Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Május 27. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Országgyűlés: költségvetések napirenden

Országgyűlés: költségvetések napirenden

Az Országgyűlés mai ülésén több ponton módosíthatja az idei költségvetést, majd megkezdi a jövő évi büdzsé péntek estig tartó általános vitáját.

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a reklámadó módosításáról szóló javaslat összevont vitája követ. A kormány ma elfogadni tervezett javaslata szerint a 100 millió forintot meg nem haladó adóalaprész után továbbra is nulla százalék marad a reklámadó mértéke, az adóalap 100 millió forintot meghaladó része után pedig 5,3 százalék lesz valamennyi adóalany esetén.

Az összevont vita után szavazások következnek, a fenti indítvány mellett ekkor módosíthatják például az idei költségvetést is. Varga Mihály javaslata a költségvetési hiányt 15 milliárd forinttal emeli. Az előterjesztésben foglalt változtatások teremthetnek fedezetet Magyarország kurdisztáni katonai szerepvállalásához, továbbá kísérletet tesznek a fővárosi közösségi közlekedés pénzügyi helyzetének hosszú távú stabilizálására is, a BKV Zrt. korábbi időszakokról felhalmozódott 52 milliárd forint összegű adósságának állami átvállalásával.

A szavazásokat követően kezdődhet meg a 2016-os költségvetés általános vitája, amelyre összesen 30 órás időkeret áll rendelkezésre.

A vita 40 perces kormányzati nyitóbeszéddel kezdődik, amelyet az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnökeinek félórás felszólalásai követnek. Az időkeretbe tartozó képviselői felszólalások a frakciók szintén 30-30 perces vezérszónoki beszédeivel kezdődnek, majd szerdán a kormánypárti és ellenzéki frakcióknak további 2-2 óra áll rendelkezésükre véleményük kifejtésére.

A költségvetés vitája csütörtökön 14 órás, pénteken pedig 10 órás vitával folytatódik, a jövő évi büdzsét megalapozó törvénymódosítások, valamint adóváltoztatási javaslatok tárgyalására pedig szombaton kerül sor.

Varga Mihály a 2016-os büdzsét az adócsökkentés költségvetésének nevezte és kiemelte, az szja-kulcs 16-ról 15 százalékra mérséklésével 120 milliárd forintot hagynak a családoknál, a sertés tőkehús áfájának csökkentése körülbelül 25 milliárd forintot, a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelése pedig 15 milliárd forintot jelent, az állami közszolgáltatások díjának, illetékeinek csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz. A javaslatban a hiány 761,6 milliárd forint lesz, míg az államadósság a GDP 73,3 százalékra csökkenhet jövő év végére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.