Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Március 02. 09:44, vasárnap | Helyi
Forrás: Dunaújváros hetilap fotóival

Orbán Viktor a Hankookban járt - DSTV videóval

Orbán Viktor a Hankookban járt - DSTV videóval

-Már régóta terveztem, hogy eljövök a Hankookba, Szekszárdról visszafelé bejöttem, és így találkozhattam a gyár vezetőivel és a város vezetőivel is– mondta pénteken Orbán Viktor miniszterelnök Dunaújvárosban.

A Hankooknál tett látogatása után készített vele interjút a Dunaújvárosi Városi Televízió.

A Hankookban tervezett fejlesztések harmadik ütemnél tart, melyet a kormány és a koreai cég között létrejött stratégiai megállapodás alapján a magyar állam is támogat. Miért tartja fontosnak az abroncsgyárat?

Elsősorban azért fontos, mert nagyon sok embernek ad munkát. Ez egy jelentős munkaerőigényű iparág. Itt – a harmadik ütem üzembe állásával – 3000-nél több ember fog dolgozni. Mivel a vasműnél problémák vannak, ezért nagyon fontos, hogy ahol esetleg munkahelyet veszítünk, ugyanabban a városban munkahelyet is nyerjünk, hogy az emberek összességében ne veszítsenek munkalehetőséget. A Hankook egy olyan vállalkozás, amelynek komoly ambíciói vannak. A hasonló termékeket előállító cégek rangsorában a 7. helyen van, előre akarnak jutni az 5. helyre. Mivel Európában egyetlen gyáruk van, itt, ezért ha nőni akarnak, itt is nőniük kell. Tehát olyan gyárról beszélünk, amely nem csak most bővít egyet, hanem – persze nem akarok előre rohanni az időben –, ha tartani akarja a versenyt, jó esélyünk van rá, hogy további fejlesztéseket hajt itt végre.

A munkahelyteremtés fontos, és mint említette a Dunaferr is igen fontos. Többször hangoztatta a kormány is, hogy vagy részesedést vásárolna az állam a Dunaferrben, vagy megvásárolná. Történt-e valamilyen fordulat ez ügyben?

A dolog úgy fest, hogy a vasmű a magyaroké volt. Csakhogy eladták, ha jól emlékszem, talán 2004-ben. Nem mondom, hogy elvesztettük, hiszen a munkahelyek megmaradtak, dunaújvárosiak dolgoztak, dolgoznak ott ma is. De a vasmű jövőjéről szóló döntések kikerültek a mi kezünkből. És miután veszteséges lett a gyár, ezért a tulajdonosok a leépítés irányába kezdtek araszolni. Ekkor vettünk egy nagy levegőt, és azt mondtuk, hogy ha a mienk volt, akkor akár lehetne újra a miénk, próbáljuk meg visszavásárolni. De – nem egészen világos, hogy miért – nagyon merev ellenállásba ütköztünk. Többszöri ajánlattétel után is mindig elutasítottak bennünket, és nem akarják eladni, nem akarják lehetővé tenni, hogy vissza tudjuk vásárolni. Ezzel együtt kell élnünk. A tárgyalások eredményeképpen jó kapcsolatok jöttek létre. Úgy látom, hogy komolyan vesznek bennünket. Tehát látják, hogy a magyar kormány eltökélt az itteni munkahelyek megőrzésének tekintetében, úgyhogy most már nem arról beszélünk, hogy hogyan fognak leépíteni. Sikerült elérni, hogy ne olyan nagyságrendű legyen a leépítés, mint amit korábban elképzeltek. És most már fejlesztésekről tárgyalunk. A rossz ügyről szóló tárgyalások lassan átfordulnak pozitív irányú tárgyalásokká, és reményeink szerint meg is tudunk állapodni további fejlesztésekről. Ismét erős lesz a vasmű, és akkor majd további munkahelyet is tud adni.

A paksi fejlesztés vihet-e új színt a fejlesztésbe?

Igen, bár a két beruházásnak nincs egymáshoz köze. A paksi beruházásban csak speciális bizonyítványokkal rendelkező cégek vehetnek részt. Készülni fog egy lista, amin az összes olyan magyar cég szerepelni fog, amely a szükséges képesítésekkel rendelkezik, szerintem a vasműnek komoly esélyei vannak.

Dunaújváros jó térségben van, mi ennek a régiónak a stratégiai lehetősége?

