Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Május 28. 14:00, csütörtök | Helyi

Dunamenti Regionális Népfőiskola sodródó fiatalok munkahelyhez jutásáért

Dunamenti Regionális Népfőiskola sodródó fiatalok munkahelyhez jutásáért

Ahol egy közhasznú civil szervezet működik évtizednél is régebben, olyan szervezet, amely pályázatokkal két év alatt másfél milliárdot hozott városunkba és vakvágányról sínre tett kilencvennél is több fiatal életet.

Nem más ez a civil szervezet, mint a Dunamenti Regionális Népfőiskola. Amely másfél évtizede használja és gondozza az egykori újtelepi általános iskola épületét, és amely a Tud6sz néven ismertté vált Kossuth utcai valamikori szűrőállomás helyiségeiben is működik. A Dunamenti Regionális Népfőiskola Közhasznú Egyesület 2015. május 27-én tartotta esedékes beszámolóját tavalyi működéséről.

Dr. Kántor Károlyné elnök – az írásbeli jelentésen túl – kiemelte az előző két év legfontosabb eredményeit és küzdelmeit. Azért kellett 2013-mal is foglalkoznia, mert az elnyert 100 millió forint nagyságrendű pályázatok kezdő és záró dátumai eltérnek az évkezdetektől.

A lényeg: sikerült maradéktalanul eleget tenni az elnyert pályázatok követelményeinek, bár nem volt könnyű. Ám ennél is fontosabb, hogy az utóbbi két esztendőben kilencven kisiklott, megrekedt életű fiatal felnőttet sikerült szakmához és munkához juttatniuk. Ehhez az egyes programokban részt vevő, gyakran önbizalom-hiányos, képzetlen, kallódó élethelyzetű nők, férfiak motivációját talpra állítva, egyéni, illetve csoportos fejlesztést követően szervezték képzésüket, esetenként csaknem személyre szabottan végezték munkájukat, olykor konzorciumban. Ez a speciális ismeret-átadási mód kiegészült cégeknél, önkormányzati intézményekhez kihelyezett gyakorlati foglalkozással. Utóbbinak is, majd a pártfogoltjaiknak munkát adó cégek megkeresésével, egyeztetéssel, továbbá az OKJ-s képesítést szerzett fiatal felnőttek utánkövetésével, azaz hónapokon át folyamatos maradt-e a foglalkoztatásuk. Nem éppen sablonos, fáradságos munka ez így együtt, amelynek akadályain sikerrel jutott túl most is, de a korábbi években is a népfőiskola. Ezúttal kisgyermekgondozó, útépítő, kőműves-hidegburkoló, betonelem-gyártó, betonszerkezet-készítő képesítéshez juttatták a toborzásra jelentkezőket. És nem mellesleg az utóbbi két évben több mint másfél milliárd forint pályázati támogatás érkezett munkájuk révén Dunaújvárosba.

Az idei évre szóló terv felvázolása annyiban volt könnyebb, mert öt hónap már eltelt, nehezebb viszont azért, mert nagyobb projektek év közben érnek véget, a jelentősebb pályázatok kiírása a jövő év elejére várható. Emiatt nem tudnak mindenkinek munkát adni.

A miért alakult így kérdésre pedig az a válasz: noha a népfőiskola 1992 évi alapításakor megfogalmazott célok, mármint hozzájárulás a tájegység felemelkedéséhez olyan szellemi műhely kialakításával, amely támogatja és koordinálja a helyi társadalom igényeit megfogalmazó közösségeket művelődésük, hagyományápolásuk, gazdasági és politikai szemléletük fejlesztésében, az egészséges életmód és humanizált környezet kialakításában. Megfogalmazott céljaival egyezőnek ítélte a szervezet akkori elnöke, Almási Zsolt a kallódó fiatalok felkaroló pályázatok némelyikét és elnyert ilyen pályázatokat a népfőiskola. Menet közben kiderült, hogy nemcsak társadalmi igény, fontos küldetés is a vakvágányra sodródott fiatal felnőttek szakmához, munkahelyhez juttatása. Az időközben e téren megszerzett profizmus pedig aligha engedi eltéríteni erről az útról a Dunamenti Regionális Népfőiskola Közhasznú Egyesületet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.