Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Szeptember 20. 21:20, szombat | Helyi

Rendkívüli közgyűlés, ezúttal kedden

Rendkívüli közgyűlés, ezúttal kedden

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Cserna Gábor polgármester kedden (2014. 09. 23.) 9 órára. A 35 tárgyalandó téma egyike a víz- és csatorna-szolgáltató cseréje, de egyelőre csak feltételes módban.

A rendkívüli közgyűlés szmsz szabálya szerint elmarad a polgármesteri beszámoló, az első napirendi pont az idei költségvetés módosítása (a korábbi közgyűlési döntések és az időközben történt változások átvezetése lesz a költségvetési rendeletbe. A továbbiakban beszámol a közgyűlésnek tavalyi tevékenységéről a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, majd arról dönt a testület, hogy nyújt-e fedezetet a helyi rendőrkapitányságnak a folyamatos, 24 órás bűnügyi technikai készenléthez.

Megtörtént Dunaújváros Településfejlesztési Koncepciójának és Integrált Településfejlesztési Stratégiájának felülvizsgálata, amit a csatolt mellékletekkel (vélemények és tervezői válaszok, mentori értékelés) együtt várhatóan jóváhagy a közgyűlés. Az anyag dokumentumai a http://kozadat.dunaujvaros.hu/foep/its.zip web lap címen tekinthetők meg.

A Római városrészi város-rehabilitációs projekt esetében megismétlődik a Városháza térihez hasonló helyzet. Az uniós projekt területe lehatárolt, sok helyen éles a határvonal a megújított és a nem bolygatott régi területek között. Ráadásul a Római városrészben több, olykor balesetveszélyes az ilyen zárványterület, amit a projekttől függetlenül is célszerű rendezni, mint például a Domanivszky téri járda, parkoló, rakodótér, lépcső, a Pajtás utcai óvoda melletti balesetveszélyes (lezárt) lépcső, épületközi beugrók, aknafedőlapok, pót-térkő burkolatok. Az ehhez szükséges fedezet biztosításáról a közgyűlésnek kell döntenie.

Több közlésből is tudható, hogy a DVCSH Kft. jelenleg nem rendelkezik (a hatályos új törvényi előírásoknak megfelelő engedéllyel a 2015. január 1. utáni időszakra. Ezért feltételes módban, azaz egyelőre kötelezettségvállalás nélkül tárgyal és várhatóan dönt a közgyűlés a Mezőföldvíz Kft. ajánlatáról és az esetlegesen megkötendő szerződéstervezetről, valamit egy további napirendi pont keretében a víziközmű rendszerre vonatkozó felújítási és pótlási terv elfogadásáról dönt a testület.

Részben kuratóriumi tag halála, részben törvényi változás miatt módosítani szükséges a Jószolgálati Otthon Közalapítvány alapító okiratát, ami közgyűlési hatáskör, ezért kerül a téma a közgyűlés elé.

A szerződésben biztosított keretösszeg nem elegendő a különböző, a DVG Zrt. által elvégzendő feladatokra, ezért például az erdőfenntartásra további 12, parkfenntartásra további 21, út- és járdák helyreállítására további, egyéb feladatokra további 4 millió forint kellene. A közgyűlésre vár a döntés az esetleges forrás-kiegészítésről.

A dunaújvárosi kirakóvásár új helyszíne az egykori vasmű kertészet, amit megvásárolt a város és két lépcsőben már átalakított a DVG Zrt. E munkálatok III. ütemében még el kell végezni a vizes blokk ÁNTSZ előírás szerinti kialakítását, a parkoló és árusító terület kialakítását, amihez további 17,6 millió forintra van szükség. Módosítani kell értelemszerűen a DVG Zrt.-vel kötött, a piacok és vásárok üzemeltetésére kötött szerződést is.A helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat 3 éve veszi ki a részét a város közfeladatainak ellátásából, közfoglalkoztatás keretében. Mintegy 150-200 embert juttat így munkához, egyúttal hozzájárul a város tisztaságához, rendezettségéhez. Noha bérük 80%-ban államilag támogatott, annak utólagos számfejtéséig nem tudják fedezni a költségeket a nagy létszámhoz képest kicsi likviditási összegből. Ezért kérelmükre 5 millió forint vissza nem térítendő támogatásról továbbá a szeptember – november közti bérfizetések folyamatossága érdekében 7,5 millió forint visszatérítendő támogatásáról dönt a közgyűlés

Számos további anyagi természetű döntést kell meghoznia az esedékes közgyűlésnek. Így a DVG Zrt. által működtetett médiaközpont e hó végén lejáró szerződésének év végéig történő meghosszabbítását és a IV. negyedévre szükséges forrás biztosítását, ami 43,2 millió forint. Az ’Itthon vagy – Magyarország szeretlek” országos televíziós közvetítés dunaújvárosi bejelentkezését és az egész napos főtér avató rendezvény lebonyolítását a Dunaújvárosi Kis5térségi Turisztikai NKft. végzi 5,8 millió forint megbízási díj ellenében. Ezt, továbbá a nyárbúcsúztató rendezvény 2,7 millió forintos költségét a közgyűlésnek kell jóváhagynia. Végül a Dunanett NKft két – likviditási gondja áthidalására – 50 millió forint visszatérítendő támogatást, a DPASE Kft. pedig halasztást kér a 80 millió forint összegű kamatmentes kölcsöne visszafizetésére az idei év végéig.

A Béke körútnál levő Quality autószerviz használatába kívánja venni a mellette levő 1700 nm-es (az ingatlan-nyilvántartás szerint beépítetlen) önkormányzati területet, gépkocsi-értékesítés céljára. A kérelemmel a közgyűlés foglalkozik.

Végül zárt ülésen dönt a testület az idei "Dunaújvárosért Díj" odaítéléséről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.