Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Június 30. 20:47, kedd | Helyi

Rendkívüli közgyűlés: pénzcsomagok honnan hova

Rendkívüli közgyűlés: pénzcsomagok honnan hova

Hat témában hozott rendkívül gyors döntést a június 30-án délelőttre összehívott rendkívüli közgyűlés. Amelynek egyik témájával kapcsolatban kiegészítő bejelentést tett dr. Orbán Zsuzsanna aljegyző.

Elsőként a város idei közművelődési pályázatára benyújtott alapítványi kérelmekről döntött a közgyűlés. Mivel a támogatási kérelmek több mint kétszeresét tették ki a szétosztható keretösszegnek, érthetően nem jutott remélt pénzhez mindegyik alapítvány. A Jószolgálati Otthon Közalapítvány 350 ezer forint támogatáshoz jutott a 25. évfordulóra elkészülő kiadványához; a Modern Művészetért Közalapítvány 400 ezer forint segítséget kap az Újpart Dunaújváros Képző-és Iparművészek Egyesülete kiállításának megrendezése idén november 13. és december 11. között, valamint egymillió forintot az E- Műterem-galéria rendszeres kiállításaihoz és Móder Rezső Zenélő Szoborparkjához; a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Alapítványnak 400 ezer forintot juttat a közgyűlés az idei szüreti rendezvények Néptánc találkozóinak lebonyolításához; az Aranyecset Alapítvány félmillió forinthoz jut az Arany János Általános Iskola emelt szintű vizuális kultúra tagozatának 30.évforduldójának kulturális rendezvényeihez; a Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány az idén október 1-jén a zenei világnapon a Nyitott Zenede című programhoz. A megítélt támogatások többnyire a kértnél kisebb összegről szólnak, a többinek nem ítélt meg támogatást a közgyűlés.

A DVG Zrt.-vel a közfeladatok ellátására idén márciusban kötött keretszerződésnek az út és járdaburkolatok felületi javítása, karbantartása szánt 35 milliós összege nem lesz elegendő. Időközben kiderült, hogy több balesetveszélyes úthiba, süllyedés, gyűrődés, kimosódás keletkezett az előzetesen kalkuláltnál. Továbbá a biztonságosabb közlekedés és rendezettebb parkolás érdekében a burkolati jelek festésére is a számítottnál többet kell költeni, amit a belterületi utak című előirányzatról való, hasonló nagyságrendű összeg átcsoportosításával hagyott jóvá a közgyűlés.

Két napirendi pont keretében foglalkozott a testület a vízi közművek felújítási ügyeivel. Elfogadta a tavaly 55 millió forint + áfa értékű felújítási munkák elszámolását. Az idei felújítási keretösszeg előirányzata a közmű-vagyonbérleti díj 90%-a, azaz 49.7 millió forint + áfa lett volna, míg 10% a műszaki ellenőri munka fedezetét biztosítaná. Időközben kiderült, az üzembiztonság idén nagyobb mértékű felújítást tesz szükségessé. Ezért a közgyűlés jóváhagyta 10%-kal magasabb összeg, azaz 55,2 millió forint + áfa felújításokra fordítását, míg a műszaki ellenőrzés fedezetét a költségvetés általános tartalékából fedezik.

Öt évre kötött városunk koncessziós szerződést a HUNÉP-Uniszol Zrt.-vel és az Unirent Kft.-vel 2012-ben a dunaújvárosi sportingatlanok üzemeltetésére, beleértve a futballstadiont is. Időközben jelentős összegű támogatáshoz jutott a város és lehetővé vált a stadion korszerűsítése, ami viszont a stadion üzemeltetési költségét mintegy havi bruttó 5 millió forinttal megemeli. Az üzemeltetési koncessziós szerződés megkötésekor nem volt előre látható ez az új körülmény, amit a feleknek rendezniük szükséges. Szót kért e napirendi pont tárgyalásakor dr. Orbán Zsuzsanna aljegyző, aki már a május 21-i közgyűlésen reflektált két ellenzéki képviselő stadion-beruházással összefüggő észrevételeire. Ezúttal azt közölte – megragadva a közgyűlés nyilvánosságát – hogy a napokban érkezett meg a válasz a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól: a lefolytatott felülvizsgálat is azt állapította meg, hogy teljesen szabályszerű volt a kifogásolt közbeszerzési eljárás.
A közgyűlésen végül megszavazott döntés arról szólt, hogy a sportingatlanok koncessziós szerződéséhez idén az önkormányzat 19,8 millió Ft. + áfa, a további két évre pedig 47,6 millió Ft + áfa összeget biztosít a stadion nagyobb üzemeltetési költségének ellentételezéseként.

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézményének új helyet kell biztosítani több okból is. A Móra Ferenc Általános Iskola visszakéri a megyei intézmény által használt helyiségeit, továbbá a pedagógiai szakszolgálatnak kibővült a feladatköre, minden járásban tízféle szolgáltatást kell nyújtania. A három javasolt helyszín helyett az a döntés született, hogy a szakszolgálat az Október 23. tér 9. számú helyiségcsoportba költözhet és az iskolakezdésig megoldja, hogy az irodaházban három helyiséget bérel az intézmény számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.