntött még a testület többek között a piaci standok világításának felújításáról, a jelenlegi balesetveszélyes helyzet megszüntetéséről. A szükséges 2,1 millió forintot a Krisztus Király Főtemplom parkoló közvilágítás-kiépítése előirányzat terhére biztosítják. Hozzájárult a testület a feltétlenül szükséges óvodai szennyvízvezetékek cseréjéhez, a görög katolikus parókia fűtéskorszerűsítéséhez, a polgármesteri hivatal multifunkcionális irodai gépek bésléséhez, a DVG Zrt. alapító okiratának módosításához.

A közgyűlés zárt ülésének döntései

Pálfi-Németh Tünde szóvivő a közgyűlés zárt ülésen hozott döntéseiről a következő tájékoztatást adta:
A ”Dunaújváros Egészségügyéért„ díjakról szóló döntés nem sajtónyilvános a díjak átadásáig.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot írt ki tehetséges, nyolcadik évfolyamos tanulóknak az Arany János Tehetséggondozó Programban való részvételre. A Program célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű, tehetséges diákok továbbtanulását. Dunaújváros Közgyűlése támogatta a benyújtandó pályázatot.
Végül a közgyűlés döntött arról, hogy a város polgármesteri hivatala által ellátott számviteli feladatokhoz alkalmazott integrált számviteli programokhoz, a szolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges forrást előzetesen biztosítja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.