Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. November 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mindenki jól jár a forintosítással?

Mindenki jól jár a forintosítással?

Nőhet is a törlesztőrészlet az elszámolás és a forintosítás után azoknál a devizahiteleseknél, akik beléptek az árfolyamgátba. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint szeptember végéig összesen csaknem 186 ezer árfolyamgát-szerződést kötöttek, a megnyitott gyűjtőszámlák száma meghaladta a 173 ezret - írta a Világgazdaság.

A deviza jelzáloghitel-szerződések 36,4, és az állomány 41,4 százalékát törlesztik így jelenleg fixált árfolyamon. A legtöbb árfolyamgátasnak, csaknem 158 ezernek svájci frank alapú hitele van, az euró alapú hitelesek közül valamivel több mint 12 ezren, a jenhitelesek közül 3335-en léptek be a rendszerbe.

Az árfolyamgátas svájci frank hiteleseknek átlagosan 8,75 millió forint a tartozásuk, és jelenleg 180 forintos árfolyam mellett törlesztenek, ami nagyjából 30 százalékkal alacsonyabb a piacinál. Az MNB és a kormány kalkulációi szerint is átlagosan 20-25 százalékkal csökkenhet az adósok törlesztőrészlete a forintosítás után, de ez azokra vonatkozik, akik nem kérték az árfolyamrögzítést.

Aki kérte, az valószínűleg magasabb törlesztőrészlettel szembesül, mint korábban. Az elszámoltatásról szóló jogszabály szerint a bankok a visszatérítést elsősorban a gyűjtőszámlahitelek törlesztésére fordítják majd, egy átlagos svájci frankos hitel esetében ezeken a számlákon 171 ezer forint van. A maradék megy az eredeti hitel tőketartozásának csökkentésére.

Az árfolyamgátasok ráadásul eleve kevesebb pénzt is kapnak vissza, a rögzített árfolyam fölötti kamatot ugyanis már korábban elengedték nekik, és mivel ez a teher fele részben a bankokra hárult, ezt az elszámolás idején levonhatják a visszatérítésből. Egy átlagos frankhiteles esetében ez szeptember végéig körülbelül 145 ezer forintot jelentett.

Ez pedig összességében véve azt jelenti, hogy annak a frankhitelesnek, aki belépett az árfolyamgátba, a tőketartozása várhatóan több százezer forinttal magasabb lesz a forintosítás után, mint annak, aki nem lépett be. Az árfolyamgátas összességében véve nem jár persze rosszabbul, hiszen a kedvezményeket már korábban megkapta, a törlesztőrészlete viszont 15 százalékkal is emelkedhet a forintosítást követően.

A jenhitelesek is érdekes helyzetben vannak. Abból a szempontból nagyon szerencsések, hogy valószínűleg ők kapják majd a bankoktól legalacsonyabb kamatokat a forintosítás után. A jen/forint árfolyammozgására viszont csúnyán ráfázhatnak. A jen már az elmúlt héten is több mint 3 százalékot gyengült a forinttal szemben, és a trend tartós maradhat. „A jen folyamatosan gyengülni fog, ez a piaci konszenzus” – mondja Szántó András, az Equilor igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -