Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Február 16. 11:18, vasárnap | Helyi

Nincs mit várni a fejlesztéssel

Nincs mit várni a fejlesztéssel

Napok óta Paksra jár, napok óta nem lehet vele beszélni, és már évek óta egy srófra jár az agya: „Gyerekek, karbantartásra mindig, minden termelőegységben szükség volt, van és lesz!”

Dr. Szántó Jenő, a Dunaújvárosi Főiskola docense, az Ecotech Zrt. kutatási igazgatója egész egyszerűen ért ahhoz, amit csinál, tanít és felügyel.


- Gépek, gépalkatrészek, élettartam-növelésével a kezdetektől foglalkozom. Még az útkeresés időszakában volt a karbantartás, mert a felsőoktatás sem foglalkozott vele. Még azt is megkockáztatom, hogy a karbantartás oktatás itt kezdődött Dunaújvárosban, párhuzamosan Gödöllővel, csak ott a mezőgazdasági gépek miatt. Aztán rohamosan megnőtt az igény. Az energiaigényes iparokban (vasgyártás, MOL, erőművek) akár az áru értékének ötven százalékát is elérheti a karbantartás. Nagyon sok pénzbe kerül az elvárt megbízhatóság és rendelkezésre állás! Egy atomerőműben ezek a követelmények elsőrendűek, nagyobb követelményeket várnak el, mint a repülésben.


- Paksnak a biztonsága mit takar ma? Az interjúra is onnan érkezett.
- Teljesen felesleges az aggodalom. Paks egy orosz beruházás volt, négy blokk üzemel, mindegyikhez két turbina tartozik, tehát nyolc turbina állítja elő az energiát. Ma Paks látja el Magyarország energiaigényének több mint 40 százalékát. Orosz konstrukció, az elmúlt időszak alatt voltak korszerűsítések, földrengésállóság – ezek minda biztonságot szolgálják. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a világ összes erőművét sorba állítja, Paks mindig benne volt az első tízben. Aki olyanokat mond, hogy nukleáris katasztrófa, és hasonlók, az nincs észénél.

-Áder János köztársasági elnök a napokban írta alá a Paksot érintő beruházás dokumentumait.

- Jól tette! Véleményem szerint, nyilván sokakkal ellentétben, nem lehetett elég korán meghozni. Ha most Paks negyven-negyvenöt százalékát termeli az energiának… A múlt évben meghosszabbították az 1-es blokknak élettartamát 30 évre, és jönne most a másik háromé szintén 30 évre. Az meg egy marhaság, amit egyes médiumok hintenek, hogy persze, kell, de a döntés elhamarkodott, jobban át kellett volna rágni a kihatásokat. Mindenki tudja, hogy Németországban leállították az atomerőműveket, aminek a franciák nagyon örülnek. Egyébként mi is joggal remélhetjük, hogy tudunk majd energiát értékesíteni. Orosz blokkok lesznek, két új blokk, ami többet termel majd, mint a mostani négy. Ezeket üzemeltetni kell, kellenek a szakemberek. Paks I.-nek a műszaki állománya nyugdíjba megy, tehát kell az utánpótlás. Paks II. szintén azt mondta, hogy kellenek az emberek. Gyárfás Tamás, a Paks II. műszaki vezetője eljött a főiskola záróvizsgájára, megnézte a végzősöket, és elégedett volt. A Dunaújvárosi Főiskola bent van abban az ötben, ahonnan válogatják a szakembereket. Megmondta, iratkozzanak be MSC képzésre, s Paks tárt karokkal várja őket. Én meg megígértem, hogy a hőerőgépekkel való tudást elmélyítjük. Lesz egy tárgyunk, atomerőművek üzemtana, a napokban kapják meg ellenőrzésre, aztán be lehet építeni a tantervbe szabadon választható tárgynak.


- Paks építését kimondani sem lehet racionálisan anélkül, hogy ne a környezetünkbe nézzünk körül az építéshez szükséges anyagok után…
- Orosz konstrukció, orosz termék, de az utolsó darab vasig nyilván az oroszok sem tudnak, nem is akarnak mindent idehozni. Kellenek olyan alkatrészek, amit a vasműben adott forgácsolóval készek legyártani, ezekben a nagy méretekben. Most is van a vasműnek munkája Paksra, de az építéshez kell az anyag, kell az acél. Azt gondolom, hogy végül is a Dunaferr biztonságát a Paks II. alapozza meg. Szó nincsen arról, hogy nem kell az építéshez a minőségi anyag. Ilyen építés esetében minden adódhat, amit a tervezés fázisában még nem is lehet látni. Szerintem továbbra is szükség lesz az anyagmérnökre, és az élettartam-gazdálkodásra is, ez nem kétséges. Ezek a szakemberek képesek lesznek az új atomerőmű anyaghátterének ismeretére éppúgy, mint a régi blokkok élettartam-hosszabbítására.

(Pálinkás)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.