Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Július 31. 18:12, csütörtök | Helyi

Munkaügyi botrány a Hankooknál

Munkaügyi botrány a Hankooknál

Munkajog-sértő stratégiai partnerek

A kormány által „stratégiai partnerré” kinevezett cégek láthatóan feljogosítva érzik magukat a munkavállalói jogok rendszeres megsértésére. A legutóbb a Hankook gumigyárnál kipattant munkaügyi botrány nyomán az Együtt-PM a stratégiai partnerség intézményének felülvizsgálatát és a jogsértő vállalkozásoknak az állami kedvezményekből történő kizárását kezdeményezi.


Tavaly év végén a Jabil Circuit Magyarország Kft.-ről írta meg a sajtó, hogy egy tömeges elbocsátás előtt durván jogsértő módszerekkel igyekszik megelőzni a végkielégítések kifizetését. Most egy másik „stratégiai partner”, a Hankook szerepel a hírekben azzal, hogy a vállalatvezetés lehetetlenné teszi a cégnél a szakszervezetek működését, és az elfajuló viszonyok miatt nemrég az egyik szakszervezeti vezetőt egy munkaügyi megbeszélésről a mentő vitte el, ráadásul jogellenesen még fel is mondtak neki.

Az ilyen és hasonló esetek közös jellemzője, hogy úgy tűnik, a stratégiai partnerséget a programba bevont cégek egyfajta menlevélként értelmezik: úgy tesznek, mintha kormányzati menlevelet kaptak volna a munkavállalói jogok megsértésére.


Az Együtt-PM szerint egy felelős kormánynak nem egyedi megállapodásokkal, hanem kiszámítható jogi környezettel és a mindenkire egyformán kötelező szabályok betartatásával kell megteremtenie a gazdaság fejlődésének alapjait. A stratégiai partnerség intézménye az elharapózóban lévő káros gyakorlat miatt sürgős felülvizsgálatra szorul. Akik pedig vétenek a Orbán-kabinet által már amúgy is drasztikusan meggyengített magyar munkaügyi jogszabályok ellen, azokat a jövőben minden állami kedvezményből és üzleti lehetőségből (ide értve a közbeszerzéseket is) ki kell zárni.

Az Együtt-PM szolidaritásáról biztosítja és támogatja a jogsérelem miatt augusztus 4-re bejelentett szakszervezeti tüntetést.

Karácsony Gergely, az Együtt-PM társelnöke,

Szabó Zsolt, a PM dunaújvárosi önkormányzati képviselője

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.