Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Szeptember 21. 09:46, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Színházak éjszakája - Nagy érdeklődés, hosszú sorok a színházak előtt

Színházak éjszakája - Nagy érdeklődés, hosszú sorok a színházak előtt

Nagy érdeklődés mellett zajlott a Színházak éjszakája: a nézők hosszú sorokban gyülekeztek a pesti Broadway színházai előtt a rendhagyó programokra várva szombat este.

Az idén harmadik alkalommal megrendezett Színházak éjszakájára érvényes karszalag megvásárlásával a nézők a résztvevő színházak bármelyikébe ellátogathattak. Az éjszakába nyúló rendezvényen 27 színház vett részt mintegy 300 programmal.
A teátrumok erre az alkalomra született produkciókkal, nyílt próbákkal, kulisszajárással, rendhagyó koncertekkel, interaktív programokkal fogadták a látogatókat, akik a most induló évad új előadásaiból is ízelítőt kaphattak.
Komáromi György, a Színházak éjszakája projektigazgatója az MTI-nek elmondta: eddig 16 színházba látogatott el. "Mindenhol voltak nézők, mindenhol volt lelkesedés, és fantasztikus élmény ezt a sokszínűséget nemcsak hipotetikusan elképzelni, hanem látni" - fogalmazott.
Mint mondta, majdnem mindenhol telt ház volt, sok helyen 110 százalékon mentek a programok.
Kiemelte: a Színházak éjszakájának nagy vonzereje a spontaneitás. Példaként említette, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen nem fért be minden érdeklődő az előadásra, ezért a be nem jutott, mintegy 40 nézőnek a színészhallgatók a büfében adtak elő egy produkciót. "Van egy egyszeri, megismételhetetlen érzés az egész estén" - mondta, hozzáfűzve, hogy botrányokat, kilátástalan sorbaállásokat nem tapasztalt, az este jó hangulatban zajlott.
Úgy vélte, az idén csatlakozó 16 színházzal teljesebb lett a rendezvény.
Komáromi György elmondta, hogy összesen 10 ezer karszalag-tulajdonos vett részt a programokon. Azt utólag fogják látni, hogy ez a 10 ezer látogató valóban elment-e átlagosan három helyre, ahogy remélik. Mint mondta, szeretné, hogy vállalkozók legyenek a nézők, ne csak a törzshelyükre látogassanak el.
Lencsó Rita, a Budapesti Operettszínház sajtófőnöke az MTI-nek szombaton elmondta: előző este a kétnapos évadnyitó rendezvényükkel, a Broadway Fesztivállal kezdődött a programok sora. A Színházak éjszakája eseményei gyerekprogramokkal kezdődtek, az Erdei kalamajka című mesejátékkal és a Musicalmesékkel is várták a legkisebbeket. Délutántól pedig különböző backstage-programokon vehettek részt az érdeklődők.
Az eseményekre várakozva kígyózó sorokban álltak a nézők - tette hozzá. A színház művészei a Raktárszínházban főztek, A Bajadér premierje után pedig az Utazás a Föld körül című nagyszínpadi produkció, majd Bársony Bálinttal és zenekarával jazz klub várta a nézőket.
Szilágyi Zsófi, a Centrál Színház marketing vezetője szintén arról számolt be, hogy a programok telt ház előtt zajlottak, az Operáig állt a sor. Aki nem jutott be egy programra, választhatott mást a színházban. A legnépszerűbb A Függöny fel! című előadáshoz kapcsolódó improvizációs program és a Broadway felett az ég című musical nyílt próbája volt.
A Thália Színházban is hosszú sorokban várakoztak A hőstenor című produkció nyílt próbájára érkezők. Az Újszínházban a színház munkatársainak tájékoztatása szerint minden esemény telt ház előtt zajlott, és mindenki helyet kapott a programokon.
Az eseményhez az idén csatlakozó Magyar Állami Operaházban is sokan gyülekeztek az épületben a regisztráció után látogatható programokra várva: a két erdélyi humoristából álló Szomszédnéni Produkciós Iroda vezette végig az épületen a nézőket, akik opera-produkciókat láthattak.
Thuróczy Zsuzsa, a Radnóti Színház sajtóreferense az MTI-nek elmondta: az interneten megvett jegyek száma magas volt, de a jegyek karszalagra váltása rendben zajlott. A Radnóti Színházban is gyerekprogrammal indult az esemény: az érdeklődőkkel egy dalt állítottak színpadra, másfél óra alatt elkészült egy mini-előadás. Nagy sikert aratott az Oresztészt rendező Horváth Csaba munkamódszerének bemutatása, és este újra hallhatta a közönség a legsikeresebb zenés előadások dalait.
Végvári Viktória, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház művészeti főtitkára arról számolt be, hogy a program a 370. Kukacmatyi című előadással indult, majd meseolvasás, az Emil és a detektívek búcsúztatása, kézműves programok és színészbújócska várta a gyerekeket, akiknek színházi vetélkedőt is rendeztek. Este a Kampókemp előadása és retro diavetítés várta a nézőket.
Kovács Krisztina, a Vígszínház vezető dramaturgja arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a VÍGnappal indultak a programok, amelyek a Színházak éjszakájával folytatódtak. A Ha majd egyszer mindenki visszajön… című előadást láthatták a nézők. A program telt ház előtt zajlott, de az is befért, aki nem regisztrált. Művészbejáró címmel beszélgetésre is várták a nézőket, és Kern András koncert-estje, a Pesten születtem zárta a programot.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.