Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Október 11. 05:33, péntek | Helyi

Mérföldkő a koreai kapcsolat

Mérföldkő a koreai kapcsolat

Dunaújváros és Geumsan között testvérvárosi kapcsolat születhet, azzal a településsel, ahol a Hankook Tire központi gyára található.

A koreai város vezetői már jártak nálunk, most ők hívták meg a mi városunk vezetését egy látogatásra. Cserna Gábor polgármester a szeptember 5-től 10-ig szóló meghívásnak sajnos nem tudott eleget tenni, mert a vasműben kialakult helyzet miatt a vasgyárral folyó tárgyalásokat, a megoldások keresését tartja most rendkívül fontosnak a város és az itt élő emberek érdekeiért. Hingyi László, a Gazdasági bizottság elnöke és Sztankovics László, az Oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság elnöke utazott Koreába. A látogatás célja a testvérvárosi kapcsolat kialakításának előkészítése volt.
Hingyi László elmondta, érkezésükkor Geumsan polgármestere és a Hankook vezérigazgatója fogadta őket. Bemutatták nekik a helyi gazdasági, oktatási, politikai, sport, kulturális lehetőségeket. Megtekintették a főbb intézményeket, mint például az egészségügyi központot, az ifjúsági jövő-központot, a könyvtárat, a múzeumot. A néhány napos program keretében Szöul-ban is jártak, ahol a Hankook Tire vezérigazgatójával tárgyaltak. „Nagyon hasznosnak és eredményesek könyvelhető el a látogatás. A Hankook vezérigazgatója, Suh Seung Hwa elmondta, örülnek, hogy Dunaújváros mellett dolgozhatnak, fejleszthetnek, és bíznak a további együttműködésben. Szeretnék még jobban elmélyíteni a két település közti kapcsolatot”- magyarázza Hingyi László.- „A testvérvárosi kapcsolat kialakításának lesz folytatása, egyeztetése. Mindenképpen fontos, hogy az ottani vezetők jó véleménnyel vannak városunkról.”
A két képviselőt a hatékony kommunikációban egy tolmács segítette, Lee Jeong-hyeon, akit Timinek becéztek.
Geumsan bel- és hegyvidéki medencével övezett település, az átlagos tengerszint feletti magassága 250 méter. Történelmi múltjában vad csataterek színtere volt a város, megvédték az országot a támadóktól. Geumsan körülbelül akkora lakossággal bír, mint Dunaújváros, 55 ezren laknak ott. Legfőbb vállalata a Hankook Tire. Emellett nagyon fontos művelői- termelői a nemzeti gyógynövényüknek, a ginseng-nek. Koreában összesen 439 vállalat foglalkozik a gyógynövény feldolgozásával, és körülbelül 850 féle terméket állítanak elő belőle. 1559 üzletben árulják a ginseng gyógynövényt, az országos piac 80 százalékát adja ki a Geumsan. Két nagyszabású fesztivál is a nemzeti gyógynövény köré szerveződik: a Ginseng Expo világkiállítás és a Geumsan Insam Festival. Ez utóbbi volt az apropója a dunaújvárosi városvezetés meghívásának is. Hingyi László és Sztankovics László önkormányzati képviselőket körbevezették a 32. alkalommal megrendezett fesztiválon. A Geumsan Ginseng Múzeum kiállításain kívül a helyi-népi együttesek folklór műsorát is megtekinthették.
„Jól éreztük magunkat, kedves volt a fogadtatás, a vendéglátás. Alaposan megismerhettük Geumsan-t- meséli Sztankovics László. A mesébe illő látkép mellett a város is példásan tiszta: rendezettek az utak, nagyon sok virágos kert van. Nincsenek falfirkák az épületeken. Mindez a közösségi erőnek, a pozitív szemléletüknek köszönhető, ugyanis ők azt nézik, hogyan és mit tehetnek a városunkért. Nem szemetelnek, minden tiszta. Rengeteg önkéntes munkát végeznek, olyan feladatot is például, mint az utak, kertek gazolása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.