Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Július 05. 08:09, péntek | Helyi

Római – „ráncfelvarrás” előtt

Római – „ráncfelvarrás” előtt

A Római városrészben a Váczi Mihály utcai soron nagy a forgalom: sokan bevásárlásból, munkából térnek haza ilyenkor délután.

Vannak, akik a gyerekre vigyáznak a játszótéren, mások kutyát sétáltatnak, vagy csak egyszerűen beszélgetnek.

A Római városrész sok ezer embernek az otthonát jelenti, ahová haza megy, ahol megéli örömét, bánatát, ahol reményei vannak.
- A Római városrészben élők megérdemlik, hogy szép, igényes körülmények között éljenek a lakásuk falaink kívül is – hangsúlyozza Cserna Gábor, polgármester, mi közben megmutatja, hogy mi fog hamarosan megváltozni a városrészben. - A könyvtárral szembeni térrel kezdjük. Díszburkolatot kap a gombák előtti tér, a nagy kövérház pedig hőszigetelést, s mindez folytatódik tovább a Váczi Mihály utcában.
Megtudom, hogy nem csupán az utca burkolata, hanem a környező zöldterület is teljesen átalakul. A pályázaton elnyert 1,19 milliárdból 400 millió forintot közterületekre, parkokra, játszóterekre, gyalogos sétányra, utcabútorokra költenek majd. Szép, igényesen tervezett parkokra fognak a lakásokból kinézők tekinteni. Elképzelem: szépen gondozott virágágyások, gondosan elhelyezett bokrok, ápolt gyep látványa fogadja majd itt élőket.

Továbbhaladva, bepillantunk a Pajtás óvoda kerítésén át. Az idejáró kicsiknek igazi napközbeni otthonuk lesz: korszerű udvarral, szép környezettel, sok-sok játékkal. A Pajtás óvoda külső, belső felújítására, a kertjének a modernizálására 112,5 millió forintot terveztek.
A nem messze levő játszótér bútoraival nincs nagy gond, a kerítés azonban elhanyagolt, a járda sem mai már.
- Erre a játszótérre is ráfér a felújítás – jelenti ki a polgármester. Lassan haladunk, meg-megállítják az itt élők, mindenki az után érdeklődik, hogy mi lesz, hogyan és mikor.
- A napokban írtuk alá KDRFÜ-vel a pályázatot, s ez azt jelenti, hogy elkezdődhet a kivitelezés előkészítése, a kivitelezési pályázatok kiírása, a gyakorlati lebonyolítás előkészítése. 2015 közepére a tervek szerint elkészülhet minden pályázatunkban szereplő beruházás. Nézzük a szürke házfalakat, a rozsdás előtetőket. Ez utóbbira is rákérdezek.


A Dózsa Lakásszövetkezettel megegyeztünk, hogy az épületek szigetelését követően lefestik, azaz rendbe teszik az előtetőket is. A Váci utcában, a Rómain és a Domanovszky téren 756 lakásnak a tulajdonosa örülhet a tömbfelújításnak. Sőt, a hajdani Apeh-NAV helyiségéből, közösségi teret alakítunk ki.
- Minden olyan tevékenységnek helyet adunk, ami az itt lakók életminőségéhez hozzájárul, az ő munkájukat segíti
A Római körút másik oldalán folytatjuk. A focipályának kissé grund-érzete van, a mellette levő játszótérre is ráfér egy kis „ráncfelvarrás”. Itt is korszerű, új tér lesz, ahol jó lenne, ahová egyszerűen még ránézni is érdemes. Az 1,2 milliárd forintból ezen kívül még számos közérzet-javító szolgáltatásra futja. Így a hajdani Apeh-NAV helyiségéből, közösségi teret alakítanak ki.
- Sőt nem csupán a felszínen, hanem a felszín alatti dolgok is korszerűsítésre kerülnek. A közművek illeti, a csapadékvíz elvezetésre is jut forrás, a szolgáltatókat pedig értesítettük, hogy a hálózati felújításokat most végezzék el, mert az újonnan burkolt felületeket öt évig nem szabad majd felbontani.
A városrész nyugalma életében térfigyelő-kamerák és körzeti megbízotti iroda is kialakításra kerül.
Nem lehet kérdéses , hogy miért a Római városrészre esik a felújítás.
- Meg fog változni az a szemlélet, hogy a Római városrészből, aki tud, el szeretne költözni, mert hogy néz ki. Reményeink szerint büszkék lehetnek majd a lakókörnyezetükre az ott lakók, s mi is , hogy van egy szépen felújított, rendben tartott városrészünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.