Van már lassan tíz éve is annak, hogy Dorkota Lajos képviselőtársammal, arról beszélgetünk, hogy hogyan lehet kiaknázni a régió adottságait. Ezért döntöttünk a Pentele-híd megépítése mellett is. Nem tudom emlékeznek-e rá, hogy mennyien ellenezték, mondván, nincs oda út. Most meg a híd túloldaláról járnak át ide dolgozni. Tehát ennek is megvolt az értelme és a hozadéka. A kikötő is nagyon fontos, hiszen Magyarország egyik legnagyobb kikötője van Dunaújvárosban. Igaz, hogy Dorkota Lajos dolgát az Isten felvitte és az energiahivatal vezetője lett, de azért félig itt van a városban. Reméljük, Galambos Dénes tudja majd pótolni őt, de azért a legfontosabb dunaújvárosi fejlesztési gondolatokat elsősorban Cserna Gábor polgármestertől kapom. Ha a helyieknek vannak ilyen javaslatai, előterjesztései, a kormány azt támogatni fogja. Minden gazdasági fejlesztési javaslatot támogattunk az elmúlt négy évben. Nem csak az Önök városának esetében, más városoknál is a kormány partner volt.

Közel a tavasz, jöhet az ár. Hogy áll a gát, a védelem?

A valaha mért legnagyobb árvíz volt tavaly, és nem egyszerűen megúsztuk, hanem megvédtük az értékeinket. Most nem csak arról van szó, hogy az állami védekezés jól szervezett volt, mert a rendőrség, a terrorelhárítás, a katasztrófavédelem, a vízügy, mindenki jól tette a dolgát. Volt a gátakon minden egyes nap 40 ezer önkéntes, akikkel meg tudtuk védeni az országot. Erre hosszú távon nem lehet árvízvédelmet alapozni. Az összefogás jó, de nem pótolja a hiányzó létesítményeket. Az ezek építését jelentő program több országot érint, segít megvédeni és fejleszteni a dunai gátrendszert és olyan területeket, amikről kiderült, hogy veszélyben lehetnek. Ezek a beruházások ismertek, a Szent László-patak, a báli víz, maga a Duna-meder. Ebben a térségében is el fogunk költeni erre másfél milliárd forintot.

A kormány zászlajára tűzte a sporttámogatást, ami Dunaújvárosnak különösen jó hír. Hogyan tervezi a kormány támogatni a sportot?

A sport nagyon fontos. A magyarok fejében ráadásul több dolog is összeadódik. Az első, hogy a modern élet romboló hatásai ellen a sport véd meg leginkább. Tehát ha azt akarjuk, hogy a gyerekek egészségesen éljenek, akkor a tévé előtt ücsörgéssel szemben a legjobb, ha sportolnak. Már ha van hol. A kormány ebből a szempontból is szövetségese a szülőknek. Szeretnénk elérni, hogy minden család, akárhol is éljen, sportolni adhassa a gyereket. A sportkiadások középpontjában az utánpótlás áll. A sport közösséget teremt, de nem csak azoknak, akik űzik, de azoknak is, akik nézik. Tehát amikor sportcsarnokot, jégcsarnokot építünk, akkor közösségi teret hozunk létre, ahol az emberek kulturált körülmények között tudnak találkozni, és élhetnek minőségi társadalmi életet. És persze ott van az élsport, a magyaroknak ez mindig fontos, nem véletlenül mérjük dekára az olimpiai helyezéseket és nézzük az éremtáblázatot, hogy hol helyezkedünk el a világban. A magyarok büszkeségének egyik mércéje az élsport eredményessége, ezért az élsportot is támogatjuk. Építünk uszodát, és van stadionépítő program. Dunaújváros valaha egy kiemelkedő sportváros volt, és még lehet is, ugyanis azt látom, hogy nagyon nagy a társadalmi támogatottsága itt a sportnak. A jégkorongban szép eredmények vannak, a kézilabda-akadémia is itt van, amit nagyon támogatunk. Ott a férfikézilabda-akadémia, amit Mocsai Lajos működtet a Balatonon. A legutóbbi kormányülésen hagytuk jóvá Rátgéber László kosárlabda-akadémiáját, amit Pécsett hoz létre. A dunaújvárosi focival szemben van egy tartozásom. Az volt a tervünk, hogy a félig kész stadiont befejezzük ebben a ciklusban, de ez a gazdasági válság miatt nem sikerült. A követező ciklusban meg fog valósulni. Dunaújváros szerepel a labdarúgó szövetség pályaépítési programjában. Ha a kormány rátesz egy lapáttal, akkor ez a szomorú történet, a félbe maradt, világítás nélküli stadionnal, vidám véget ér. Ha a választók is úgy akarják.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.