Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Augusztus 09. 15:42, péntek | Helyi

Sajtótájékoztató a felsőoktatásról

Sajtótájékoztató a felsőoktatásról

Sajtótájékoztatót a Párbeszéd Magyarországért Dunaújvárosi Szervezete augusztus 8-án.

A jó felsőoktatás nem luxus, hanem a gazdasági fejlődés záloga- ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót augusztus 8-án a Párbeszéd Magyarországért Dunaújvárosi Szervezetének elnöke, Szabó Zsolt, valamint Karácsony Gergely országgyűlési képviselő.

Karácsony Gergely Országgyűlési Képviselő
Országszerte diákok tízezrei ünneplik bejutásukat a főiskolára, egyetemre. A miniszterelnök azonban gratuláció helyett becsmérli őket. Fáj neki, hogy viszonylag nagy arányban kerültek be a felsőoktatásba, hiszen a diáktüntetések hatására volt kénytelen növelni a keretszámokat. De még jobban fájhat, hogy sok tehetséges diák, látva a felsőoktatás három éve zajló tudatos rombolását, érettségi után inkább külföldön próbál szerencsét. Itt ócsárolják, röghöz kötik, míg kint tárt karokkal fogadják őket. Már idén is csak a jelentkezők tíz százaléka jutott be államilag finanszírozott képzésre a népszerűbb szakokon. Kimaradtak a hátrányos helyzetűek, de a középosztály is. A műszaki-természettudományos képzésekre viszont alig akadt jelentkező. A kormány Orbán ostoba rögeszméinek a foglya: miközben világszerte azok a gazdag és sikeres nemzetek, ahol sok a „kiművelt emberfő”, a Fidesz a munkanélküliséget jelentő szakképzésbe és külföldre száműzné a tanulni vágyó fiatalokat. Az egyén boldogulása, a társadalom sikere és a gazdaság teljesítménye egyaránt attól függ sikerül-e a társadalom tagjainak megfelelő képzettséget szerezniük.
A felsőoktatásba most felvételt nyert diákok jórészét pénteken Orbán „középszerű teljesítményűnek” nevezte. Nyilatkozatával megüzente: a választások után, ha megalakulhat a harmadik Orbán-kormány is, tovább fogja szűkíteni a felsőoktatáshoz való hozzáférést. Az Együtt - PM Szövetség ezt meg fogja akadályozni! Ez lesz a 2014-es választások egyik fő tétje

Szabó Zsolt Önkormányzati képviselő, a PM Dunaújvárosi elnöke
Az oktatás a társadalompolitika tükre. Mindent elmond egy országról, illetve a kormányzatról, hogy mit gondol az oktatásról. Világszerte az az egyértelmű tapasztalat Skandináviától a távol-keletig, hogy azok az országok tudnak a felemelkedés útjára lépni, ahol az oktatás prioritás.
A dunaújvárosi főiskola helyzete is rohamosan romlik az Orbán-Simicska rezsim kormányzása alatt. A helyi főiskola támogatása összesen 60%-kal csökkent, ez számszerűen kifejezve csak a tavalyi évbane 120 millió forintos elvonást jelent. De a keretszámok ésszerűtlen buherálása miatt csökken a hallgatói létszám is idén újabb 20%-kal.
Ez két okból is nagy csapás a városra nézve. Egyrészt a Dunaújvárosba tanulni jövő diákok a városban élnek, fizetnek a lakhatásért és szolgáltatásokért ez évente kb 1r milliárd forint bevételt hoz a városiaknak. Így ha csökken a hallgatói létszám, akkor szűkül a dunaújvárosiak megélhetése és munkalehetőségei is. Másrészt pedig csökken a dunaújvárosi diákok és a főleg a dunaújvárosi nehéz helyzetben lévő diákok tovább tanulási lehetőségei. Pedig Olyan egy város jövője amilyen a benne tanuló fiatalok lehetőségei, így ha csökkennek a városi fiatalok lehetőségei hosszú távon a város fejlődése veszik el.
A Fidesz hibernálta Dunaújvárost, de mi a 2014-es országgyűlési és önkormányzati választásokkor is meg fogjuk mutatni, hogy szerintünk egy modern ipari és tudás központként van fejlődő jövője a városnak. Ehhez a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy a helyi főiskola megfelelően működhessen. Ausztria vagy Azerbajdzsán? Tudjuk, Orbán Viktor szíve az utóbbi felé húz. De az E14-PM szerint az oktatás mindennél fontosabb. Ez a jövőnk igazi záloga. Ez Dunaújvárosra ugyanúgy vonatkozik, mint az egész országra. Az alul-képzettség egyenlő a stagnálással és a lecsúszásszál. Minél több a magasabban képzett Dunaújvárosi, annál nagyobb a város esélye arra, hogy előre lépjen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.