Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Augusztus 04. 07:12, vasárnap | Helyi

Összeolvasztaná az önkormányzati cégeket…

Összeolvasztaná az önkormányzati cégeket…

Szepesi Attila, gazdasági alpolgármester az elmúlt közgyűléseken sokat ostorozta az önkormányzati tulajdonú cégeket illetve azok vezetőit. Írja az Info Dunaújváros.

. A szolgáltatások minőségét kifogásolta a gazdálkodásuk mellett. A miért kérdéssel fordultunk a mindennapi cégvezetésben is jártas, gyakorló gazdasági szakember alpolgármesterhez:


- Az önkormányzati tulajdonú illetve többségi önkormányzati tulajdonú cégek a DVG Dunaújváros Vagyonkezelő ZRT kivételével veszteséggel vagy minimális eredménnyel zárták az elmúlt évet. Természetesen nem csupán a gazdálkodási eredmények számítanak, hiszen többségében szolgáltatásokat végeznek, s ezért az eredmény elmaradása akkor lenne csak elfogadható, ha a tevékenységük színvonalának folyamatosan javulna. Nem megengedhető azonban, hogy nem megfelelően szolgáltatnak, s közben veszteségesen is gazdálkodnak.


- Ostorozta a szemétszállítás burkolt áremelését, és szóvá tette, hogy a gázmotoros cégekben levő tulajdonrészeket el kellene adni az önkormányzatnak…
- A legnagyobb gondnak azt tartom, hogy vannak olyan cégeink, amelyek elméletileg önkormányzati többségi tulajdonban vannak, de gyakorlatilag nem látunk be a működésük minden részletébe. Annak idején úgy alakították meg a céget, hogy bár elméletileg az önkormányzaté a tulajdonrész többsége, jogai azonban nincsenek ezzel arányban. Felügyelő bizottsági tagjaink révén tudunk csak belelátni a működésbe, ez pedig sokkal kevesebb mozgásteret biztosít számunkra, mintha a menedzsment jogokat is gyakorolnánk, azaz többek között az ügyvezetők kinevezésében is döntő szavunk lehetne. Éppen ezért azt szorgalmazom, hogy folytassunk tárgyalásokat a tulajdonostársakkal, hogy ezek az eltérések megszűnjenek.


- Mi a helyzet a tisztán önkormányzati tulajdonlású cégekkel?
- Úgy látom, hogy sokkal hatékonyabb lenne a cégek működése, ha nem lennének ennyire szétdarabolva. Átláthatóbban, kisebb költséggel tudnának működni és sokkal eredményesebben. Meglátásom szerint az azonos profilú cégeket egy cég égisze alá kellene vonni, a kisebbeket pedig megszüntetni, és a tevékenységeiket a nagyobb cégnek átvállalni.


- Azaz?
- Egy vagy két céggé kellene alakítani a DVG-t, a GESZ-t és a partfenntartást és átalakítás után a Dunanettet. A kisebbek tevékenysége ezekbe olvadna bele.


- Feltehetően ennek az előkészítése hónapokat vesz igénybe. Mi a helyzet jelenleg? Hogyan áll a városunk gazdálkodása?
- Bár az állam nagyon sok feladatot átvállalt az önkormányzattól, de természetesen ezzel együtt a költségvetési támogatásunk is csökkent. Nagyon nagy segítséget jelentett az adósságunk jelentős részének elengedése, de nem dőlhetünk hátra, hogy minden rendben van. Ugyanis az előző évekhez képest lényegesen csökkent városunk adóbevétele is. Így nagyon megfontoltan kell gazdálkodnunk, oda kell figyelnünk a költségeinkre, s ugyanakkor úgy kell mindezt megvalósítanunk, hogy a szolgáltatások minősége ne romoljon, sőt. Úgy gondolom, hogy az önkormányzati fenntartású szervezeteknél még elég sok a tartalék. Ezért is tartom fontosnak, hogy „központilag” vegyük rá cégeinket a belső tartalékok feltárására és a hatékonyabb működésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.