Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Július 29. 06:00, kedd | Belföld

Szabálysértésből büntetőeljárás – Mikor? Jogos kérdés!

Szabálysértésből büntetőeljárás – Mikor? Jogos kérdés!

Mit jelent az, hogy: "... mivel a cselekmény nem szabálysértés, szabálysértés hiányában megszünteti és az iratokat a büntető eljárás lefolytatása céljából az illetékes bűnügyi szervhez átteszi...” – jogos kérdés.

Kérdés:
Kedves Jogsebész!
Én azt szeretném kérdezni, hogy ez mit jelent:
"... mivel a cselekmény nem szabálysértés, szabálysértés hiányába megszünteti és az iratokat a büntető eljárás lefolytatása céljából az illetékes bűnügyi szervhez átteszi..."

Köszönöm

2014. 06. 18.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Ez azt jelenti, hogy a jogszabály ellenes cselekményeket a súlyok szerint szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősítenek. Pl. a közterületen való kisebbfajta szemetelés vagy a közterületen szeszesital fogyasztás is szabálysértés és pl. az 50.000 Ft. érték feletti lopás az már bűncselekmény, azonban az 50.000 Ft. kárt meg nem haladó lopás az pedig szabálysértés. A szabálysértések mindig enyhébbnek minősülnek, mint a bűncselekmények. A szabálysértés társadalomra veszélyessége is mindig kisebb, mint egy bűncselekményé.

Ez a mondat, melyet a szabálysértési hatóság az eljárás megszüntető határozatában írt azt jelenti, hogy a szabálysértési eljárás során megállapították, hogy az ön által vagy más által elkövetett cselekmény nem szabálysértésnek minősül, hanem bűncselekménynek, ami ugye a korábbinál súlyosabb.
Az eljárás során keletkezett iratokat pedig megküldik valamely rendőrkapitányságra, ahol már büntetőeljárás fog folyni az addig szabálysértési eljárás alatt lévő személy ellen. A büntetőeljárásban valamennyi bizonyíték beszerzése után az elkövetőt gyanúsítottként hallgatják ki, majd ellene emelnek vádat és a bíróság a vádlott ellen hoz ítéletet.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.