Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. December 19. 13:06, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Századvég: kiemelkedő gazdasági növekedés várható Magyarországon

Századvég: kiemelkedő gazdasági növekedés várható Magyarországon

Európai uniós viszonylatban is kiemelkedő gazdasági növekedést vár 2014-re Magyarországon a Századvég Gazdaságkutató Zrt. - közölte a kutatóintézet az MTI-vel pénteken.

A Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzésük legfrissebb, a 2014 harmadik negyedéves adatai alapján készült kiadványa szerint a bruttó hazai termék (GDP) az idén 3,4 százalékkal, 2015-ben 2,6 százalékkal nőhet.
Az éves infláció idén és 2015-ben is a jegybanki célszint és a maginfláció alatt marad, a kutatók szerint az idén 0,2 százalékkal csökkennek a fogyasztói árak, míg jövőre 1,6 százalékkal emelkednek.
A globálisan is nyomott inflációs környezet és laza monetáris politika, valamint a magyar gazdaság ciklikus pozíciója a hazai monetáris feltételek lazításának irányába mutatnak. Az elemzők a jövő év elején látnak lehetőséget az irányadó ráta átmeneti csökkentésére, úgy látják az idén 2,1 százalékkal zárja az évet az alapkamat, jövőre pedig 2,2 százalékkal.
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint a költségvetés idei, valamint 2015. évi hiánya egyaránt némileg kedvezőbb lehet a kormányzati előirányzatnál, az államháztartás ESA95-egyenlege a GDP százalékában -2,8, illetve -2,3 százalék lesz.
A Századvég kutatói azt prognosztizálják, hogy jövőre évtizedes mélypontot érhet el a munkanélküliség, éves átlagos szintje az idénre várt 7,5 százalékról 7,1 százalékra csökken. A bruttó bérek emelkedését 2014-re 2,5, 2015-re 3,5 százalékra várják.
Az exportnál az idei 7,9 százalékos bővülés után, jövőre 6,4 százalékot, az importnál az idei 9,7 százalékos emelkedés után, 6,1 százalékos emelkedést prognosztizálnak. A folyó fizetési mérleg egyenlegét a GDP százalékában az idén 4,3, míg jövőre 5 százalékra teszik.
Az idei harmadik negyedéves folyamatokat értékelve megállapították: a gazdaság szerkezete a termelési oldalon 2014 harmadik negyedévében is kiegyensúlyozott maradt, a legfőbb nemzetgazdasági ágak közel azonos mértékben járultak hozzá a növekedés üteméhez. A hozzáadott érték szinte az összes nemzetgazdasági ágban bővült, bár a lendületvesztés általános jelenség volt. Ez alól kivételt a mezőgazdaság képez, ahol a kedvezőtlen árfolyamatok és az orosz embargó ellenére is erősödött a növekedés. A legfőbb hajtóerőt az elmúlt negyedévben is az ipari termelés, ezen belül is a járműgyártás kivitele adta.
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. várakozása szerint a gazdasági növekedés 2014-2015-ben egyaránt lendületes lesz, amelynek elsődleges forrását a belső felhasználás további emelkedése adja. Jövőre ugyanakkor a növekedés szerkezete visszaállhat a korábban tapasztalt kiegyensúlyozott pályára. Az elemzők szerint jövőre az export újból meghaladja az import növekedési rátáját, vagyis a nettó export alakulása ismét pozitívan járulhat hozzá a gazdaság teljesítményéhez. A fogyasztásnövekedést jövőre a rendelkezésre álló jövedelem jelentős mértékű emelkedése biztosítja - vélik a Századvég elemzői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt