Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Október 21. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Perelnek a horvát devizaadósok

Perelnek a horvát devizaadósok

Tömegesen perelik a horvát devizaadósok a bankokat, miután azt tapasztalták, hogy azok nem a fogyasztói hitelezésről szóló törvény alapján módosították a devizaalapú hitelek kamatait. A horvát hitelkárosultakat tömörítő Frank Egyesület szerint a törvényszegésben valamennyi bank részt vett - írja a Magyar Nemzet.

Ismét az igazságszolgáltatáshoz fordulnak a horvát devizahitelesek, miután azt tapasztalták, hogy a horvátországi pénzintézetek nem a törvényi előírásoknak megfelelően számolták újra a hitelek kamatait. Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a horvát parlament a múlt év végén módosította a fogyasztói hitelezésről szóló törvényt, hogy ezzel könnyítsenek a devizahitelesek terhein.A törvény értelmében a hitelező pénzintézeteknek újra kellett tárgyalniuk az adósokkal a fix és változó kamat paramétereit, így ez év január 1-jétől 10 és 25 százalékkal csökkentek volna a svájci frank alapú lakáshitelek kamatai. A horvát devizahiteleseknek azonban csalódniuk kellett, ezért most tömegesen indítanak kereseteket a bíróságokon.

Goran Aleksic, a Frank Egyesület jogi csapatának koordinátora elmondta: az előírások ellenére a bankok a fix és változó kamat mértékét egyoldalúan, önkényesen és a szerződő fél beleegyezése nélkül állapították meg. Ezért azoknak az adósoknak, akik 2009 előtt vettek fel hitelt, ma 1-2 százalékkal magasabb kamatot kell fizetniük, mint amekkorát a törvénymódosítással meghatároztak. A szakértő elmondása szerint egyik bank sem tartotta be az előírásokat, így nagyjából 100 ezer devizahitelest érinthet ez a probléma. Azonban a törvényalkotók a jogszabályban előírták, hogy ha az adott pénzintézet nem az előírásoknak megfelelően tárgyalja újra a kamatokat, 80–200 ezer kunás (3–8 millió forintos) büntetéssel szankcionálható. Mivel nem egyszeri büntetésről van szó, hanem minden ügy újabb büntetést von maga után, a szervezetnél úgy számolnak, hogy ideális esetben a bankoknak legalább 8 milliárd kunát (azaz 320 milliárd forintot) kellene fizetniük büntetésként. Ez az összeg ugyanakkor nem a devizahiteleseket, hanem a horvát államot illetné, ezért a horvát devizahitelesek abban bíznak, a kormány megtalálja a módját annak, hogy ezzel a pénzzel a devizahiteleseket segítsék, a fennmaradó összegből pedig mérsékeljék a költségvetési hiányt.

A helyzet rendezése érdekében a Frank Egyesület a devizaadósoknak keresetmintát készített, amit azok a helyi bíróságokon nyújthatnak be a bankjuk ellen. Emellett a szervezet kezdeményezi majd, hogy a horvát parlament újra módosítsa a fogyasztói hitelezésről szóló törvényt. Ezzel rendeznék végérvényesen a hitelkárosultak helyzetét.

A devizahitelesek legújabb akcióját élesen bírálta a Horvát Bankszövetség. Közleményükben a közvélemény manipulálásával vádolták a Frank Egyesületet, szerintük a bankok megbüntetésének ötlete teljesen alaptalan, mivel a pénzintézetek a törvény szerint jártak el.

A Frank Egyesületnél ugyanakkor abban reménykednek, hogy a jogi eljárásba a horvát állam is bekapcsolódik, mivel a kiszabott büntetés az állami költségvetést gyarapítaná.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.